Om min hudsjukdom

Håller på med den första delen av frågestunden men det tar typ 1000 år. Åååh.. Måste ta en paus känner jag.

Jag fick många frågor om att jag har en hudsjukdom och många säger att jag får den för att jag solar så mycket solarium och typ ”hur fan kan du sola om du har en hudsjukdom” och jag tänkte förklara lite om den.

Jag har en sjukdom som heter guttat psoriasis som jag har ca 1 månad om året (i värsta fall 6 månader), det leder till utslag över hela kroppen och väldigt ont i leder o.s.v. Den leder också till att man får en så svår chock så att man går ner i depressionsångest, det kliar man kan inte sova och man har ingen matlust. Det kan i och för sig variera väldigt mycket, men så är det i alla fall för mig.

Men… tack vare att jag solar så mycket solarium så får jag inte det alls! Jag får lite på magen så fort jag inte solar soalrium. Det är anledningen till att jag åker utomlands så ofta också även om jag är väldigt ljus i huden. Som sagt så hjälper solarium, det gör så att utslagen inte alls kommer upp.

Så ni som klagar på mig för att jag solar så mycket tycker jag att ni ska sluta. Sjukdomen är ett väldigt känsligt ämne för mig, och den går aldrig att få bort helt. Även om den inte syns, så finns den alltid under huden. Aja, men att sola hjälper i alla fall väldigt mycket och att smörja in sig ca 6 gånger om dagen.

Så helt ärligt så är jag hellre rynkig och ful vid 25 års ålder, och riskerar att få hudcancer än att ha depressionsångest och utslag över hela kroppen 6-12 månader om året. Dock så har jag inte haft något på länge och inte alls länge.

Varning för äcklig bild!

ImageVaultHandler
En väldigt gammal bild på mig som en hudläkare tog på mig för två år sedan. Och så här ser jag ut om jag inte solar och hindrar det från att komma upp. Fast ÖVER hela kroppen men inte i ansiktet, men hals, nacke, fötter, händer och rumpa. Överallt. Usch så hemskt, och till alla som har psoriasis där ute, jag lider med er!

Posted in: Livsstil
Kommentarer (148)
 • Helen

  Gud vad hemskt. Verkligen, ta hand om dig!

 • Mathilda

  Ajdå 🙁 Förstår att du solar solarium 😮
  Hemskt :(((

 • Jay

  <3, alla har vi något, man kan inte vara perfekt.

 • nathalie

  har också en slags psoriasis fast jag har bara i nacken som tur är.. Har också fått råd om att sola, dock gör jag inte det eftersom att det inte har spridit sig längre än i nackområdet. Men sprider det sig och jag får det över hela kroppen kommer jag helt klart använda solarium och utomlandsresor som hjälpmedel! Förstår dig =).

 • Josefin ♥

  Ojdå… 🙁
  Det låter ju jätte hemskt..!

 • Bella §

  Oj ta hand om dig hoppas du mår bättre <3

 • johanna

  lider själv av samma hudsjukdom. Det handlar om att immunförsvaret angriper sig självt. Och enda sättet att ”slippa” utslagen är att sola, antingen UVB ( finns på sjukhus, speciella solarium efter som det är så pass starka stårlar. ) eller vanligt solarium. På sommaren när solen är framme och man spenderar dagarna ute så kan det med försvinna eftersom solen ger den strålning som behövs. Sjukdomen förfinner aldrig helt utan det finns hela tiden i kroppen. Det är ett ren helvete för en tonårstjej att ha denna sjukdom då det påverklar ens självförtroende osv. Men jag anser inte att det är något att skämmas för.

 • ANGELICATO

  hu så hemskt, då har du ju tur att solarium faktiskt hjälper !
  Tycker det är nog jobbigt när jag har lite eksem då och då :S

 • Tviiliing.blogg.se

  jaså, men då förstår jag.
  Men det är ju endå bra att det försvinner när du solar, för du blir ju brun & snygg på köpet :)<3

 • evelina

  SKRIVER OM BANTNING
  SKRIVER OM BANTNING
  SKRIVER OM BANTNING

 • Karin

  Min pappa och min storebror har också någon slags psoriasis. Det är verkligen hemskt och därför åker vi också utomlands rätt ofta. Sol och saltvatten är jättebra mot det. Take care!

 • issa - rappare och låtskrivare

  jag har exakt samma problem som dig. Vet verkligen hur det känns. Att leva med psoriasis är inte så jävla enkelt som de låter. För de är just de jävla kliandet och utslagen som kommer upp som man inte kan göra ngt åt… Utslagen går inte heller att sminka över, så om man har det i ansiktet som jag har så ser det FÖRJÄVLIGT ut!!

  Jag hade också jätte mkt för många år sedan, men nu är det bättre då jag också solar ganska mycket. Innan gikc jag på ljusbehandling på sjukhuset, men det gör jag inte längre. Jag kan även hålla mewd om att det gör en deprimerad och ledsen. Det är något som vekrligen trycker ner en. Och just att det är en sådan sjukdom som aldrig försvinner. Den stannar för resten utav ens liv.

  Man får lära sig leva med det, men jag håller med dig. Hellre rynkig å dan av allt solande än att låta utslagen ta över kroppen..

  här kan ni läsa om när jag gick ut om min sjukdom på min blogg, och se bild på hur det såg ut i mitt ansikte.

  http://issabellek.blogg.se/2009/november/att-vaga-ga-ut-med.html#comment

  ta hand om dig paow!

 • annie

  förlåt men blev otroligt äcklad av dendär bilden 🙁

 • rebecka

  Jag har exakt likadana sånna där märken på armar och händer. mamma tror att jag har psoriasis eftersom att min farfar har det. inte lika kraftigt som dig dock.

 • Kristina

  Nej vad hemskt, ta hand om dig Paulina.

 • Erika

  Ändå härligt sätt att motverka en hem sjukdom

 • Lisa

  asså, bilden är ju googlad?

 • amanda

  Men hur får man den, är det bara en sjukdom man kan få eller kan man få den om man solar mkt solarium?

 • Anonym

  Känner igen mig väldigt väl, jag har vitiligo, ganska liknande hudsjukdom.. men gäller bara att göra det bästa av situationen och jag anser att pga min hudsjukdom uppskattar jag så mycket mer i livet än vad alla andra gör så det är ju alltid nått =) //helena

 • Hanna Lundin

  starkt av dig att våga ta upp det i bloggen!

 • Annie

  Jag vet precis hur det är att leva med en sjukdom som aldrig kommer att gå över. Dock så syns inte min lika väl som kanske din gör. De gånger du får utslag.

 • Daniel

  Starkt utav dig att våga berätta om de..

  Jag tycker personligen att du utstrålar perfektness..
  Du ser väldigt bra ut och verkar vara väldigt trevlig.

  Därutav tycker jag att det är starkt utav dig att ta upp de.

  Förövrigt en bra blogg ; )

  (hoppas inte detta var ett skämnt för uppmärksamhet)

 • Anonym

  min kompis har det, jag ser hur hon kan va ledsen ibland. det är jobbigt 🙁

 • Linnéa

  Då lider vi av i princip samma sjukdom..
  usch, det är verkligen hemskt.
  ta hand om dig 🙂

 • amanda

  Du får psoriasis låta som värsta hemska sjukdommen.
  Men tro mig har många som har det, de e inte starkt att ta upp en sån här sak?
  bara fullt normalt. de e som finnar. seriöst.

 • Anonym

  DE HJÄLPERE VERKLIGEN MED SOLARIUM! Jag vet en som till och med får betalda utlandsresor och solarie kort, men då har man väldigt väldigt mycket !

 • MJAUU

  kollade på lite bilder på google hur utslagen ser ut, det är hemskt. :{

 • elin

  du blir bara bättre och bättre i mina ögon hela tiden 😀

 • hej

  Har alltid gillat dej o din blogg, du är supercool!
  men det är faktist så att bilden är googlad.

 • stina - fashionforest

  Postat av:
  Det är din hjärna som talar med dig.
  pröva detta det är jättekul men du får inte bläddra ner texten i förväg gör inte det okej gumman
  för då fuskar du och det kommer inte att gå i uppfyllelse! Det är ett
  test som är skoj! du kommer tycka att de e kul!
  Ämne : Ett test som faktiskt fungerar… läskigt…
  Nu gäller det att INTE bläddra ner texten i förväg.
  FÖLJ INSTRUKTIONERNA – FUSKA INTE FÖR DÅ KOMMER DET INTE ATT FUNGERA
  OCH DU KOMMER ATT ÖNSKA ATT DU INTE GJORT DET!
  Personen som skickade detta till mig berättade att önskan faktiskt blev
  verklighet efter bara tio minuter… MEN FUSKA INTE!!
  Det här har ett roligt men lite läskigt slut, läs inte i förväg följ
  bara instruktionerna i tur och ordning, det tar bara tre minuter som
  sagt och det är i alla fall värt ett försök.
  Ta först fram en penna och ett papper:
  När du ombeds välja namn, välj då personer som du faktiskt känner på
  riktigt och följ din första tanke eller ingivelse!
  Gå nedåt rad förrad – en rad i taget – läs inte i förväg för då förstör
  du det roliga!!
  1. Skriv först siffrorna 1 till 11 under varandra, börja med 1.
  2. Bredvid siffrorna 1 och 2, skriv ned vilka två tal du vill.
  3. Bredvid siffrorna 3 och 7 skriver du namnet på två personer av det
  motsatta könet.
  Titta inte i förväg, för då blir resultatet fel!
  4. Skriv ned namnet på vem som helst vänner, familj etc) bredvid 4:an,
  5:an och 6:an.
  Fuska inte för du kommer att ångra det!
  5. Skriv titlarna på fyra melodier/låtar bredvid 8, 9, 10 och 11.
  6. Slutligen, önska dig något.
  Här kommer då nyckeln till detta:
  1. Du måste berätta om detta för “antalet du skrev invid 2:an” stycken
  personer.
  2. Personen vid siffran 3 är den du älskar.
  3. Personen vid siffran 7 är någon du tycker om men inte kan komma underfund
  med.
  4. Den du bryr dig mest om finns vid siffran 4.
  5. Personen vid 5:an känner dig väldigt bra.
  6. Personen vid 6:an bringar dig lycka.
  7. Melodin på 8:an hör ihop med personen vid 3:an.
  8. Vid 9:an finns melodin för personen vid 7:an.
  9. Melodin vid 10:an säger mest om ditt sinne, och dina tankar.
  10. 11:an är melodin som berättar om din inställning till kärlek.
  Sänd detta vidare till 10 personer inom en timma från det att du är
  färdig. Om du gör det så kommer din önskan att gå i uppfyllelse!
  Om inte… sker motsatsen.
  När du Läser detta så har du en timme på dig att skicka den vidare…
  Det är en kärlekskedja som startade 2004.
  Vare sig du Tror på det eller inte så
  kommer det hända just dig> o go for it!
  Skickar du den till 20 personer kommer den du älskar fråga om ni kan bli
  ihop!
  Skickar du den till 15 personer kommer han/hon ttt bli kär i dig.
  Skickar du den till 10 personer kommer han/hon kyssa dig inom 7 dagar.
  Skickar du den till 5 personer kommer ni bara förbli vänner och inget mer..
  MEN om du bara skiter i det och inte skickar vidare så kommer du få otur i ….
  e 🙂

 • Alicia

  Mamma har det, på knän, armbågar, hårbotten.. Så även jag kan få det.
  Hoppas inte :/

 • alex

  nej usch stackare:/ men du är ju superduper söt för det och jag är ju riktigt avundsjuk på din söthet!

 • ~ ♥ ~ Kristin ~ ♥ ~

  va tråkigt att du har en sjukdom.. min kompis har också en hudsjukdom och sol hjälper henne också! 🙂
  kram

 • J.B

  Jag har också psoriasis men jag har endast i hårbotten men när jag var liten hade jag det över hela kroppen. Så jag vet precis hur du känner. De är som en frihet att fara ut och resa eller sola solarium för de är de enda gångerna då jag inte står och kliar sönder min hårbotten så de bara bultar och svider till slut. Men denna höst och vinter så har jag knappt haft någonting och under mitt 17 åriga liv , de har inte klia och varit lika eländigt som de brukar vara ,så jag har varit riktigt glad nu. Har du kolla runt på internet på psoriasis hemsidor och kolla efter någge produkter för just din psoriasis?

 • emmy

  Min lilla syster har samma sjukdom. Hon och min mamma åker på hälso resor varje år till spanien som sjuk huset betalar, för att hon ska få sola och bada i salt. Får inte du oxå göra det? ( men hon har väldigt mycket ), du kanske inte har lika mycket?

 • emma

  Men gud va hemskt 🙁

 • Gal

  Visst lägger man ner rätt mycket pengar på kläder? Jag är medlem på en sida där du kan få presentkort hos olika klädbutiker, ex. H&M, JC och Nelly.com. Det man gör är att besöka hemsidor, värva, svara på undersökningar och frågor på sidan. Man får även poäng för att logga in, vilket är jättebra, för det betyder att man egentligen inte behöver lägga ner så mycket tid för att till slut få ut ett presentkort!
  http://www.gratisklader.se/Register.asp?r=20460

  Hoppas vi ses!

 • Hanna

  Jag har precis samma sjukdom, dock har den gott bort helt nu. Mitt tips till dig ar att forutom sol, saltvatten och kortison att testa att ata omega 3, det hjalpte for mig. Rokning gor de hela mycket varre. Lycka till jag vet precis hur det kanns. Kran

 • jlanar

  stackars dig men det verkar vara bätter när du solar

 • sofia

  stackars dig :(, ha en bra kväll:)

 • Frida

  Min pappa har också psoriasis, han har den värsta sorten man kan ha..
  Som han får leva med 24/7.. Det är ett rent helvete, för hela familjen.
  Och det är rekomenderat att man åker utomlands och solar, och solar solarium faktiskt !
  Så ni som inte tror på det kan ju t.o.m kolla upp det.

 • Amanda

  nej man ska sola ett speciell solarium som gör att man inte blir brun!

 • E

  Hej, min mormor har psoriasis. Jag undrar hur ärftligt är det? Mina föräldrar har inte det.. Vem i din släkt har psoriasis? =)

 • Sara

  Jag har också psoriasis. Jag kan dock rekommendera någon som kallas för ”Bucky-behandling” som man kan göra på vissa hudmottagningar. Det är en laserbehandling som man gör ca 4 gånger och tar bort psoriasis. Jag hade det förut på nacke samt armar och ben. Med hjälp av Bucky så har jag fått bort ALLT och det har inte kommit tillbaka. Nu har jag ”bara” i hårbotten, vilket kräver noga behandling varje dag. Det krävs fortfarande att jag solar, och det jag tagit bort mha Bucky kan komma tillbaka. Men har varit utan det i 5 år nu, så jag är glad för den tid jag får. Kommer det tillbaka så kommer jag gå tillbaka till laserbehandlingen.

 • cilla

  Starkt av dig att du tar upp det, hur ofta måste du sola för att utslagen inte ska komma tillbaka? Du kan ju fortfarande sola så sällan som de bara går så att märkena inte kommer tillbaka, så slipper du både rynkor och utslag :). Kan det bli lindrigare permanent om man solar?

 • Ida

  hahahahah jävla äckel 😀

 • Hanna

  Hejsan!
  Tycker att folk ska sluta klaga över att du solar solarium, mamma har psoriasis och har ett litet solarium hemma, och jag har precis fått tecken på min kropp att jag har psoriasis, så nu solar jag solarium jätteofta för att undvika att den ens expoderar typ på kroppen och det är något en doktor rekommenderar. Så jag vet faktiskt hur du har det.

  Det blir lindrigare om man solar. Till en början om man slutar sola också, men sedan kommer det tillbaka lika mycket som innan. [Till Cilla]

  Kramar!

 • S e r e n a

  Uch, verkligen hemskt ;( Håller med cilla. Starkt av dig att ta upp det.

 • Hilde

  Jeg har også psoriasis ! så jeg vet hvordan du føler det 🙁 jeg får masse i hodebunnen.. skikkelig kjipt :/

 • lovisa

  Är du sugen på att läsa om en tonårstjejs äventyrliga vardag?
  Jag skriver om allt från shopping till Twilight och självklart om mina hemligheter…
  Du vet att du vill kolla!

  Lovisassecrets.blogg.se

 • Gea

  Gud va hemskt! Stackars Paow! Det är modigt av dig att våga erkänna det, för det är inte många som skulle ha gjort det!

 • Anonym

  Min faster har det och hon solar typ lika mycket som du fast hon är 46 år x’d
  Men var försiktig så du inte får hudcancer!!!

 • julia.

  nu näru va ärlig och förklarade så bryr sej folk om dej å sånt,
  mysigt ^^

 • Malin

  Jag har haft psoriasis sen jag var liten. Varför inte gå på ljusbehandling istället för att sola så mycket? Hjälper lika mycket, om inte mer, men är inte skadligt för huden. Och du har redan hudcancer kan man säga, psoriasis kan jämföras med cancer då principen med allt för snabb cellfördelning och att immunförsvaret arbetar emot sig självt lika som cancern gör. Men samtidigt är det inte cancer. Forskade har nu sett samband mellan de som har psoriasis och kroppens eget försvar mot cancer, vi som har det löper mindre riskt att bli sjuk i cancer. Och det där med att smörja sig 6 gånger om dagen stämmer inte, jag hade/har svår psoriasis och smörjer mig max 1-2 ggr om dagen när jag inte går på ljusbehandling. Mer ska man egentligen inte smörja då ämnen i krämen är rätt påfrestande för kroppen. Men jag vet precis hur du har det!

 • Anonym

  Min pappa har oxå den sjukdomen, har fick den när han va typ 17 & det har han på hela kroppen nästan men den ser inte så hemsk ut somvissa andra gör. Han åker också mycket utomlands o när han solar så försvinner dom. Sol är bra för det.
  älskar din blogg:)

 • Carita

  Trist att ha en sån sjukdom 🙁

 • Gabriella

  Jag har oxå det, eller hade nu har jag bara i hårbotten.. Men innan för ca ett år sedan fick jag gå till sjukhuset två gånger i veckan :s
  Modig du är som vågar skriva om detta ! Ha det bra ! kram.

 • emma

  gillar både dig o din blogg!

 • Olivia

  Jag kan säga att många gånger tycker jag att det du skriver bara är idiotiskt, och men har alltid tyckt att du var smartare än dessie, kissie osv. Men att skriva om detdär och lägga upp bilden tycker jag var modligt.
  Hoppas det blir bättre med sjukdommen!

 • ebba

  usch vad jobbigt.. min kusin har också det, fast inte lika mycket..

 • natta

  ni som skriver att bilden o googlad e kanske för att den kanske hamnat där ? :S inge fel med det .. so what om den är googlad ?! den har ändå med saken att göra ?

 • Caroline

  Salta bad och solning har gynnsam effekt på sjukdomen och kan vid tillräckligt lång vistelse läka utslagen, det är någonting med uv strålarna som läker utslagen och samma sak med solariumets strålar

 • Emma

  hemskt, ta hand om dig, och sola solarium 😀

  min pappa har också den hudsjukdomen..

 • emelie

  Jag har jobbat med psoriasispatienter på sjukhuset. Det är ingen rolig sjukdom. Hoppas att den håller sig i schack framöver!

 • Anonym

  åh gud stackars dig, när du berättar om det känner jag faktiskt igen mig jag får utslag i ansiktet och på halsen och armarna som ser ut så ibland men dom är täckbara och försvinner utan att jag gör något:O

 • Emma-Lou

  Att sola är väldigt bra, med den sjukdomen. Du vet om att du kan få staten att betala utomlandsresor åt dig va? Har en kompis pappa som fick det.

 • Hanna

  Min pappa har den sjukdomen också.. så jag förstår hur det är. Hemma så har vi nån speciell lampa, med jätte starka lysrör som han brukar sola under när han har ”mycke”. Det funkar faktiskt och är helt ofarligt 🙂 Nu vet jag inte vad dom heter eller fortfarande finns. Men så du vet att det finns andra möjligheter till solarium 🙂

 • isabella

  Åh stackare 🙁 <3

 • camilla

  Join the club! Var glad så länge du slipper det i hårbotten =) Det är hemskt som fan vill ja lova 😛 ser ut ungefär som om att det snöar från skallen om man kliar sig 😛

 • Amandaa

  hej, jag tycker på den senaste tiden du har vuxit upp! Du dricker inte alls lika mycket och du verkar lugnare, det gillar jag att se. man ser folk runt sig som super bort sina liv som tex dessie. När du berättar om din hudsjukdom känns det som du vågar tro på dig själv och jag ser dig inte längre som en äcklig fjortis. Jag vill bara önska lycka till du förtjänar det bästa! OCH jag hoppas att du kommer fortsätta i denna stilen framöver att inte supa och röka.. du verkar trivas bättre med dig själv.. 🙂

 • Emelie

  jag tycker att du passar i att vara lite blek och inte så fejk brun 🙂

 • sonja

  stackars dig!!!! FAN VA JOBBIGT ATT HA DE!!! nu fattar jag! <33 lycka till 😉

 • linda

  Jag har oxå psoriasis men jag lider inte så mycket utav det men när jag väl får utslagen blir det jätte jobbigt och när man har det ska man vara ute i solen så mkt som möjligt så att du solar är absolut inget fel!

  Älskar din blogg <3

 • Schniffel

  Hört talas om att ta kontakt med läkare och gå på ett lasarettsolarium? =) Jag har inte psoriasis, men en snarlik sjukdom som heter atopi, som i sin tur ger en massa förbannade eksem över hela kroppen… Fast det tog så lång tid för läkarna att komma på vad jag hade, så det dröjde många år innan jag fick min behandling xD Efter drygt två års behandling med UV-strålning blev jag så gott som helt frisk. Numera har jag inte mer problem än att jag klarar av vardagen ^^ Skönt det i alla fall. Hoppas du inte behöver dras med psoriasis hela livet!

 • Anonym

  gud vad jobbigt ! :O FLytta utomlands när du blir stor , 😛

 • Stephanie

  Jobbigt! Har du testat att bada i saltvatten? Man kan köpa hem salt för att ha i badkaret, det har en jag känner testat, fungerade på henne. I kombination med solarium och saltvattnet försvann allt.

 • Anonym

  amanda skriver:
  2010-01-09 kl 15:41
  Du får psoriasis låta som värsta hemska sjukdommen.
  Men tro mig har många som har det, de e inte starkt att ta upp en sån här sak?
  bara fullt normalt. de e som finnar. seriöst.

  Svar: Lilla du, jag tror inte att de som lider av den tycker att det är värsta lilla grejjen, klart att det är olika från person till person som det är med allt men sådär kan du ju inte säga! Min pappa har det och han fick typ solarium utskrivet av sjukhuset för att det blev mycket bättre.. Jag har en lightvariant av det(förmodligen, inget bevisat men har haft mycket tecken på det) och med tanke på att min pappa blev helt bra av det så fortsätt sola du! 🙂

 • amanda

  Usch vad hemskt. Jag har själv psoriasis men inte alls lika allvarligt som du tycks ha. Jag brukar få det på vintern och solar på sjukhus, väldigt skönt för det är gratis 😉
  Jag förstår ändå hur det känns när det kliar och känns väldigt ofräscht. Ta hand om dig :)<3

 • bella

  stackarns! ”/ föddes du med det? kram!

 • Erika

  du får sjukdomen att låta himla hemsk, så hemskt är det inte, jag har det jag också, men det påverkar mig knappt. Jag gruvar mig inför framtiden istället, då psoriasisen ibland kan sätta sig i lederna (vilket du iofs sa att du redan kände av) då man knappt kan röra lederna, ständigt måste gå hos sjukgymnasten, då man får svårt att bära tunga saker, knyta skorna, fläta, etc. Det tycker jag nästan är värst med hela sjukdomen. Utslagen kan man ju i alla fall göra någonting åt. Men det kan man inte med ledproblemen 🙁

 • Emilia

  hej
  tycker synd ojm dig att du har denna sjukdom , du ska vara glad över att du kan sola solarium så att det försvinner.
  jag har exem , också en sjukdom .
  men det uppstår när man solar , badar och sånt.
  jag får utslag över hela kroppen och det går inte bort. efter ett tag tappar jag huden , jag kan alltså dra av huden .. och då försvinner all min färg och det är inte kul .
  jag hade gjort allt för att ha en normal hy . men det går ju inte att fixas.
  det sänker ens självförtroende, speciellt på sommaren då man vill gå i bikini och sola. jag tåler inte klor heller vilket gör det ännu värre.
  det är inte kul när folk ställer sig och frågar
  ”vad har du där ? ”
  lifer med dig !
  Kramar Emilia

 • Daisy

  Hej Paow! Diggar din blogg skarpt och läser den hela tiden..Jag känner igen mig i dig väldigt mkt. Jag har oxå haft ett år ledigt från skolan nu och det här med hudsjukdommen och solningen…jag gör det samma för att slippa mitt extremt obehagliga eksem. Vi har psoriasis i familjen och jag kan förstå hur du känner! <3 keep up the great work!

 • michaela =)

  Jag har också psoriasis. Det är hemskt och kliare något förfäligt mycket! Jag får några stora utslag på hela kroppen. Kan få vart som helst, har mest på ryggen. + hela hårbotten. Jag fick den i våras, och jag kliade så mycket satt jag började blöda och det såg verkligen äckligt ut! Det har blivit bättre nu när jag har fått alla salvor, men det kliar fortfarande och det finns där alltid. Direkt när jag kliar kommer det vita grejer i håret, som mjäll ungefär men det är det inte. Folk har retat mig och kallat mig äcklig osv, vilket jag inte mår bra över. Mitt självförtroende är inte bra kan jag säga. Jag vet att det finns många som lider av den här sjukdomen, och jag kan säga att det inte är kul. Jag förstår inte varför folk retar/mobbar en bara för att man har den, folk förstår verkligen inte hur dåligt de som har den mår, eller kan må rättare sagt. Folk bör använda hjärnorna och tänka på om dom är i samma situation, hur dom skulle må. Och jag förstår att du solar, om du mår bra av det så gör det. Gör saker som du mår bra över! 🙂

  Tycker också att du har en sjukt snygg blogg och jag älskar den! Mycket bättre än kissies och dessies (:
  Inte för att jag kommer få något svar, men jag hoppas på det 🙂 pusspuss

 • Malin

  Min halvfarmor dog förra månaden, och psoriasisen var inblandad i det, så du bör ju försöka förhindra det så snart som möjligt.

 • Malin

  Hej ! diggar din blogg, du e typ mycke mognare än kissie och dessie 😛
  Lider av typ samma sak, fast jag får det i hela ansiktet och massa i hårbottnen så de ser ut som jag har mjäl :/ men men de e sånt man får leva med 😛 sköt om dig !

 • Sandra is the real shit! ;)

  Jag förstår då det där med solarium ialafall.
  Jag har själv misstänkt ja hade liknande så jag fick över hela kroppen, men solarium hjälpte inte, men det är borta nu!

  Men där emot så har min mamma en lindrig typ av psoriasis och om hon solar minst en gång i veckan så får hon inga utslag heller. Så det märks då vi har dålig ekonomi och hon inte har råd att sola för då har hon dessa utslag, men mest på ryggen.
  Så jag förstår precis vad du menar med solarium! 🙂

 • Louise

  Jag har exakt samma sjukdom som dig! Fick min för cirka 3-2 år men jag har även i hårbotten. Dock har jag haft tur som inte haft ett riktigt stort utbrott på ungefär 1 år. Vintern är verkligen den värsta tiden på året med psoriasis!

 • Celina

  Jag har med psoriasis och de kommer ofta fram när man är deprimerad elr dricker mkt och sådant, och om du nu har de så kan din doktor skicka en remiss om att sola i speciella solarium på sjukhuset, som jag solar i när jag får mitt. inte samma farliga strålning och du får även färg (Y)

 • malihn

  hej paow ;D
  asså jag bliar så himla glad av att läsa att många stöttar dej i de här! du har underbara läsare <3
  jag fick ngt liknande för ca ett år sedan. hela min mage fick utslag som kliade sen spred det sig till mina armar som en bomb. jag blev så in i h*vete rädd. jag köpte pollo tröjjor för att dölja, kunde aldrig ha uppsatt hår, i skolan på gympan så fick jag ha långärmat och långbent, kanske inte låter farligt men de är det… sen i omklädningsrummet!
  läkarna vet fortfarande inte vad det var nu men det är borta helt fick ha det i ca 5 veckor. ingen kan säga BARA 5 veckor, för jag trodde att jag skulle få ha det hela livet. så jag är ledsen för din skull! har aldrig gråtit så mycket över mitt utseende.

 • felicia

  Paulina, lixom du beskriver det som att sola är din medecinering.
  Det funkar inte så, du försöker ju bara komma undan med att du solar så mkt.
  Visst du kanske inte får dina utslag när du solar men det finns så mycket
  solen och ett solarium kan ställa till med ändå. Som tillexempel cancer. Inte bara hudcancer. Tror inte precis att din läkare säger åt dig att sola för att hålla dig borta från dina utslag, måste ju finnas andra hjälpmedel än dina egna påhittade som att du ska sola för att INTE få dem. Som sagt så tror jag att det finns typ någon salva eller något mot det där istället. Att sola mycket är ju farlig för kroppen…..

 • isabelle

  åh nej vad jobbigt! när jag läser dethär inlägget inser jag att du är precis lika mycket människa som alla andra. jag menar INTE att du innan har varit mindre människa innan, utan känslor osv, men jag fick en annan bild av dig nu helt enkelt. en bättre bild! jag har följt din blogg i perioder, ibland jätteintensivt. nu var det ett tag sedan jag läste den så jag har säkert missat massor.. men saken är den att min bild av dig var att du solade tittade ner på alla andra osv, något jag inte tror nu. nu börjar jag bli lite tjatig x) (jaa jag kanske är lite efter att fatta det -.- haha)

  men du verkar jätteklok och inte alls dum och fjortis som alla andra bloggare. din blogg är grym och skitbra! kram 😀

 • lejla hajdarovic

  hej paow!!
  älskar din blogg, tar det inte som en fjortisblogg som dessies & kissies!!
  men min pappa har sånt, men han gick hos en hudläkare och fick sola på nått speciellt sätt elr sånt .. ja vet inte själv men det går faktist bättre, sen har han en massa krämer. Förlåt för ja störde!! / lejla

 • Liloh

  Tycker det är starkt av dig att skriva det och du kommer att komma väldigt långt att du är så ärlig som du är i din blogg. 🙂

 • AlexH

  Att inte du ligger högst upp på läsarlistan?
  Galet hur ärlig och sann du är, not a fake at all.
  Men det kan ju vara det – att du är älskad – på grund av att du är dig själv och står på dig på ett mycket bra sätt och att du -som tur är- inte behöver trycka ner på andra för att komma högre upp i topplistan.

  Ditt ärliga inlägg om besökare och hur mycket ni tjänar samt detta inlägget har fått din blogg att ändras helt, du är ju en grymt bra bloggare och ingen som trycker ner på andra. 🙂

 • Anonym

  Tur man kan få hjälp av lite sol så man slipper leva med utslag o shit. Hoppas helgen vart bra! ciao!

 • jessica

  Usch, den sjukdomen är inte rolig. Har en vän till mig som har psoriasis och jag vet hur mycket hon lider av den sjukdomen, men som tur far det bort i solen men lite tråkigt på vintern då man inte kan gå ut i solen.. och måste bara säga att din blogg växer hela tiden 🙂

 • Sanna

  Jag har också det. Det är ett helvete och kliar verkligen sjukt mycket :’/. Dock är det konstiga att jag får det varje gång jag GÅR NER I VIKT. Om jag äter mindre portioner någon vecka så kommer utslagen upp.

  Lider med alla er som också har det. Man känner sig så ofresh och speciellt om man får det på sommaren ..

 • Anonym

  jag vet inte riktigt om det är samma sak, men när jag va liten så hade jag något liknande, min familj och jag åkte utomlands och så för att det skulle bli bättre och det vart det men det va fortfarande inte borta. Något min mamma tog mig till va en läkare (tyvärr vet jag inte vad dom heter) läkarn höll min hand och frågade min kropp olika saker medans man bytte plats på fingrarna, det hon frågade va vilka mediciner som skulle hjälpa (gav förslag). hon skrev upp en del saker och sen fick jag ta de här medicinerna. Efter 3 månader va allt borta och jag har aldrig fått problem igen. Kanske något du ska prova? 🙂

 • Amanda

  Ska jag vara ärlig så tror jag aldrig att du tänker”nu ska jag sola för att bli av med psoriasis” , snarare ”nu ska jag bli brun o snygg”. Så sluta skyll på oliak grejer

 • sofie

  Jag vet precis vad de handlar om, eftersom jag själv lider av sjukdomen. För mig spelar de ingen roll om jag solar eller inte eftersom jag har det i håret, på huvudet. Det är något som aldrig försvinner så det bästa är att bara acceptera det. Det är något man får leva med, fast man inte vill. Härligt att du vågar gå ut med.

 • hanna

  Jag har precis börjat få psoriasis, det är hemskt. Lider verkligen med dig, jag har över låren,på magen, i naveln, armbågarna.. kommer inte ens vilja gå ut när sommaren kommer. Men du har rätt, solarium hjälper!

 • isabella l .

  Som den där fräkniga tjejen på reklamen…

 • Flisen

  Jag har faktiskt också psoriasis. Besväras inte så mycket av det men har alltid utslag som kommer och går någonstans på kroppen. Inte så kul de gånger ansiktet drabbas.

 • Anonym

  Jag vet att det är jobbigt med den sjukdommen jag har den också. Men det finns värre saker här i livet, som jag föddes med hål i gommen. Det gör att jag inte riktigt kan prata lika bra som alla andra. alltså jag föddes med det det är inget jag kan göra något åt. Det är välldigt jobbigt när man träffar nya folk o så. Man undrar vad de ska tycka om en, men det har ju också sina fördelar. som sina kompisar att de verkligen gillar en för den man är, personligheten, inte för hur man ser ut m.m. Men jag vet inte om det hjälper men om du ycker att det är jobbigt kan du tänka på alla andra folk som har det jobbigare, det brukar hjälpa för mig .

 • Jinx

  Var det inte det Michael Jackson hade, som fick honom att använda ”blekningsmedel” så han blev vit istället för han ville inte vara prickig?

  Hemskt verkar det vara iaf, har många kompisar som har det i nacken och på ryggen, hon lider rätt mycket av det men är glad att det inte kommit ut på armarna och ansiktet.

 • Jinx

  Nevermind, tänkte fel. Det var ju vitiligo MJ hade.

 • Anonym

  att du solar när du har psoriasis är bara bra, då den typen som du har brukar behandlas med UVB-ljusbehandling. (UVB är naturligt förekommande eftersom det ingår i solstrålningen.) kan även behandlas med kortisonkrämer.. etc.

 • Caroline

  Min morfar och farfar och pappa har <=/ Jag har också men i hårbottnen. Men det är inte prickar. Det ser ut som mjäll =S Men jag har tagit ngn medicin så det är nästan helt borta =) <33333

 • johanna

  jag vet precis hur de känns, har samma hudsjukdom, fast mina kliar inte!
  och jag fick mina när jag var jätteliten & har kvar de än idag, som tur är har dom fläckarna försvunnit lite med åren, men dom är fortfarande kvar & ja förstår dig.

 • Pierr

  Hemskt jobbigt! Jag har något liknande så jag vet vad du menar!

 • alice

  Men du kan väl få hudcancer av att sola solarium också? (:

 • paulina

  Så sant så. Min granne har det med och det försvinner när man solar. 🙂

 • elin

  Jag har diabetes sedan 10 år tillbaka. Om man har det finns det en större chans att drabbas av glutenintolerans, vilket jag också fick för ungefär ett halvår sen. KUL.. Men nu, som ett ”symptom” på glutenintoleransen har jag fått psoriasis. Jag bara äälskar min kropp, inte-

 • Anonym

  du kanske inte ska ta bild får google som inte ens är tagen på dig. tänk nästa gång.

 • linnéa

  jag har exem, och om jag inte solar så har jag svin mycket! så solariumet är ett bra botemedel 🙂

 • Anonym

  ett tips om du blir öm i hårbotten av din hudsjukdom så finns dej shampoo för det min mamma har samma sjukdom…

 • linnea

  Jag har haft det i 15 år året om varje dag. Värre utslag, dessutom. Var glad för det lilla du har.

  Och solarium som du solar i hjälper inte ett jävla skit, det är olika strålning.

 • klara

  Ni som säger att det inte är jobbigt att prata om sådant här har fel!
  Jag har jätte jobbig acne och de är jätte jobbigt att prata om det.

 • carro

  men haha, tänk efter nästa gång, det är ju fan inte ens din bild ?!
  SLUTA GOOGLA

 • Maja

  Instämmer med några andra som skrivit; Vad GLAD för att det är så lite! Själv har jag psoriasis jämt, men jag bryr mig inte nämnvärt. Det är inte jättemycket och för min del kliar det inte. Har mest på magen och den visar jag inte, så för mig är det lugnt.

  Bra att du håller efter ordentligt btw och inte låter det blomma upp för mkt eftersom guttat psoriasis ofta övergår till plack psoriasis när man blir äldre. Inte hänt mig än (haft psoriasis i 10 år drygt) och hoppas det aldrig gör det. Däremot fått artrit i käkarna och det suger ju.

  Jaja. Ha det fint!

 • Karin

  hag har också psoriasis, men jag har de i hårbottnen. och de kliar och det är vitt.. så när jag kliar och tar bort de, så blir de köttigt och blodigt.

 • Urusla

  hej paulina! jag har också psoriasis och ville bara tipsa dig om att du INTE ska sola UVA stråle.. du vet, ”vanliga” solarium o så. Läste förrut att du va o solade ”ståuppsolarium” det kanske är det nya du håller på med? för jag solar ”ståuppsolarium” och det är super bra, man solar MAX 3 min, man börjar på 10 sek och man ökar med 20 sek typ. Solar gör man 3 ggr i veckan. värt. du är ju under 19-20, så det är gratis.. Kontakta din läkare 🙂
  psoriasis är jobbigt,men det ska ju inte förstöra ens livsglädje. p&k

 • Anonym

  förstår vad du menar, nu under vintern ser jag hemsk ut och lederna är som sten!

 • sara

  Hmm där tappade du många läsare

 • emma olander

  Hej, jag har också psoriasis, och det är verkligen det värsta som finns , eller ah det värsta som finns för min del iallafall!! finns många som verkligen inte förstår hur det känns att ha något sånt, hur äcklig man känner sig så fort man ser sin egna kropp osv.. men ett tag så sola jag vanligt solarium, betala kanske för 10 gånger eller något liknande och jag märkte ingen skillnad, sen fick jag reda på att vanligt solarium inte hjälper mot dessa utan man måste sola ett speciellt solarium på vårdcentral osv, då undrar jag funkar det för dig när du solar vanligt solarium? :O och har du några tips så man får bort prickarna snabbare? =) MVH EMMA

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *