Skönhetsidealen…….

Hellooo! Ellen här igen! Gästbloggar lite eftersom Paulina är lite dålig på att uppdatera. Som ni vet så befinner vi oss just nu hemma hos mig i Vingåker… Hon ligger och sover och jag får panik när man inte uppdaterar bloggen. Så jag tänkte belysa ett problem så här på Valborg!

Jag och Paulina satt nämligen och diskuterade i bilen hem i förrgår. Vi pratade om bloggare och hur stort inflytande de har på ungdomar och hur man ska vara en bra förebild och yada yada.. Och även att man måste ”tycka” saker för att bli något i bloggvärlden, eller ha starka åsikter liksom. Men måste man verkligen ha det? Det känns som att bloggare tvingar fram åsikter bara för att det ska uppmärksammas. Typ att man är tjock om låren går ihop eller kommentera någons utseende osv.. Vilket är så onödigt att ens skriva ut, men ja.. Man vill provocera, och de lyckas. Ett exempel, jag la upp denna bild nedan på min blogg, och får en kommentar där en tjej skriver: ”Tack Ellen för att du visar att låren kan gå ihop fastän man är smal!”. Jag blev helt chockad?? Vad fan har bloggarna tutat i de stackars tjejerna?? Klart som fan man har lite lår!!

Man varför skriva sådant som gör andra ledsna?? Vad fan vinner man på det i längden? Då man kan väl ha åsikter om politik eller något annat som går att diskutera på ett annat sätt. Men utseende? Brukar man inte säga att, om man börjar gå på en persons utseende så beror det på att man inte har några argument kvar? Ni vet ”amen durå din fula fettokärring”. Samma sak här. Bloggarna är desperata efter läsare att de börjar gå på personangrepp/utseendeangrepp. Egentligen vill jag bara skratta åt det, men det är inte så lätt. För en del vet inte om att det bara är provocerande texter, som egentligen inte grundar sig i någon sanning. En del tjejer tror på detta fullt ut, även killar, som även får ett vridet ideal på hur tjejer ska se ut. Jag minns själv när jag var yngre. Om någon som var 18 år sa en sak, så var den saken ascool och jag trodde på det. Jag ville se ut som ALLA som var äldre än mig, de var min förebild.

Kan vi bloggare verkligen skylla på att man själv får stå ut med hemska kommentarer varje dag? På något sätt har man ändå valt att börja blogga? 

Jag har jobbat som högstadievikarie under en längre tid, fram och tillbaka sedan år 2008. Och jag tror att det är därför jag vet hur mycket vi bloggare påverkar, och det är därför jag också blir så rädd för att vi ska vrida våra ungdomars ideal. Visst, klart att man ska få pumpa sina läppar om man vill det, klart att man ska få förstora sina bröst om man har komplex. MEN varför har de komplexen uppkommit? Om man inte hade kunnat göra något åt det, så hade man kanske aldrig stört sig på det? Det är något att sätta sig ned och fundera på.. Personligen så tycker jag att det naturliga är det snyggaste, men det är ju vad jag tycker. Känns inte som att det är någon bloggare som tycker som jag dock?? (Nu ska jag inte vara sådan, men jag tror ni förstår vad jag menar). Alla verkar vilja fixa läppar, käkben, pannan, brösten, näsan… Jag ska inte ljuga, jag har tänkt tanken. I alla fall att spruta in lite bajs i överläppen. Man blir ju lite nyfiken på hur det skulle se ut? Men jag skulle aldrig göra det, i alla fall inte när jag är 22. Kanske när jag är 30? Dels för att det är en principsak för mig, jag vill inte stå för det skönhetsidealet och dels för att jag inte vill eller känner att jag har något behov av det, det skulle mer ha varit för att testa hur det hade sett ut/känts.

Jag blir ledsen över att utseendefixeringen har gått så pass långt.. På riktigt. Jag blir uppriktigt ledsen. Okej om man hade varit 30-35 (40-50) och kanske börjat få hängrattar och rynkor.. Men när man är 20 år, osäker på sig själv, naiv och komplexfylld?? Klart som fan man har lätt att bli påverkad! Nu säger inte jag att alla som gör en liten ”fix” är osäkra på sig själva, men det handlar SÅÅÅ mycket om vad vi tänker på, vad vi låter oss tänka på! Jag säger inte heller att jag inte har komplex, för det har jag, vi lever i ett utseendefixerat samhälle. Men varför ska vi låta utseendet ta så mycket plats??? Det är sjukt.. En sak är ruggigt viktigt att tänka på – och det är att i slutändan är det bara DU själv som bestämmer över dina egna tankar och vilka komplex du har. Ta kontrollen.

Vad tycker NI om det här? En intressant punkt att diskutera!


Puss moraltanten-Ellen (min blogg hittar du HÄR).

Ja, det är säkert flera bloggare som kommer irritera sig på detta nu, att jag står för det naturliga och inte tvärtom. Men jag sitter inte och säger att det är fel att fixa till sig, en del gör det ju verkligen för att de har mått psykiskt dåligt över det, och blir överlyckliga när de får veta att det går att fixa. Men sedan finns det ju de som hittar fel allt eftersom…….

Ett av mina mål här i livet är att hjälpa unga tjejer få bättre självkänsla och må bättre under sin högstadietid. För jag mådde bajs när jag gick på högstadiet. Och det är inte så att jag inte är utseendefixerad, jag menar, jag sminkar mig massa och jag tränar som en tok. Men jag gör det för min egen skull! Men jag kan gå osminkad, har inget problem med det alls. I don’t give a fuck.

(Visited 86 times, 1 visits today)

36 Comments

 1. LolliitaaH april 30, 2012 at 12:26 e m

  Klart som f*n att man ska ha kött på benen. En riktig kvinna SKA ha kött på benen och kroppen. Inte vara för smal och inte vara för stor. Hon ska ha någonting att ta i (menar mer kärlekshandtag nu). Det är faktiskt extremt vackert med kvinnor som har kurvor och har en kvinnlig kropp. Vissa människor är allmänt korkade och har inte vett bakom pannbenet. Tyvärr, vi lever i en sån värld och det kommer aldrig försvinna men jag måste medge att Ellen har en jävligt snygg kropp utifrån det jag ser på bilden 😉

  Reply
  1. Sofia maj 1, 2012 at 1:00 f m

   Jag kunde inte hålla med mer, att det är skitsnyggt med kurvor och lite att ta i, men tänk på att det faktiskt finns tjejer är som är naturligt jätteraka i kroppen och knappt kan få fett att fastna på kroppen. Man kan inte riktigt säga att en riktig kvinna SKA ha lite fett här och där, för det finns massor av brudar som är supersmala och inte kurviga alls, och som inte kan göra ett skit åt det. Om de inte typ opererar sig då.. De är riktiga kvinnor ändå. 🙂
   Menar inget illa alltså, jag tycker bara att man aldrig ska säga att en kvinnas kropp SKA se ut på ett visst sätt, för det finns ju olika kroppsformer och alla är lika vackra och kvinnliga på sitt sätt. 🙂

   Reply
 2. Emma april 30, 2012 at 12:31 e m

  Ett otroligt bra inlägg Ellen! Du verkar vara en riktigt cool tjej!!

  Reply
 3. Louise april 30, 2012 at 1:42 e m

  Go Ellen!! Jag håller med dig till 100 procent. Det borde finnas fler förebilder som du.

  Reply
 4. Mini april 30, 2012 at 1:48 e m

  Ni har jättefina kroppar båda två! finisar :D!!

  Reply
 5. Lisa april 30, 2012 at 2:06 e m

  Grymt inlägg!

  Reply
 6. sofia april 30, 2012 at 2:07 e m

  ”okej om man är 30-35 år…. hängpattar och rynkor” finns det något värre när folk säger ”hon är fin för att vara så gammal” eller att man bryr sig mindre för att man är äldre och att ålderdom som hängpattar och rynkor är till något fult, det ¨är sådana som du som framkallar åldersnojjan. Att man inte skulle vara någonting värd för att man blir äldre. Det är aldrig roligt ovasett man är 20 eller 45 att vara missnöjd med något, att och att hela tiden känna pressen att samhället ställer så höga krav på en…om man inte är snygg är man inget värd. Ja, jag är snart 30. Svar: Men jag skrev att det är mer förståeligt att man vill göra det då, eftersom man är van vid att se ut på ett visst sätt.

  Reply
 7. mema april 30, 2012 at 2:28 e m

  Wow, du är jättebra! *addar din blogg*.

  Reply
 8. zara april 30, 2012 at 2:44 e m

  Grymt bra skrivet! Fick än att tänka till… ska kika in på din blogg nu! Kom på nu att du faktiskt har huvudrollen i Elsas värld… du är grymt duktig och är en BRA förebild jämfört med så många andra!

  Kramisar!!

  Reply
 9. Nathalie - FOTO&DESIGN april 30, 2012 at 2:56 e m

  Men gud vad bra! Man är inte tjock bara för att låren går ihop. KOM IGEN LIKSOM! Jag tycker verkligen INTE att jag är tjock och mina låt går ihop.

  Reply
 10. Marre april 30, 2012 at 3:01 e m

  Omg. Blev seriöst chockad då jag läste det här. ÄNTLIGEN en bloggare med en vettig åsikt!!! Borde finnas fler som du! Är så jäkla less på denna ”ideal”hets. ”Man ska va smal!” Man ska va kurvig!” NEEJ! Man ska se ut exakt precis som man redan gör. Och till alla tjejer som tror att killar vill ha en smal och snygg barbiedocka att leka med… Tro mig, dom föredrar ”the real deal” framför plast 🙂

  Reply
 11. JOsefin april 30, 2012 at 3:10 e m

  Bra skrivet. Det behöver påminnas om gång på gång för är så lätt att svepas med i utseendefixeringen och ytligheten. TYcker det är lika mycket ett livsstils-ideal som styr, känns ibland som att folk strävar efter att leva i en illusion. Man ba wake up liksom 🙂

  Reply
 12. Lisa april 30, 2012 at 3:19 e m

  Kan vara något av det grymmaste jag någonsin har läst!

  Reply
 13. Dan Syndrom april 30, 2012 at 3:29 e m

  De flesta är väl inte skapta så att låren inte går ihop. Det känns verkligen som ett osunt ideal att sträva efter (om man inte ser ut så ”naturligt”)

  Reply
 14. ellinor april 30, 2012 at 3:55 e m

  fy fan vad bra skrivet!!

  Reply
 15. my april 30, 2012 at 5:12 e m

  yeaah! 😀 riktigt bra inlägg

  Reply
 16. Linn april 30, 2012 at 6:21 e m

  Tack Ellen för dina vettiga åsikter, du är fan grym. Boost på mitt självförtroende iaf!

  Reply
 17. A april 30, 2012 at 6:41 e m

  Fina Ellen! Va bra du är! Ha en grym valborg. Puss!

  Reply
 18. Lin april 30, 2012 at 6:47 e m

  TACKTACKTACK! Vill ha ett starkare ord för vad bra jag tyckre om detta du skrivit. Fler sådana här människor i bloggvärlden behövs. Hoppas alla där ute tar åt sig och funderar lite över vad du skrivit. Superbra!

  Reply
 19. maria april 30, 2012 at 7:05 e m

  Hej!
  Jag tycker att det är bra att prata om detta ämne.

  Det är viktigt att börja älska sig själv då kommer man inte bry sig vad andra tänker och tycker om utseendet. Det är då man växer i sig själv man hittar sin bekväma attityden som ingen kan ta bort. Självklart har alla sina dåliga dagar men ni vet vad jag menar. Viktigast att ta hand om sig själv och se det vackra i sig själv.

  Jag har en tips som jag fick till mig för längesen..att hitta först en sak i sin utseende som man själv gillar och tycker är snyggt. Sedan bygger man upp sig mer och mer att varje vecka och varje månad hitta ännu mer fina saker i sitt utseende. Jag blev så hjälpt ur min osäkerhet och sen dess har jag haft bra självkänsla. Självklart några svackor har man haft. Men det är bara naturligt och jag kom upp därifrån igen och är väldigt nöjd med mitt utseende nu.

  Massa Kramar från maria

  Reply
 20. J. april 30, 2012 at 7:20 e m

  Upplever väl att Foki har lyckats bäst av alla bloggare och mig veterligen har hon inte sagt ett ont ord om någon.

  Foki är 1? 2? år äldre än Paulina men tittar man på hur dom lever, uttrycker sig och uppträder då skulle man få för sig att Paulina fortfarande är 12 och Foki runt 25.

  Reply
 21. stina april 30, 2012 at 7:44 e m

  Vaddå moraltant? Nej nej, tycker du har helt rätt i det du skriver. Enkel logik liksom, sunt förnuft. Huvudet rätt på spiken, eller vad man nu säger.

  Reply
 22. Sanne april 30, 2012 at 7:57 e m

  Alltså vissa kan vara så jäkla elaka. ”Det är fint med kurver, man ska ha kärlekshandtag, det är så en riktig kvinna ser ut”. Förlåt, men det är också en idealhets. Alla är inte födda kurviga. Jag är naturligt smal, och därför är jag inte fin, inte en riktig kvinna? Jag har läst flera kommentarer(inte just här) att det är äckligt att vara smal, att killar inte vill ha oss för vi är smala, och vi är inte fina, sunda. Vem har sagt att killar gillar att ha något att ta på? Varför måste man se ut så för att vara attraktiv?

  Jag är 19 år och jäkligt osäker på mig själv. Jag är sund. Jag äter nyttigt. Jag är snygg och killar gillar att ta på min kropp också. Hela denna ideal skiten har så mycket dubbelmoral. Det går bra att säga att en kvinna SKA vara kurvig. Men det går inte bra att säga att en kvinna SKA vara smal. Varför?

  Så snälla ni, tänk också på oss naturligt smala. Ni får oss att känna oss som skit när ni har så mycket dubbelmoral. En kvinna kan se olika ut. Man är inte mindre kvinna, snygg eller sund för att man är smal.

  Reply
 23. Kriatin april 30, 2012 at 9:20 e m

  Det här kan vara det vettigaste inlägget som någonsin har publicerats på Paows blogg.

  Reply
 24. lariza april 30, 2012 at 9:47 e m

  HEj Paulina! jag blir så fruktansvärt glad och hoppfull närjag ser att du tar din tid till att skriva det här! Du känns så naturlig och härlig. Du behöver inte spela på sex eller för mycket på utseende för att synas. Du gillar den du är och du står upp för dig! jag tycker det är alldeles underbart att se lite riktig girlpower i bloggvärlden. För vi tjejer måste hålla ihop och vara starka tillsammans istället för att bråka och trycka ner varandra! tack ´tack tack så mycket det var underbart att se!

  Reply
 25. anna april 30, 2012 at 10:02 e m

  Du är en pärla du Ellen!Fin klok och smart!!!
  Tur att Paulina har en så´n vän söm du, inte som många av de andra ytliga,dryga utseende fixerade puckona…ursäkta ordvalet men så tycker jag

  Reply
 26. anne april 30, 2012 at 10:33 e m

  så bra Ellen!

  Reply
 27. Bella april 30, 2012 at 10:57 e m

  Men gud vilken skillnad på uttryckssätt och språk. Hur kan du hänga med någon som Paulina? Du verkar ju vara hundra gånger mer begåvad. Sök dig till likasinnade istället så kan din vän vara med trashet.

  Reply
 28. saga maj 1, 2012 at 6:19 f m

  herregud vad fult och undrar om det e dina feta fult

  Reply
 29. Michelle maj 1, 2012 at 11:03 f m

  Herregud vilket bra inlägg. Jag kommenterar ALDRIG bloggar,
  men det här va för bra för att bara skrolla förbi!! Du satte ord på exakt allt jag känner kring komplex och ideal. Du har RÄTT i allt du säger, att man behöver inte vara osäker för att man vill göra ett ingrepp eller operation utan att man har komplex för nånting som man vill rätta till bara, men vad är det som bestämmer hur ett par bröst ska se ut egentligen?? Alla kan ju inte se likadana ut och det är ju därför VARJE tjej går runt och har komplex för var och varannan kroppsdel. Skitbra Ellen, jag rågillar dig!!

  Reply
 30. therese maj 1, 2012 at 1:18 e m

  Fyfan vad underbar, och otroligt bra inlägg!
  Jag själv går på högstadiet och även om jag ärligt talat, inte bryr mig om vad andra tycker om mig, så finns det dom som försöker trycka ner mig pga hur jag ser ut. Jag tycker synd om dom istället.

  Reply
 31. Victoria maj 1, 2012 at 7:21 e m

  sjukt fina ben och rumpa. sådär ska de se ut och absolut inte som kissie och dessie, ser ut som pinnar båda två.
  jag väger 52 kg och är 166 cm lång och har former, löööve it!

  Reply
 32. Malin maj 1, 2012 at 9:04 e m

  Så sant det du skriver. Jag är 40 år och väl medveten om vad som händer med kroppen. Blir ledsen när unga fina normala tjejer ser sej själva som nåt de måste göra om.
  Kloka ord av fina du!
  Kram!
  / Malin
  malinedlund.blogg.se

  Reply
 33. Lina Tsutsumi maj 2, 2012 at 9:17 e m

  Spruta in lite bajs i överläppen, haha den var bra 😉 Precis vad jag tycker om att skönhetsoperera sig!

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *