Om min hudsjukdom

Håller på med den första delen av frågestunden men det tar typ 1000 år. Åååh.. Måste ta en paus känner jag.

Jag fick många frågor om att jag har en hudsjukdom och många säger att jag får den för att jag solar så mycket solarium och typ ”hur fan kan du sola om du har en hudsjukdom” och jag tänkte förklara lite om den.

Jag har en sjukdom som heter guttat psoriasis som jag har ca 1 månad om året (i värsta fall 6 månader), det leder till utslag över hela kroppen och väldigt ont i leder o.s.v. Den leder också till att man får en så svår chock så att man går ner i depressionsångest, det kliar man kan inte sova och man har ingen matlust. Det kan i och för sig variera väldigt mycket, men så är det i alla fall för mig.

Men… tack vare att jag solar så mycket solarium så får jag inte det alls! Jag får lite på magen så fort jag inte solar soalrium. Det är anledningen till att jag åker utomlands så ofta också även om jag är väldigt ljus i huden. Som sagt så hjälper solarium, det gör så att utslagen inte alls kommer upp.

Så ni som klagar på mig för att jag solar så mycket tycker jag att ni ska sluta. Sjukdomen är ett väldigt känsligt ämne för mig, och den går aldrig att få bort helt. Även om den inte syns, så finns den alltid under huden. Aja, men att sola hjälper i alla fall väldigt mycket och att smörja in sig ca 6 gånger om dagen.

Så helt ärligt så är jag hellre rynkig och ful vid 25 års ålder, och riskerar att få hudcancer än att ha depressionsångest och utslag över hela kroppen 6-12 månader om året. Dock så har jag inte haft något på länge och inte alls länge.

Varning för äcklig bild!

ImageVaultHandler
En väldigt gammal bild på mig som en hudläkare tog på mig för två år sedan. Och så här ser jag ut om jag inte solar och hindrar det från att komma upp. Fast ÖVER hela kroppen men inte i ansiktet, men hals, nacke, fötter, händer och rumpa. Överallt. Usch så hemskt, och till alla som har psoriasis där ute, jag lider med er!

(Visited 111 times, 1 visits today)

148 Comments

 1. Helen januari 9, 2010 at 3:10 e m

  Gud vad hemskt. Verkligen, ta hand om dig!

  Reply
 2. Ida januari 9, 2010 at 3:11 e m

  <33

  Reply
 3. Mathilda januari 9, 2010 at 3:11 e m

  Ajdå 🙁 Förstår att du solar solarium 😮
  Hemskt :(((

  Reply
 4. jessica januari 9, 2010 at 3:13 e m

  oj då jobbigt =/

  Reply
 5. Jay januari 9, 2010 at 3:17 e m

  <3, alla har vi något, man kan inte vara perfekt.

  Reply
 6. nathalie januari 9, 2010 at 3:18 e m

  har också en slags psoriasis fast jag har bara i nacken som tur är.. Har också fått råd om att sola, dock gör jag inte det eftersom att det inte har spridit sig längre än i nackområdet. Men sprider det sig och jag får det över hela kroppen kommer jag helt klart använda solarium och utomlandsresor som hjälpmedel! Förstår dig =).

  Reply
 7. Josefin ♥ januari 9, 2010 at 3:21 e m

  Ojdå… 🙁
  Det låter ju jätte hemskt..!

  Reply
 8. Bella § januari 9, 2010 at 3:21 e m

  Oj ta hand om dig hoppas du mår bättre <3

  Reply
 9. johanna januari 9, 2010 at 3:23 e m

  lider själv av samma hudsjukdom. Det handlar om att immunförsvaret angriper sig självt. Och enda sättet att ”slippa” utslagen är att sola, antingen UVB ( finns på sjukhus, speciella solarium efter som det är så pass starka stårlar. ) eller vanligt solarium. På sommaren när solen är framme och man spenderar dagarna ute så kan det med försvinna eftersom solen ger den strålning som behövs. Sjukdomen förfinner aldrig helt utan det finns hela tiden i kroppen. Det är ett ren helvete för en tonårstjej att ha denna sjukdom då det påverklar ens självförtroende osv. Men jag anser inte att det är något att skämmas för.

  Reply
 10. ANGELICATO januari 9, 2010 at 3:23 e m

  hu så hemskt, då har du ju tur att solarium faktiskt hjälper !
  Tycker det är nog jobbigt när jag har lite eksem då och då :S

  Reply
 11. Tviiliing.blogg.se januari 9, 2010 at 3:24 e m

  jaså, men då förstår jag.
  Men det är ju endå bra att det försvinner när du solar, för du blir ju brun & snygg på köpet :)<3

  Reply
 12. evelina januari 9, 2010 at 3:24 e m

  SKRIVER OM BANTNING
  SKRIVER OM BANTNING
  SKRIVER OM BANTNING

  Reply
 13. Karin januari 9, 2010 at 3:24 e m

  Min pappa och min storebror har också någon slags psoriasis. Det är verkligen hemskt och därför åker vi också utomlands rätt ofta. Sol och saltvatten är jättebra mot det. Take care!

  Reply
 14. issa - rappare och låtskrivare januari 9, 2010 at 3:25 e m

  jag har exakt samma problem som dig. Vet verkligen hur det känns. Att leva med psoriasis är inte så jävla enkelt som de låter. För de är just de jävla kliandet och utslagen som kommer upp som man inte kan göra ngt åt… Utslagen går inte heller att sminka över, så om man har det i ansiktet som jag har så ser det FÖRJÄVLIGT ut!!

  Jag hade också jätte mkt för många år sedan, men nu är det bättre då jag också solar ganska mycket. Innan gikc jag på ljusbehandling på sjukhuset, men det gör jag inte längre. Jag kan även hålla mewd om att det gör en deprimerad och ledsen. Det är något som vekrligen trycker ner en. Och just att det är en sådan sjukdom som aldrig försvinner. Den stannar för resten utav ens liv.

  Man får lära sig leva med det, men jag håller med dig. Hellre rynkig å dan av allt solande än att låta utslagen ta över kroppen..

  här kan ni läsa om när jag gick ut om min sjukdom på min blogg, och se bild på hur det såg ut i mitt ansikte.

  http://issabellek.blogg.se/2009/november/att-vaga-ga-ut-med.html#comment

  ta hand om dig paow!

  Reply
 15. annie januari 9, 2010 at 3:25 e m

  förlåt men blev otroligt äcklad av dendär bilden 🙁

  Reply
 16. rebecka januari 9, 2010 at 3:26 e m

  Jag har exakt likadana sånna där märken på armar och händer. mamma tror att jag har psoriasis eftersom att min farfar har det. inte lika kraftigt som dig dock.

  Reply
 17. Anonym januari 9, 2010 at 3:28 e m

  fett jobbigt :O

  Reply
 18. Anna. januari 9, 2010 at 3:28 e m

  Tråkigt. 🙁 <3

  Reply
 19. Kristina januari 9, 2010 at 3:30 e m

  Nej vad hemskt, ta hand om dig Paulina.

  Reply
 20. Erika januari 9, 2010 at 3:32 e m

  Ändå härligt sätt att motverka en hem sjukdom

  Reply
 21. Lisa januari 9, 2010 at 3:32 e m

  asså, bilden är ju googlad?

  Reply
 22. amanda januari 9, 2010 at 3:32 e m

  Men hur får man den, är det bara en sjukdom man kan få eller kan man få den om man solar mkt solarium?

  Reply
 23. Love januari 9, 2010 at 3:33 e m

  <3

  Reply
 24. Anonym januari 9, 2010 at 3:33 e m

  Känner igen mig väldigt väl, jag har vitiligo, ganska liknande hudsjukdom.. men gäller bara att göra det bästa av situationen och jag anser att pga min hudsjukdom uppskattar jag så mycket mer i livet än vad alla andra gör så det är ju alltid nått =) //helena

  Reply
 25. Hanna Lundin januari 9, 2010 at 3:34 e m

  starkt av dig att våga ta upp det i bloggen!

  Reply
 26. Annie januari 9, 2010 at 3:36 e m

  Jag vet precis hur det är att leva med en sjukdom som aldrig kommer att gå över. Dock så syns inte min lika väl som kanske din gör. De gånger du får utslag.

  Reply
 27. Daniel januari 9, 2010 at 3:36 e m

  Starkt utav dig att våga berätta om de..

  Jag tycker personligen att du utstrålar perfektness..
  Du ser väldigt bra ut och verkar vara väldigt trevlig.

  Därutav tycker jag att det är starkt utav dig att ta upp de.

  Förövrigt en bra blogg ; )

  (hoppas inte detta var ett skämnt för uppmärksamhet)

  Reply
 28. Anonym januari 9, 2010 at 3:37 e m

  min kompis har det, jag ser hur hon kan va ledsen ibland. det är jobbigt 🙁

  Reply
 29. Linnéa januari 9, 2010 at 3:38 e m

  Då lider vi av i princip samma sjukdom..
  usch, det är verkligen hemskt.
  ta hand om dig 🙂

  Reply
 30. Angelica januari 9, 2010 at 3:40 e m

  I know, it’s true ..

  Reply
 31. amanda januari 9, 2010 at 3:41 e m

  Du får psoriasis låta som värsta hemska sjukdommen.
  Men tro mig har många som har det, de e inte starkt att ta upp en sån här sak?
  bara fullt normalt. de e som finnar. seriöst.

  Reply
 32. Anonym januari 9, 2010 at 3:42 e m

  DE HJÄLPERE VERKLIGEN MED SOLARIUM! Jag vet en som till och med får betalda utlandsresor och solarie kort, men då har man väldigt väldigt mycket !

  Reply
 33. MJAUU januari 9, 2010 at 3:43 e m

  kollade på lite bilder på google hur utslagen ser ut, det är hemskt. :{

  Reply
 34. elin januari 9, 2010 at 3:44 e m

  du blir bara bättre och bättre i mina ögon hela tiden 😀

  Reply
 35. hej januari 9, 2010 at 3:44 e m

  Har alltid gillat dej o din blogg, du är supercool!
  men det är faktist så att bilden är googlad.

  Reply
 36. stina - fashionforest januari 9, 2010 at 3:45 e m

  Postat av:
  Det är din hjärna som talar med dig.
  pröva detta det är jättekul men du får inte bläddra ner texten i förväg gör inte det okej gumman
  för då fuskar du och det kommer inte att gå i uppfyllelse! Det är ett
  test som är skoj! du kommer tycka att de e kul!
  Ämne : Ett test som faktiskt fungerar… läskigt…
  Nu gäller det att INTE bläddra ner texten i förväg.
  FÖLJ INSTRUKTIONERNA – FUSKA INTE FÖR DÅ KOMMER DET INTE ATT FUNGERA
  OCH DU KOMMER ATT ÖNSKA ATT DU INTE GJORT DET!
  Personen som skickade detta till mig berättade att önskan faktiskt blev
  verklighet efter bara tio minuter… MEN FUSKA INTE!!
  Det här har ett roligt men lite läskigt slut, läs inte i förväg följ
  bara instruktionerna i tur och ordning, det tar bara tre minuter som
  sagt och det är i alla fall värt ett försök.
  Ta först fram en penna och ett papper:
  När du ombeds välja namn, välj då personer som du faktiskt känner på
  riktigt och följ din första tanke eller ingivelse!
  Gå nedåt rad förrad – en rad i taget – läs inte i förväg för då förstör
  du det roliga!!
  1. Skriv först siffrorna 1 till 11 under varandra, börja med 1.
  2. Bredvid siffrorna 1 och 2, skriv ned vilka två tal du vill.
  3. Bredvid siffrorna 3 och 7 skriver du namnet på två personer av det
  motsatta könet.
  Titta inte i förväg, för då blir resultatet fel!
  4. Skriv ned namnet på vem som helst vänner, familj etc) bredvid 4:an,
  5:an och 6:an.
  Fuska inte för du kommer att ångra det!
  5. Skriv titlarna på fyra melodier/låtar bredvid 8, 9, 10 och 11.
  6. Slutligen, önska dig något.
  Här kommer då nyckeln till detta:
  1. Du måste berätta om detta för “antalet du skrev invid 2:an” stycken
  personer.
  2. Personen vid siffran 3 är den du älskar.
  3. Personen vid siffran 7 är någon du tycker om men inte kan komma underfund
  med.
  4. Den du bryr dig mest om finns vid siffran 4.
  5. Personen vid 5:an känner dig väldigt bra.
  6. Personen vid 6:an bringar dig lycka.
  7. Melodin på 8:an hör ihop med personen vid 3:an.
  8. Vid 9:an finns melodin för personen vid 7:an.
  9. Melodin vid 10:an säger mest om ditt sinne, och dina tankar.
  10. 11:an är melodin som berättar om din inställning till kärlek.
  Sänd detta vidare till 10 personer inom en timma från det att du är
  färdig. Om du gör det så kommer din önskan att gå i uppfyllelse!
  Om inte… sker motsatsen.
  När du Läser detta så har du en timme på dig att skicka den vidare…
  Det är en kärlekskedja som startade 2004.
  Vare sig du Tror på det eller inte så
  kommer det hända just dig> o go for it!
  Skickar du den till 20 personer kommer den du älskar fråga om ni kan bli
  ihop!
  Skickar du den till 15 personer kommer han/hon ttt bli kär i dig.
  Skickar du den till 10 personer kommer han/hon kyssa dig inom 7 dagar.
  Skickar du den till 5 personer kommer ni bara förbli vänner och inget mer..
  MEN om du bara skiter i det och inte skickar vidare så kommer du få otur i ….
  e 🙂

  Reply
 37. Anonym januari 9, 2010 at 3:46 e m

  Ojdå.. 🙁

  Reply
 38. Sanne januari 9, 2010 at 3:47 e m

  oj 🙁

  Reply
 39. Alicia januari 9, 2010 at 3:47 e m

  Mamma har det, på knän, armbågar, hårbotten.. Så även jag kan få det.
  Hoppas inte :/

  Reply
 40. alex januari 9, 2010 at 3:48 e m

  nej usch stackare:/ men du är ju superduper söt för det och jag är ju riktigt avundsjuk på din söthet!

  Reply
 41. ~ ♥ ~ Kristin ~ ♥ ~ januari 9, 2010 at 3:49 e m

  va tråkigt att du har en sjukdom.. min kompis har också en hudsjukdom och sol hjälper henne också! 🙂
  kram

  Reply
 42. J.B januari 9, 2010 at 3:50 e m

  Jag har också psoriasis men jag har endast i hårbotten men när jag var liten hade jag det över hela kroppen. Så jag vet precis hur du känner. De är som en frihet att fara ut och resa eller sola solarium för de är de enda gångerna då jag inte står och kliar sönder min hårbotten så de bara bultar och svider till slut. Men denna höst och vinter så har jag knappt haft någonting och under mitt 17 åriga liv , de har inte klia och varit lika eländigt som de brukar vara ,så jag har varit riktigt glad nu. Har du kolla runt på internet på psoriasis hemsidor och kolla efter någge produkter för just din psoriasis?

  Reply
 43. emmy januari 9, 2010 at 3:50 e m

  Min lilla syster har samma sjukdom. Hon och min mamma åker på hälso resor varje år till spanien som sjuk huset betalar, för att hon ska få sola och bada i salt. Får inte du oxå göra det? ( men hon har väldigt mycket ), du kanske inte har lika mycket?

  Reply
 44. emma januari 9, 2010 at 3:52 e m

  Men gud va hemskt 🙁

  Reply
 45. sofie januari 9, 2010 at 3:55 e m

  Inte roligt ):

  Reply
 46. Gal januari 9, 2010 at 3:56 e m

  Visst lägger man ner rätt mycket pengar på kläder? Jag är medlem på en sida där du kan få presentkort hos olika klädbutiker, ex. H&M, JC och Nelly.com. Det man gör är att besöka hemsidor, värva, svara på undersökningar och frågor på sidan. Man får även poäng för att logga in, vilket är jättebra, för det betyder att man egentligen inte behöver lägga ner så mycket tid för att till slut få ut ett presentkort!
  http://www.gratisklader.se/Register.asp?r=20460

  Hoppas vi ses!

  Reply
 47. Hanna januari 9, 2010 at 3:58 e m

  Jag har precis samma sjukdom, dock har den gott bort helt nu. Mitt tips till dig ar att forutom sol, saltvatten och kortison att testa att ata omega 3, det hjalpte for mig. Rokning gor de hela mycket varre. Lycka till jag vet precis hur det kanns. Kran

  Reply
 48. jlanar januari 9, 2010 at 3:58 e m

  stackars dig men det verkar vara bätter när du solar

  Reply
 49. anna januari 9, 2010 at 4:01 e m

  stackare .. =(

  Reply
 50. sofia januari 9, 2010 at 4:01 e m

  stackars dig :(, ha en bra kväll:)

  Reply
 51. Frida januari 9, 2010 at 4:01 e m

  Min pappa har också psoriasis, han har den värsta sorten man kan ha..
  Som han får leva med 24/7.. Det är ett rent helvete, för hela familjen.
  Och det är rekomenderat att man åker utomlands och solar, och solar solarium faktiskt !
  Så ni som inte tror på det kan ju t.o.m kolla upp det.

  Reply
 52. Amanda januari 9, 2010 at 4:02 e m

  BILDEN ÄR JU GOOGLAD!?

  Reply
 53. Amanda januari 9, 2010 at 4:03 e m

  nej man ska sola ett speciell solarium som gör att man inte blir brun!

  Reply
 54. E januari 9, 2010 at 4:06 e m

  Hej, min mormor har psoriasis. Jag undrar hur ärftligt är det? Mina föräldrar har inte det.. Vem i din släkt har psoriasis? =)

  Reply
 55. Sara januari 9, 2010 at 4:07 e m

  Jag har också psoriasis. Jag kan dock rekommendera någon som kallas för ”Bucky-behandling” som man kan göra på vissa hudmottagningar. Det är en laserbehandling som man gör ca 4 gånger och tar bort psoriasis. Jag hade det förut på nacke samt armar och ben. Med hjälp av Bucky så har jag fått bort ALLT och det har inte kommit tillbaka. Nu har jag ”bara” i hårbotten, vilket kräver noga behandling varje dag. Det krävs fortfarande att jag solar, och det jag tagit bort mha Bucky kan komma tillbaka. Men har varit utan det i 5 år nu, så jag är glad för den tid jag får. Kommer det tillbaka så kommer jag gå tillbaka till laserbehandlingen.

  Reply
 56. cilla januari 9, 2010 at 4:07 e m

  Starkt av dig att du tar upp det, hur ofta måste du sola för att utslagen inte ska komma tillbaka? Du kan ju fortfarande sola så sällan som de bara går så att märkena inte kommer tillbaka, så slipper du både rynkor och utslag :). Kan det bli lindrigare permanent om man solar?

  Reply
 57. Ida januari 9, 2010 at 4:09 e m

  hahahahah jävla äckel 😀

  Reply
 58. Ida januari 9, 2010 at 4:11 e m

  aj då:((

  Reply
 59. Hanna januari 9, 2010 at 4:11 e m

  Hejsan!
  Tycker att folk ska sluta klaga över att du solar solarium, mamma har psoriasis och har ett litet solarium hemma, och jag har precis fått tecken på min kropp att jag har psoriasis, så nu solar jag solarium jätteofta för att undvika att den ens expoderar typ på kroppen och det är något en doktor rekommenderar. Så jag vet faktiskt hur du har det.

  Det blir lindrigare om man solar. Till en början om man slutar sola också, men sedan kommer det tillbaka lika mycket som innan. [Till Cilla]

  Kramar!

  Reply
 60. S e r e n a januari 9, 2010 at 4:14 e m

  Uch, verkligen hemskt ;( Håller med cilla. Starkt av dig att ta upp det.

  Reply
 61. Amanda januari 9, 2010 at 4:14 e m

  fan va hemskt

  Reply
 62. Hilde januari 9, 2010 at 4:16 e m

  Jeg har også psoriasis ! så jeg vet hvordan du føler det 🙁 jeg får masse i hodebunnen.. skikkelig kjipt :/

  Reply
 63. olivia januari 9, 2010 at 4:18 e m

  jobbigt! :/

  Reply
 64. lovisa januari 9, 2010 at 4:33 e m

  Är du sugen på att läsa om en tonårstjejs äventyrliga vardag?
  Jag skriver om allt från shopping till Twilight och självklart om mina hemligheter…
  Du vet att du vill kolla!

  Lovisassecrets.blogg.se

  Reply
 65. Gea januari 9, 2010 at 4:34 e m

  Gud va hemskt! Stackars Paow! Det är modigt av dig att våga erkänna det, för det är inte många som skulle ha gjort det!

  Reply
 66. Anonym januari 9, 2010 at 4:46 e m

  Min faster har det och hon solar typ lika mycket som du fast hon är 46 år x’d
  Men var försiktig så du inte får hudcancer!!!

  Reply
 67. julia. januari 9, 2010 at 4:48 e m

  nu näru va ärlig och förklarade så bryr sej folk om dej å sånt,
  mysigt ^^

  Reply
 68. Malin januari 9, 2010 at 4:53 e m

  Jag har haft psoriasis sen jag var liten. Varför inte gå på ljusbehandling istället för att sola så mycket? Hjälper lika mycket, om inte mer, men är inte skadligt för huden. Och du har redan hudcancer kan man säga, psoriasis kan jämföras med cancer då principen med allt för snabb cellfördelning och att immunförsvaret arbetar emot sig självt lika som cancern gör. Men samtidigt är det inte cancer. Forskade har nu sett samband mellan de som har psoriasis och kroppens eget försvar mot cancer, vi som har det löper mindre riskt att bli sjuk i cancer. Och det där med att smörja sig 6 gånger om dagen stämmer inte, jag hade/har svår psoriasis och smörjer mig max 1-2 ggr om dagen när jag inte går på ljusbehandling. Mer ska man egentligen inte smörja då ämnen i krämen är rätt påfrestande för kroppen. Men jag vet precis hur du har det!

  Reply