Kom på en sak nyss…

Varför smittas gäspar?

(Visited 36 times, 1 visits today)

19 Comments

 1. emma maj 30, 2012 at 11:40 e m

  haha gäspade när jag läste det där… 😀

  Reply
 2. Frida maj 30, 2012 at 11:54 e m

  När man ser någon gäspa registrar hjärnan det och tror att det är för lite syre i luften. Därför gäspar man för att släppa in mer syre till hjärnan. Om man uppmärksammar att någon är trött så påminns man om att man själv är det också! Har du sett vad Jockiboi skrivit om dig?
  Kram

  Reply
 3. christine maj 31, 2012 at 12:00 f m

  Enkelt förklarat för att vi har något i hjärnan som kallas spegelneuroner 🙂

  Reply
 4. HEjsan maj 31, 2012 at 12:17 f m

  För att förr i tiden när vi levde på att jaga var det bra om alla sov samtidigt. Därför smittar det när man gäspar så att alla ska bli trötta. Då kan alla ha samma dygnsrytm och jaga mm tsm!

  Reply
 5. Fanny maj 31, 2012 at 12:20 f m

  Det är ett flockbeteende för att signalera säkerhet till de andra i flocken. Väldigt tydligt bland annat hos t ex lejon.

  Reply
 6. V maj 31, 2012 at 12:38 f m

  Det beror på reflex. Personen som gäspar efter dig gör det omedvetet pga att den befinner sig i samma miljö som dig och ”håller med” om stämningen.
  Till exempel om du har pratat en hel kväll med en kompis och på slutet börjar diskussionen bli långsammare och man har känt att man har sagt allt man vill säga. Du kollar på klockan och börjar gäspa och samma sak gör din kompis efter dig. Kompisen vet omedvetet att det är sent och att ni har tagit slut på eran energi, stämningen är lugn ..så som reflex som gäspar kompisen också som sagt och håller med 🙂

  Sen sägs det om du är med personer du inte är nära med/gillar inte så smittats det inte så gäspningen är även en VIKTIG bekvämlighet.

  Reply
 7. Alva maj 31, 2012 at 8:25 f m

  om någon du känner sympati för någon som gäspar, så gäspar du också 🙂

  Reply
 8. M maj 31, 2012 at 9:38 f m

  blogg.mama.nu/lavintage

  Reply
 9. Sanne maj 31, 2012 at 9:38 f m

  Haha. Det har jag också alltid undrat, men här hade ju folk kommit med förklaringar, så nu behöver man ju inte undra längre. 😉

  Reply
 10. Jessica Ohlsson maj 31, 2012 at 10:41 f m

  Hej Paulina.. Har läst ca 10 sidor av din blogg nu, efter min semester, catch up 😉 .. tänkte bara lämna ett litet tips till dig angående din p-stav.. jag hade också CP-problem när jag satte i min för typ 100 år sedan.. men så tipsade min läkare mig om att äta sånna tabletter som man äter när man ska skjuta upp sin mens när man exempelvis skall åka utomlands. Dessa tabeltter är ju receptbelagda i sverige, men kanske inte i Spanien? Kolla på apoteket där ifall du fortfarande har problem! Funkar det inte första gången så är det bara att köra på tills fanskapet försvinner.. min mens försvann i 3 år (under hela tiden jag hade min p-stav) AS-NICE! Hoppas du mår bättre nu i solen Paulina.. du är en fin och rolig tjej! Kramar

  Reply
 11. Jessica maj 31, 2012 at 11:05 f m

  Precis som andra skrivit har vi något i hjärnan som kallas spegelneuroner. Dessa finns för att vi ska förstå och fingera ihop med andra människor, och är en viktig punkt vid inlärning av små barn. Vi speglar alltså omedvetet andra människors beteende. En gäspning är bland annat något som retar spegelneuronerna och får oss att omedvetet härma.
  Vid autism finns det störningar i spegelneuronerna, vilket gör det svårare för dem att förstå och känna empati med andra.

  Reply
 12. Sanna maj 31, 2012 at 12:24 e m

  Jag gäspar alltid om jag ser någon gäspa oavsett vem det är, gäller även om jag ser någon på TV eller hör någon gäspa per telefon haha!

  Reply
 13. tove maj 31, 2012 at 4:29 e m

  spegel reflektion. Kroppen härmar det den andra gör. Likadant om du drar i mungipan. Samma princip.

  Reply
 14. Josefine maj 31, 2012 at 4:43 e m

  Pga Empati, inte sympati :p

  Reply
 15. my maj 31, 2012 at 5:57 e m

  de blir bara så automatiskt! haha

  Reply
 16. pussi maj 31, 2012 at 8:39 e m

  a omg det är sant jag gäspar alltid när någon annan gör det och när jag gör det så gör den andra personen som kållar på mej samma sacaryyy!

  Reply
 17. malin juni 1, 2012 at 1:12 e m

  har inte rkat läsa igenom alla kommentarer, så säkert andra som redan skrivit det..
  Vet dock inte om detta stämmer… men jag o ett gammalt ”ragg” satt o diskuterade detta för läge sedan..
  han sa att när man gäspar har de något emd syresättning o gra- syresättning till hjärnan om jag inte mins fel..
  (tror de stämmer- nr jag e ute o går… o kanske börjar bli lite flåsig men inte vill att dem man är med ska märka de o man försöker andas lite mindre- eller typ hålla andan.. svårt att förklara- då börjar man,iafl jag, att gäspa…) så borde va att hjärnan inte får tillräckligt med syre..
  o att det smittar av sig från person till person menade killen på att de skulle vara att om jag gäspar, o den andra personen ser de eller hör det, så gäspar den andra personen pga att dennes hjärna reagerar på de- som en reflex” aha jag behöver nog oxå mera syre” o tar därför efter..

  Vet dock inte om de stämmer men skulle tro att de är sant

  Reply
 18. TEHE ! juni 6, 2012 at 10:05 e m

  när någon gäspar tror din hjärna att den andra personen tar allt syre, och då måste din egen hjärna snappa åt sig så mycket syre som möjligt för att funka korrekt.

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *