Feminism

När jag skrev om steningen skrev jag att jag kanske är feminist ändå…

Fick många kommentarer om det. Men vad är en feminist? Hur är man då?

Vilken bild symboliserar feminism och verkligheten bäst tycker ni?

Den här…?

Eller den här?

(Visited 113 times, 1 visits today)

40 Comments

  1. tilda augusti 22, 2010 at 6:20 e m

    En feminist vill att alla människor, killar som tjejer, ska ha samma rättigheter. Det har ju fått namnet feminism (som klingar tjejigt) för att tjejer har varit förttryckta tidigare. Vet inte vad jag tycker om det nu, men vi får ju tydligen mindre lön när vi blir äldre?

    Reply
  2. Felicia augusti 22, 2010 at 6:26 e m

    Liiite sköna bilder,, haha men frågan är ja vilken pic ;D puss på dig 🙂

    Reply
  3. Felicia augusti 22, 2010 at 6:27 e m

    bra att tar upp det då 😛 🙂

    Reply
  4. Tilda! augusti 22, 2010 at 6:33 e m

    🙂 hehe

    Reply
  5. Jennifer augusti 22, 2010 at 6:36 e m

    Jag är feminist, och jag är stolt över det!
    Jag är feminist för att jag bor i ett samhälle som förtrycker kvinnor pga deras kön. Detta är fel och jag vill göra någon skillnad! Jag vill inte att mina döttrar ska få sämre chans till jobb, bra lön och så bara för att dom är kvinnor.

    Reply
  6. Emma-Lou augusti 22, 2010 at 6:37 e m

    De flesta utav oss är nog feminister. Om du slår upp ordet feminism, kommer du att kunna läsa om vad feminism är. I grunden handlar det inte alls om hat mot män, utan om att båda kön ska ha samma rättigheter.

    När en manlig outbildad städare tjänar mer än en kvinnlig städare (som gått kurser via städföretaget), då är det något som verkligen inte stämmer.

    Sådana rättigheter talas det ofta om. Ta bara rösträtten. Det var inte speciellt många år sedan kvinnor i Sverige fick rätt att rösta.

    Svar: Det beror på vad du menar med länge sedan… Det är 89 år sedan. 1921 fick kvinnor rösträtt. 1909 fick män det och innan dess var det de rika som hade rösträtt.

    Reply
  7. MaryCaroline augusti 22, 2010 at 6:40 e m

    Öh, ingen av de där bilderna förklarar feminism. Det handlar om samma rättigheter oavsett kön. Tyvärr brukar feminism vara negativt hos många, eftersom många tror att det är kvinnor som hatar män och vill trycka ner dem och så vidare. Dessutom tror vissa att en kvinna som är feminist måste sluta raka sig och sluta sminka sig för att inte framstå som sexobjekt och likna mannen mer. Det har ingenting med saken att göra. Även män kan vara feminister, vilket också brukar missuppfattas.

    Reply
  8. Sofia augusti 22, 2010 at 6:44 e m

    Feminism ska ju egentligen, från början, stå för jämställdhet, dvs att alla ska ha samma rättigheter, vare sig man är kvinna eller man, svart eller vit, osv.
    Tyvärr så tycker iallafall jag att feminismen har förvandlats till någon slags feminazism, där man vägrar raka benen för att män inte behöver göra det och liknande trams. Det har blivit, i min ögon, som en jävla sekt som hatar män.
    Jag menar, feministerna ville ha jämställdhet, och det fick de! Kvinnor får rösta, kvinnor får göra precis samma saker som män, får tycka vad de vill och bete sig de vill. Ändå fortsätter de tjafsa. Jag menar, nu har vi tjejer till och med kvinnliga rättigheter, som om vi inte är människor och kan nöja oss med de mänskliga rättigheterna? Vad fan är det?
    Så fort de har fått som de vill så inser de att de har lite makt, så då ska de börja tjafsa om allt de tycker är orättvist. T ex som att män får bada topless i badhuset, men inte kvinnor. Det är jätteorättvist och gör alla kvinnor till sexobjekt på något jävla vänster.

    Reply
  9. army augusti 22, 2010 at 6:46 e m

    fattar inte :S

    Reply
  10. LIN augusti 22, 2010 at 6:51 e m

    feminism har blivit något dåligt eller ett skälsord. alla borde vara feminister, allt borde vara lika.

    Reply
  11. Katta augusti 22, 2010 at 6:53 e m

    Tycker den första bilden haha.

    Nej men det är många som inte förstår vad feminism är, de tror att det är kvinnor som vill ta över och typ inte vill ha kvar männen eller jag vet inte vad. Det är ju egentligen så att en feminist bara vill att kvinnorna ska vara lika mycket värda som männen och det är de/vi väl? Vad gör en kille i sitt liv som betyder så mycket mer för att han ska tjäna mer än kvinnorna?

    Reply
  12. Lotten augusti 22, 2010 at 6:57 e m

    Feminism handlar om att man tror på jämnställdhet och jämlikhet. Att man vill att alla människor oavsett kön ska ha lika rättigheter. Men det är även att man ser det kvinnoförtyck som finns idag,som att t.ex kvinnor får lägre lön än män när de utför samma arbete och ofta blir diskriminerade i arbetslivet. Om du ser kvinnoförtrycket som finns i dag och om du vill göra någonting åt det, då är du feminist!
    Jag är feminist och alla mina vänner är feminister. Att feminister inte skulle raka sig under armarna eller benen och hata män är bara fördomar, inga feminister jag känner passar in under den mallen. Det skulle vara så kallade extrem feminister i sånna fall men det är en helt annan sak. En feminist hatar ju inte män de vill bara att alla ska ha samma rättigheter oavsett kön. De som inte är feminister borde därför skämmas.

    Reply
  13. THIS IS SEX - BLOGGEN OM SEX! augusti 22, 2010 at 6:57 e m

    Lätt den första bilden.

    .
    This is sex – Bloggen om sex, känslor, förhållanden och allt som rör ämnena!
    // Thisissex.blogg.se

    Reply
  14. Carolina augusti 22, 2010 at 7:08 e m

    Ja feminism och feminister är väl lite olika saker idag. Slår man upp ordet feminism får man ju en beskrivning av att kvinnor vill va med jämnlika med männen. Men bilden jag har av feminister, och som jag tror många andra har, är kvinnor som gått över gränsen och precis som många andra skrivit – nästan vilja vara män. Jag menar, vi kvinnor ska kunna vara kvinnliga bäst vi vill men fortfarande ha samma respekt. Jag tror då verkligen inte att kvinnor kommer komma högre upp i samhället för att vi slutar raka oss, sminka oss och klippa håret kort. De är bara ytliga dumheter… http://www.catcarro.blogg.se

    Reply
  15. meme augusti 22, 2010 at 7:12 e m

    jag tänker väl att feminist är när man tycker att män och kvinnor ska behandlas lika..?

    Reply
  16. Sofie augusti 22, 2010 at 7:13 e m

    ingen av de där bilderna funkar som en symbol för ordet feminism, slå upp det i en ordlista så du lär dig betydelsen av ordet istället

    Reply
  17. B augusti 22, 2010 at 7:52 e m

    Feminism kommer från att kvinnor inte ska få sämre behandling än män, att kvinnan har samma rättigheter och skyldigheter. Fast Det är synd att ordet fokuserar på just kvinnan, för det finns en massa fördomar om killar också, att de måste vara macho, att de inte kan göra flera saker på en gång, att de inte är lika duktiga på att ta hand om sina barn. Det borde finnas ett ord som lägger fokus på könsrollsproblemen i sig. ALLA, oavsett kön, ska kunna välja hur de vill vara, göra och leva sina liv, utan att det finns en massa fördomar beroende på personens kön. Jämställdhet helt enkelt.

    Reply
  18. Sanna augusti 22, 2010 at 9:54 e m

    jag undrar faktiskt oxå vad som sympoliserar just en feminist! men personligen så tycker jag att det är den första bilden som är bäst 🙂
    kram!

    Reply
  19. Ellinor augusti 22, 2010 at 10:03 e m

    Feminism är att se att kvinnor ÄR förtryckta, får sämre lön och är helt enkelt underskattade i samhället på många sätt. Feminister är för jämställdhet. Man behöver dock inte vara feminist bara för att man är för jämställdhet. Att vara feminist betyder att man själv agerar och strider för att få kvinnor jämställda med män (demokrati)!

    Reply
  20. Anonym augusti 22, 2010 at 10:26 e m

    Feminism handlar om att arbeta för samma rättigheter oavsett kön, kulturell bakgrund, sexuell läggning, etnicitet osv, vilket ingen av bilderna du postat visar. Det är ingen fråga om att män ska vara underdåniga kvinnor utan det handlar om att ge alla lika rättigheter ur genussynpunkt och inse att det finns biologiska kön – att du är man eller kvinna – som inte går att ändra medans det är det sociala könet som behöver förändras, det man fostras till.

    Reply
  21. rebecca augusti 22, 2010 at 10:37 e m

    En bra mening som jag tycker symboliserar en feminist är ”någon som kämpar för kvinnors rättigheter”, håller du inte med mig ? 😉

    Reply
  22. My augusti 22, 2010 at 10:52 e m

    det är lustigt att alla ska tro att man tkr att kvinnorna ska ha makten. men feminist är att båda könen ska ha lika mkt makt alltså ett rättvist oh jämnställt samhälle. det som folk syftar på med feminist (de flesta vill säga) är matrakat. det är när man vill att kvinnor ska ha full makt. men vissa har svårt att fatta de olika orden… *suck*

    Reply
  23. Bella♥ augusti 22, 2010 at 11:06 e m

    kan nån snälla förklara den sista bilden ? <3

    Reply
  24. Frida augusti 22, 2010 at 11:24 e m

    Feminister är ett gäng vänster idioter… Det feminism står för har inget att göra med jämställdhet…

    Reply
  25. Emelie augusti 23, 2010 at 2:05 f m

    Jag måste korrigera dig i ett svar.
    Du får det att låta som att män inte fick rösträtt förrän 1909. Det var enbart RIKA MÄN som fick rösta innan, så det stämmer med att kvinnor inte fått rösta förrän ganska nyligen jämfört med männen som fick rösta i antikens Grekland för flera tusen år sedan. Det går inte att förneka det. Jämlikheten är också en kamp, lik som jämställdheten.

    Reply
  26. Ida augusti 23, 2010 at 8:15 f m

    Är man feminist så kämpar man för att kvinnor ska bli jämställda med männen. Ens mål är alltså inte att vara ”under” männen, men inte heller ”över” utan helt jämställd. I det inlägg du skrev att du var feminist för du skrev på det där om steningen på den iranska kvinnan: Du behöver inte vara feminist för att göra det, men när du skriver på så kämpar du ju dels såklart för att stenkastningen inte ska äga rum på denna kvinna, men samtidigt också för att förhindra att detta händer någon annan gång i framtiden.

    Reply
  27. Ida augusti 23, 2010 at 8:17 f m

    Svar till Bella♥:
    Den sista bilden betyder att kvinnan är över mannen. Hon har mer makt.
    På den första bilden beskrivs situationen tvärt om.

    Reply
  28. Carro augusti 23, 2010 at 3:49 e m

    Det jag tycker är intressant med de flesta feminister är att det gör allt i sin makt för att vi kvinnor ska bli lika behandlade som män MEN… Var det någon feminist som gnällde då det fanns ”tjejtaxa”? Och varför ska det heta kvinnomisshandel? Ska ju bara heta misshandel kort och gott om alla ska behandlas lika?
    Bara en tanke..

    Reply
  29. Matilda augusti 23, 2010 at 8:56 e m

    Om man tittar på den första bilden, så är det en litenliten vit prick i det svarta, kolla BARA på den i 20sek, sen blinka snabbt (många gånger) mot ett vittpapper/vägg, (nått vitt) så ser man den 🙂 Glöm inte att blinka snabbt ;DDDD

    Reply
  30. amanda augusti 23, 2010 at 9:16 e m

    Det är INTE jämställt i Sverige. Snälla! Männen styr i de flesta branscher och får bättre betalt i nästintill alla yrken. Chefsyrken till exempel, en man får bättre betalt för Exakt samma jobb som en kvinna. Varför? En kvinna ska inte behöva få mindre betalt endast för att hon är född med ett par bröst och en fitta. Vi kvinnor föder alla män och ändå är det männen som styr över oss. Och jag vet att Sverige har det mycket bättre än många andra länder men det är absolut inte perfekt. Små saker som vi inte ens tänker på i samhället är mansdominerande. Varför säger man ”tjejband” när det är brudar i bandet och bara ”band” när det är män. Wiiiiiiiiierd! Och nej man behöver inte sluta raka sig under armarna jaddajadda, även fast jag undrar varför vi gör det egentligen vi tjejer? VARFÖR rakar vi oss under armarna och inte männen? Varför anses det ”ofräscht” om en tjej inte rakar sig men fullständigt normalt om en kille inte gör det? Dessutom blir vi olika behandlade redan från födseln. En tjej ska vara mer ”känslig” medan en kille ska vara ”tuff” och ha bilar och farliga monster på sina kläder och en tjej ska vara ”söt” och ha blommor och hjärtan. Det är allas ansvar! Både männens och kvinnornas! I vårt samhälle kan man göra mer skillnad än i många andra länder. Så jag tycker att alla ska stå på sig! Man som kvinna!!!! Ta ingen skit, du är grym vare sig du är född med kuk eller fitta! Du ska jobba med vad du vill, du KAN jobba med vad du vill. DU får ha på dig vad fan du vill. LIKA MYCKET VÄRDE!!! WHOOOOHOOO! FRED 😀 😀 😀

    Reply
  31. Robin augusti 24, 2010 at 4:06 f m

    Handen är lite rip off av Gonzo journalism loggan, bara så du vet…

    Reply
  32. Isabelle augusti 24, 2010 at 11:45 f m

    Haha, om du inte förstått förens du råkade ramla över en artikel om stening att feminism är någonting bra så är du ju bara dum i huvudet. Varför ska du INTE vara feminist? Det står, precis som alla andra här skrivit, för JÄMNLIKHET, jag förstår inte varför ska man inte förespråka jämnlikhet. Bara för att FI (partiet om du inte vet) kryllar av tröta kärringar som skäller på män så kanske du borde ta och skaffa dig en egen uppfattning, tänka att kvinnor är awesome istället för att män är svin. Tänk på att du har massa tjejer som läser din blogg, vill inte låta som en gammal morsa, men nu råkar det vara så att du är lite av en förebild för just tjejer, så läs på innan du uttalar dig, speciellt om feminism som är typ en av de viktigaste frågorna just nu.
    Ha det gött

    Svar: Det är kanske just det där, att man tror att feminism är samma sak som jämlikhet, som gör att jag frågar? För i min värld behövs ingen ”feminism” eller kvinnorörelse för att uppnå jämlikhet… Är det fel?

    Reply
  33. Fridaa augusti 27, 2010 at 11:16 e m

    den där 🙂

    Reply
  34. Fridaa augusti 27, 2010 at 11:20 e m

    Heej Paow jag skulle dööh.. för att se dig och alla mina vänner men ajaa…
    jag skulle bara vilja att du skulle skriva en omentar på min blogg och du skulle va den sööötaste

    pussar Fridaa <33

    I <3 U Paow 🙂 😛

    Reply
  35. Fridaa augusti 27, 2010 at 11:20 e m

    Heej Paow jag skulle dööh.. för att se dig och alla mina vänner men ajaa…
    jag skulle bara vilja att du skulle skriva en omentar på min blogg och du skulle va den sööötaste

    pussar Fridaa <33

    I <3 U Paow

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *