Out in space…

Jag vet att det är lite glest med uppdatering nu men jag har inte vart i mitt mest sinesfulla bruk om man säger så. Jag har vart otroligt trött och det har känts som jag har så mycket att göra.

Jag blir helt superstressad i flera dagar innan jag har ett möte. Jag har blivit rädd för att åka tunnelbana, jag måste hålla andan när jag åker över broar. Och jag har en minut på mig på att komma upp från tunnelbanan annars får jag för mig att att alla lampor kommer att släckas och man sugs in i en gammal tunnelbana och åker till en annan tid. Typ som med Hancock, att man är fast i tiden och man får sitta två dagar utan mat och vatten på en gammal tunnelbana som luktar avföring och nötter. Jag vet inte.. Men det är en konstig dröm jag haft flera gånger. Jag går mycket hellre än att ta tunnelbana.

Jag har olika fobier hela tiden, jag har en del tvångttankar. Är det normalt? Hjälp!

(Visited 33 times, 1 visits today)

52 Comments

 1. ElnasIstorstan september 14, 2010 at 9:05 e m

  Ja det låter ju inte så bra : / Gå till någon kurator skulle vara mitt tips 🙂

  Reply
 2. Ceciliadarling september 14, 2010 at 9:06 e m

  Det finns massa hjälp att få! Stå på dig!
  Du kanske behöver öva på dina rädslor…?

  Reply
 3. Simone september 14, 2010 at 9:06 e m

  Hej Paulina.
  Har tvangstankar jag med sen jag var 8 ar kanske.
  Fyller 11 om 3 dagar.
  Gillar dig och din blogg.

  Kram Simone.

  Reply
 4. Simone september 14, 2010 at 9:07 e m

  Gar till kurator jag med.

  Reply
 5. sofie september 14, 2010 at 9:07 e m

  det e ett helvete mad tvångstankar men egentligen händer nog inget av det man e rädd för..

  Reply
 6. felicia september 14, 2010 at 9:08 e m

  Jag brukar också ha lite olika. För ett tag sedan vågade jag inte gå i trappor för jag var så rädd att slå ut mina framtänder och nu senast har jag inte kunnat ta i handtag av alla dess slag. Dörrhandtag, kranhandtag osvosv! brukar dock komma över det efter ett tag, men sen brukar det bli något nytt.. Finns en grej jag gjort hela mitt liv, och det är att hålla andan då en bil, buss eller något fordon överhuvudtaget passerar förbi, haha! låter lite sjukt

  Reply
 7. Lillan september 14, 2010 at 9:09 e m

  Låter bra!!!

  Reply
 8. theresej september 14, 2010 at 9:09 e m

  Man kan ha sådanna dagar också 🙂 helt normalt.

  Reply
 9. Batman ;o september 14, 2010 at 9:09 e m

  Usch, stackare.. Jag har också tvångstankar, typ att räkna sådana där vita träck på motorvägen.. Hhhaha, det går inte så bra 😛 Man åker bil för snabbt 😉

  Reply
 10. Tobias Paulsson september 14, 2010 at 9:10 e m

  Hej
  Jg är ett av dina största fans och har också haft det,
  Mitt förslg är prata med någon både nära och kära och kurator
  Puss på dig

  Reply
 11. Anna Nym september 14, 2010 at 9:11 e m

  Alla har tvångstankar, men olika: Vissa måste kolla så att dörren är låst en extra gång medan andra måste hålla andan och läsa samma mening tre gånger så att inte jorden går under!

  Just det senaste är oerhört stressande och ångestförknippande och då kan kognitiv beteendeterapi (inlärningspsykologi) hjälpa.

  Var inte rädd, psyket kan bli lite ”förkylt” precis som kroppen kan få feber. Tror det går i vågor det där, man kan inte vara klar i huvudet varje dag.

  Kram!

  Reply
 12. Elin september 14, 2010 at 9:20 e m

  De låter som du har ångest! Om du har mycket att tänka på, stressad oså. För jag känner igen mig i de du skriver och jag fick tillslut panikångest, så försök gör någonting åt de så fort som möjligt, och de som hjälpte mig var att gå till psykolog och få den medicineringen jag behövde ha. Kämpa på, livet handlar om att överleva

  Reply
 13. a september 14, 2010 at 9:25 e m

  jag har också tvångstankar hela tiden, om väldigt mycket. Om jag inte gör tvångstanken så tror jag att jag inte ska få tur med något tex att det inte kmr gå bra på något prov osv. verkligen jätte jobbigt 🙁 .
  Och jag har frågat min mamma vad som är fel och vad man kan göra åt det men hon bara skit i det bara, men hur lätt är det? känns som jag kmr få otur hela livet om jag inte gör tvångstankarna 🙁 vet inte vem jag ska snacka med i heller för ingen verkar fatta..

  Reply
 14. Hanna september 14, 2010 at 9:27 e m

  Åh tjejen, jag har lidit av svåra tvångstankar så länge jag kan minnas. Jag är extremt paranoid när det kommer till allt, kan knappt åka hiss för att jag får för mig att hissen ska släppa och åka ner i någon källare där jag blir grillad till döds. Det värsta är att jag knappt kan sova om nätterna för att jag tror att grannarna ska bryta sig in och våldta mig. Och varje gång jag slår en kod måste jag slå den trettio gånger innan jag går in. Och det finns hjälp för detta! Men det är en process. Såklart. Om du vill kan du mejla mig om du vill veta mer angående hjälp och info.
  /Hanna

  Reply
 15. Linnea september 14, 2010 at 9:32 e m

  åh tack för att du skrev detta! har nämligen alltid tankar att jag måste göra saker, måste tex alltid trycka 3 gånger på hissknappen, annars kommer min lillebror dö och såna saker. samma med att hålla andan en viss tid. skitjobbigt men nu vet jag att jag inte är ensam! 🙂

  Reply
 16. kornelia september 14, 2010 at 9:37 e m

  Känner precis igen mig, får tvångstankar hela tiden. T.ex. idag tänkte jag gena 1 meter och gå till vänster om trafikljuset, men sen fick jag för mig att det skulle hända något hemskt om jag inte gick på ”rätt” sida så där vände jag mig om helt plötsligt och gick på höger sida. Min syster har en bok om Psykolog där det stog vad man skulle göra för att få bort tvångstankarna.
  Man får bort dem genom (man behöver hjälp av en person som söger till/bestämmer över en) att göra just det man inte ”kan” och sen nöta det lite.
  Sen ska det typ vara borta.
  Det fanns en massa mer, men jag ska iallafall pröva:)
  Haha pröva du också!

  Reply
 17. Molly september 14, 2010 at 9:39 e m

  jag känner igen mej, tror de e alldeles normalt. försök tänk att de där tankarna inte kommer att inträffa, jag vet att det är jättesvårt men jag tänker på dej när de händer mej för då vet jag att vi är två:) !!

  Reply
 18. kornelia september 14, 2010 at 9:40 e m

  Känner precis igen mig, får tvångstankar hela tiden. T.ex. idag tänkte jag gena 1 meter och gå till vänster om trafikljuset, men sen fick jag för mig att det skulle hända något hemskt om jag inte gick på ”rätt” sida så där vände jag mig om helt plötsligt och gick på höger sida. Min syster har en bok om Psykolog där det stog vad man skulle göra för att få bort tvångstankarna.
  Man får bort dem genom (man behöver hjälp av en person som söger till/bestämmer över en) att göra just det man inte ”kan” och sen nöta det lite.
  Sen ska det typ vara borta.
  Det fanns en massa mer, men jag ska iallafall pröva:)
  Haha pröva du också!

  P.S Vore kul att veta om du läst kommentaren, så därför undrar jag om du läser dina kommentarer, om du gör det får du typ gärna skriva det på bloggen eller nått:D
  Ha en bra dag!
  Btw,Jättebra blogg, fortsätt blogga för det du står för:)

  Reply
 19. E M E L I E september 14, 2010 at 9:51 e m

  usch vad jobbigt :S men det är vanligt tyvärr, sök hjälp, nån att prata med så blir det säkert bättre 🙂

  Reply
 20. kujg september 14, 2010 at 10:00 e m

  du kanske ska söka hjälp… jag med kanske..

  Reply
 21. Anonym september 14, 2010 at 10:01 e m

  omg såklart det är normalt, hahah alla har sina små skumma ideer om saker och ting. känn dig inte helt wierd om du tänker på sånt, haha händer väl alla nån gång då och då att man springer up för traporna för att inte en hand ska ta tag i sin fot:P
  känn dig normal gumman, one of us 😉 what ever we are..

  Reply
 22. Emma-Gill september 14, 2010 at 10:03 e m

  haha omg såklart det där är normalt! alla får sina små skumma tankar om saker och ting. känn dig inte helt totaly wierd, känn dig normal , one of us. whatever we are.. 😛

  Reply
 23. Milla september 14, 2010 at 10:17 e m

  Hejsan! Inte alls ovanliga stress symtom….Råder dig till att vila, för det är det som kroppen behöver. Våran kropp är otroligt bra på att säga ifrån, men tyvärr är vi dåliga på att lyssna på signalerna. Om man i tid lyssnar på kroppen behöver inte besvären bli långvariga. Så lyssna nu, och slipp gå in i den berömda väggen. Sluta inte åka tunnelbana, utan utsätt dig lite grann för det som är jobbigt så ska du se att det snart kommer kännas bättre. Även om det är jobbigt, ta sällskap av någon du litar på. Men det viktigaste: VILA ! Hoppas du känner dig bättre snart! Ta hand om dig! Kram

  Reply
 24. Anonym september 14, 2010 at 10:21 e m

  tvångstankar är ett friskhets tecken

  Reply
 25. Linda september 14, 2010 at 10:23 e m

  Jag har haft en del tvångstankar och jag har det fortfarande , jag har massa olika saker som jag måste göra , gör jag de inte tror jag att något ska hända mig så jag måste verkligen göra sakerna , ibland när jag provat att inte göra de , så måste jag gå tillbaka till ställena och göra dom .
  Det är väldigt jobbigt och jag har försökt att bli av med de.
  Försök så gott du kan med att inte tänka på det 🙂
  Då kanske det försvinner 😉
  Älskar dig blogg , du verkar vara en underbart snäll tjej !

  Reply
 26. Carro september 14, 2010 at 10:23 e m

  Det du upplever verkar vara någon form av stress-relaterad ångest.
  Jag har precis börjat på något som kallas för KBT. KBT betyder Kognitiv Behandlings Terapi.
  Jag har själv en hel del problem, bl.a. med panik-ångestattacker som jag får titt som tätt och har nu för tiden väldigt svårt att ta mig iväg på saker som jag älskade att göra förut, samt socialfobi.
  Det finns även många andra i min grupp på KBT:n som delvis har samma problem som jag själv. Men även som du känner, det här med att du inte riktigt klarar av att åka tunnelbana och har tvångstankar. Jag har också tvångstankar. Jag håller andan när folk går förbi mig på bussen, för att jag tänker att deras luft är farlig eller giftig eller hur man nu ska beskriva det.

  Hur som helst, jag råder dig verkligen att först gå och prata med en psykolog för ett s.k. bedömningssamtal. Du kan där säga att du är intresserad av kanske KBT, eller så pratar du endast med en psykolog.
  KBT-behandlingen har redan börjat hjälpa mig och jag mår inte alls lika dåligt som innan.

  Du är inte ensam!
  Hoppas det här har hjälpt dig lite i alla fall. Det är så tråkigt att se andra må dåligt också.

  Kram Carro

  Reply
 27. Felicia september 14, 2010 at 10:36 e m

  Åhhhh äntligen någon som bloggar om det! Det är HELT NORMALT, har också haft helt sjuka konstiga tvångstankar som kommer och går. Det är egentligen något inom dig som du oroar dig över, eller tänker på, eller grubblar över.. någon slags ångest. Och jag tror nog ALLA människor någongång haft ångest eller några tvångstankar. Du ska inte tro du är onormal för det är du VERKLIGEN inte, det är helt enkelt så vi människor fungerar 🙂

  Det bästa du kan göra är att prata UT med någon. Finns det något inom dig? Något du oroar dig mycket över? Någon ångest? Vi alla är lite smått galna ibland, så oroa dig inte 🙂

  Reply
 28. Felicia september 14, 2010 at 10:38 e m

  Och jag känner verkligen igen mig med det inlägget.. skönt att veta att man inte är ensam knäppskalle:) hahaha.. Gillar din blogg riktigt mycket förresten, och dina bröst är jättefina!

  Reply
 29. Steffi september 14, 2010 at 10:44 e m

  Vi är så otroligt lika ! På många sätt, vi tänker lika. Jag tror att du precis som jag känner dig mycket äldre en vad du är fast sen ibland så sitter du där ensam och känner att du bara är en tånorstjej som har hela världen emot sig och inget är bra.

  Men på tal om tvångstankar,

  Reply
 30. J september 14, 2010 at 10:48 e m

  Känner igen det där lite. Jag tycker nog inte att mina tvångstankar är ett stort problem men iaf. Måste alltid dubbel kolla saker typ dörren, spisen, att det inte är nån i rummet när jag ska sova osv. Brukar också torka av läskburkar precis vid ”öppningen” innan jag dricker ur dom och alltid dra ett eller flera bloss på ciggen innan jag tänder den. Låter jag bli så kan jag inte sluta tänka på det tills jag gjort det. Men jag tycker att så länge inte tankarna tar över totalt, så ere nog ganska lugnt.

  Lycka till! J

  Reply
 31. angelica s september 14, 2010 at 10:49 e m

  jag läser din blogg varje dag nu paow, och det känns på något sätt som om vi är vänner nära vänner eftersom jag vet så mycket om dej!! men vi är ju inte vänner för du vet inte ens vem jag är! men du är toppen paulina, du har inget att vara stressad över eller rädd för, du kan klara allt!! bit ihop för jag vet att du är stark

  Reply
 32. olivia september 14, 2010 at 10:49 e m

  läskigt!

  Reply
 33. michlle september 14, 2010 at 11:01 e m

  fullt normalt tror ja min tvångstanke är att jag måste tända lampan innan jag går in i ett rum dock går det bra om jag står med ena foten i rummet men inte båda det går inte vet inte varför bara en grej jag måste

  Reply
 34. anna september 14, 2010 at 11:44 e m

  jag trodde jag var den enda i världen som hade det när jag fick sånt, som tex att spänna låren/rumpan varje gång en lykstolpe kom när jag satt i bilen (haha), eller att vindrutetorkarna måste gå i takt till musiken, måste hinna fram till den lyktstolplen innan bilen åker förbi för annars…. fan, men aja ja får nog tur ändå (så slutar det alltid om jag misslyckas haha!)
  jag vill inte ha hjälp eftersom jag inte påverkas så jättemycke, men man kan ju få medicinsk hjälp om man vill. låter som smått ångest, det har väl hur många som helst i nån grad.
  hoppas du klarar dej i fortsättningen utan dessa problem, you are not alone!! 😀

  Reply
 35. Anonym september 14, 2010 at 11:52 e m

  Tvångstankar är jättevanligt ! Nästan alla har någon skum tanke i huvet . Själv har jag JÄTTEmångs tvångstankar , det är väldigt jobbigt för det förstör för en ibland liksom.

  Jag tror du behöver prata ut med någon, någon som du bara kan snacka på med .

  Reply
 36. Anonym september 14, 2010 at 11:59 e m

  Jag har massor med tvångstankar.. det gör oss till de människor vi är. Jag har foi för telefoner och nya människor bland annat. Kram på dig

  Reply
 37. Karion september 15, 2010 at 12:01 f m

  Jag har massor med tvångstankar.. det gör oss till de människor vi är. Jag har foi för telefoner och nya människor bland annat. Kram på dig

  Reply
 38. Tovan september 15, 2010 at 2:01 f m

  Det är normalt när man är ung och omogen! Har också haft det när jag var sådär 16-17 som du är nu.

  Reply
 39. Olivia september 15, 2010 at 8:32 f m

  Hitchcock heter han väl?

  Reply
 40. Olivia september 15, 2010 at 9:22 f m

  Hej! Läs min blog där jag skriver om hur jag flyttat till London för att som 16 åring gå på ett musik college! 🙂

  Reply
 41. cecilia september 15, 2010 at 9:52 f m

  ja det är helt normalt! jag brukar också tänka så, och så får jag panik om jag inte kommer upp eller ur, det är helt normalt! 🙂

  Reply
 42. IDA september 15, 2010 at 10:54 f m

  Hej fin fina Paulina!
  Jag hade själv tvängstankar förut, och efter ett tag gick det överstyr..
  Jag blev precis som du, att man inte vill göra saker och istället försöker hitta andra ”vägar”.
  Sen fick jag gå till en psykolog som sa:
  Tvångstankar har de flesta.. MEN, när tvångstankarna går iöverstyr, att de påverkar hur du lever och vad du gör. Så har det blivit : Tvångssymdrom, och det handlar om något psykiskt grejs. Så gå till en kyrator/psykolog och prata.
  Det är ju inget farligt. Men det kan hindra dig från att göra massa saker.
  Den du pratar med lär hjälpa dig.
  Stor kram till dig.

  Reply
 43. sa september 15, 2010 at 4:57 e m

  jag har en fråga om jag jätte gärna vill att du ska svara på.
  om du har toa pappers fobin, hur går du på toa då?

  Reply
 44. LIN september 15, 2010 at 6:31 e m

  ja tvångstankar är hur normalt som helst. det man får tänka är att det man tänekr inte är ”på riktigt”.
  HAr haft det sen jag var ca 7-8 år.

  Reply
 45. Anonym september 15, 2010 at 6:53 e m

  de e normalt.
  Har också fobier mot tunnelbanor och pendeltåg. framförallt när det stannar och värst är det när man är ensam och är i en tunnel.
  Har haft panikångest för att sova borta i flera år, men nu är det storsätt borta.
  Har haft ångest för att nära och kära ska dö.

  Tror allt handlar om att man är mer känslig än andra.
  Försök slå bort tankarna, och se att inget händer. Belöna dig med choklad eller något du gillar.
  Sluta bara tänka på det även fast det är svårt. Ring en kompis.
  kram

  btw ja e 14

  Reply
 46. Anonym september 15, 2010 at 7:18 e m

  Jag hade skit mkt tvångstankar förut, hade fått det för jag hade ångest och ångesten kom från stress… Se till att fixa det innan du får magsår!

  Reply
 47. guchg september 15, 2010 at 7:21 e m

  sluta säga att tvångstankar inte e farligt! om man får för många så kan det bli det, att dom tar över ens vardag och framkallar ångest o magsår!

  Alla som känner att deras tvångstanker e jobbiga borde gå till en psykolog o prata/lösa det!

  Reply
 48. viktoria "vixi" september 15, 2010 at 7:27 e m

  Hej Paulina.

  Jag är 21 år gammal och har själv haft tvångstankar då jag var yngre. Jag vet inte riktigt vad det berodde på men det var absolut inte bra. Nu pratar jag bara om mina erfarenheter och vad jag tror, så du vet.
  Det hör väl inte till det ”normala”, men det är många som har tvångstankar av olika anledningar. Det finns mönster i vardagen som man kan haka upp sig på, tex rutigt golv, övergångsställen och massa annat. Varför jag tar upp det är för att jag tror det är vanligast att ha som tvångstankar.

  Då jag var liten hade jag tvångstankar om just sånt, jag gick bara på det vita på övergångsställen, så jag var tvungen att hoppa lite lätt för att nå då jag gick över vägen, det måste sett konstigt ut nu när jag tänker efter. Jag hade inget speciellt jag trodde skulle hända om jag inte gjorde det, men jag var bara tvingad, kunde inte låta bli helt enkelt!
  Sen hade jag en tvångstanke att jag måste hålla andan från att jag öppnat köksluckan till sopkorgen hemma (just för att det luktar illa där) till att jag lämnat köket.
  Men när min mamma såg hur jag höll på sådär så hann hon stoppa mig tidigt, hon skrämde upp mig ordentligt med att berätta om hennes syster som hade riktigt allvarliga tvångstankar som liten, så jag slutade till sist med alla dumheter.

  Har man väl börjat så är det lätt att hitta på fler tvångstankar, man gör det utan att tänka på det nästan, utan att veta varför. Och det är jättefarligt, för det har med psyket att göra. Det kan gå illa, och är svårt att avsluta om det gått för långt. Min moster som jag nämnde hade tvångstankar som att om nån/nåt snuddade hennes hår efter att hon nyss tvättat det så var hon tvungen att tvätta om det, hon tvättade håret flera gånger om dagen och tömde schampoflaskor efter schampoflaskor! Kunde bli flera om dagen. Då stod det inte bra till med hennes psyke, hon ökade bara med fler och fler tvångstankar så hon blev helt knäckt, hon fick gå och prata med en psykolog och det skulle hon ha gjort mycket mycket tidigare. Hon har kvar lite av det beteendet idag, hon låser dörren typ 5 gånger innan hon lägger sig vet jag.

  Alltså det är allvarligt, man kan säga att det är lika illa som att ha en ätstörning, för det blir ett beteende som bara förvärras hela tiden om man inte försöker stoppa sig själv självmant, men då ska man nog ha starkt psyke.
  Jag menar inte att jag hade starkt psyke men jag var så pass liten att det räckte med att mamma skrämde mig så fick jag tänka på det varje gång jag höll på med mina dumheter.

  Jag hoppas att du läser det hör och inser att det är nånting du bör sluta med, och om du har svårt för det så får du nog söka hjälp.
  Alltså du kanske tycker att jag förstorar nåt som du inte tycker är så himla allvarligt nu, det förstår jag isåfall.
  Men av det jag läste så tycker jag att du absolut borde sluta, det kommer inte bli bättre annars.
  Du vet ju innerst inne att det inte händer, du inbillar dig bara, och det är inte bra. Ja du vet resten, jag kanske är övertydlig. Men jag vill verkligen att du ska förstå. 🙂 Tror inte du är dum i huvudet, utan pratar bara av mina erfarenheter.
  Hoppas det går bra! Kram 🙂

  Reply
 49. Dani september 16, 2010 at 4:41 e m

  Jag är absolut inte sån som tror på spöken och så… Men jag måste springa upp för första trappan och 5 trappsteg innan dörrenstängs, om jag inte gör de kommer alla ”andar” mot mig… hahahaha xS

  Användarnamn: Dd
  Lösen blogg: Dd

  Reply
 50. Anonym september 17, 2010 at 4:47 e m

  jag har oxå det, det är så jävla jobbigt. jag måste typ räkna allt. nodda saker ett visst antal gånger och hålla andan, det är så jävla jobbigt!
  men nu ska jag sluta!!!

  Reply
 51. My september 21, 2010 at 2:04 f m

  Tvångstankar/tics får man oftast när man har mycket att tänka på, känner sig stressad över något eller liknande. Vissa har mer tendenser till detta och det går upp och ner. Är man lugn och inte har några problem för tillfället minskar det oftast och har man mycket på gång kan det öka. Försök lugna dig själv ocjh tänka att ingnting blir bättre över att oroa sig, det blir som det blir ändå. Och du måste även konfrontera dina tvångstankar så du inte fastnar med dem för länge, stanna i tunnelbanan längre än den där minuten- så inser du att det inte var på riktigt. Tanken konfronterad. Kram, keep up the good work

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *