Anisimesk

Charlotta vaknar upp över att jag skriker och nästan gråter. Har kommit någon ny form av vinterkräksjuka som sprider sig över HELA landet. Shit, för er som inte vet det så har jag en GROV emtofobi som jag gått i lätt terapi för att få hjälp för.

Jag tror jämt att jag är magsjuk och planerar självmord varje gång jag tror att jag ska kräkas. Jag klarar inte av att röra mig på tunnelbanor eller bussar och skakar ABSOLUT INTE HAND med någon när vinterkräksjukan kommer. Att vänta på vinterkräksjukan är som att vänta på att dö. Jag kan inte beskriva min ångest över detta.

Så från och med nu så kommer jag att sluta äta fast föda i rädslan för att det ska bli äckligt att kräkas. Tänker jämt på allt jag äter ”shit vad äckligt det skulle vara att kräkas detta, nu kan jag inte äta det”… Usch… Ryser av

För att hindra att bli sjuk.

Börja varje morgon med att svälja 10 hela pepparkorn.

+ Chili burner. Ren chili och ingefära. Och en c-vitamin tablett.

Frulle: Skiva ingefära 5-6 st. Koka upp och pressa i en hel citorn. Drick ca en halvliter om dagen. Drick kallt eller varmt.

Lunch – pepparkorn ca 10 st. Någon soppa med massa cayennepeppar.

Middag – soppa med MASSA vitpeppar och cayenne peppar.

.

Jag vet att jag är sjuk i huvudet, men jag dör hellre än att kräkas. Dom som känner mig bra vet hur jag är. Jag äter inte för att jag är rädd för att kräkas… HJÄLP!

(Visited 125 times, 1 visits today)

20 Comments

  1. Greta oktober 15, 2012 at 1:05 e m

    Jag är exakt likadan som dig gällande vinterkräksjukan! Jag är extremt rädd för att få det, hela vintern har jag ont i magen och mår illa och inbillar mig att jag är sjuk. Jag har även väldigt svårt över att åka buss/pendel osv för jag är rädd att folk i min omgivning ska spy. Jag måste alltid sitta så ingen kan sitta bakom mig, jag är väldigt stirrig och blir helt varm när jag måste vara med mycket folk nära inpå pga att jag är så rädd för spya. Hatar detta.

    Reply
  2. F oktober 15, 2012 at 1:13 e m

    Det kanske är bra om du skulle råka kräkas någon gång för att då kanske du märker att det inte är så farligt. När man har en fobi som din så brukar man behandlas på det sättet att psykologen utsätter en för jobbiga situationer för att man ska bli van och tolerant, för din del kanske dem skulle snurra din stol tills du blir lite snurrig och illamående och lite sånt för att du ska ”bli vän med din ångest”, låter hemskt men det funkar faktiskt i längden.:)

    Reply
  3. lisa oktober 15, 2012 at 1:50 e m

    Hahaha du kommer garanterat att kräkas av den där maten inte för att du är sjuk snarare för att din mage fått ett sammanbrott.Skärp dig för f-n.

    Reply
  4. Sara oktober 15, 2012 at 1:52 e m

    F: Den psykologen som gör på det viset är inte en bra psykolog! att man ska exponera sig själv för jobbiga saker (handla, äta ute, vara runt barn etc) är ju givet, men om psykologen skulle snurra runt en på en stol skulle det få mer negativa effekter än bra.

    Reply
  5. Linn oktober 15, 2012 at 2:50 e m

    Stackare!! Vart beställer du dina Chili Burner ifrån? Kram!

    Reply
  6. EM oktober 15, 2012 at 4:19 e m

    PAOW, don’t u worry! Jag var Precis likadan förut, alltså jag var ständigt livrädd, tänkte alltid på VART och HUR jag kunde spy lättast/snabbast. Så satt jag på tåget/flyget var jag alltid tvungen att sitta bredvid toaletten etc. Tänkte verkligen på det 24/7.

    Har inte haft kräksjukan på typ 10år, spytt av migrän eller bakfylla max 2 ggr under dessa. Alltså, jag vet inte HUR jag kom över min obsession, men jag slutade helt enkelt tänka på det. Försökte hela tiden tänka ”Vad är det värsta som kan hända?? Jag spyr, so what. Fan folk dör dagligen, blir våldtagna etc. Gäller att ta ner sig själv lite på jorden och inse att min fobi inte är det värsta som kan hända.

    Nu har jag istället grov panikångest, vilket är lika jobbigt det med. Men det är väl kanske lite så, man ersätter en sak med någonting annat. Kämpa på, om Jag klarade det, så kan du också!

    Reply
  7. Jennifer oktober 15, 2012 at 4:54 e m

    Jag hade vinterkräksjukan när jag kan kanske 12 år, det var inte de roligaste!
    Spydde konstant i 2 dagar, med minst 10 sekunders mellanrum mellan spyorna, tillslut var det bara galla.. Förstår om man är rädd för att få de! Inte jordens undergång, men jobbigt äre!

    Reply
  8. sofie oktober 15, 2012 at 5:14 e m

    Jag har också emetofobi, men det värsta tycker jag är att se andra spy. Det är som att glimta en bit av döden som väller ur en människa. Jag klarar inte av det verkligen. En gång spydde dock en tjej i mitt hår, blundade som tur var annars hade jag nog dött.

    Reply
  9. Amanda oktober 15, 2012 at 7:51 e m

    Haha shit, jag är PRECIS likadan! Mina kompisar klagar jämt över hur nojjig jag kan bli då jag får veta att det går magsjuka eller liknande.

    Reply
  10. Tezzie oktober 15, 2012 at 8:39 e m

    på nått vis så kan jag inte kräkas längre, och de e ja glad över för jag låg alltid och grät så fort jag gjorde de, kunde gråta en hel dag för jag tyckte de va så jävla hemskt..

    Reply
  11. Martina [Eluminél] oktober 15, 2012 at 10:51 e m

    Jag har inte haft magsjuka eller liknande, och har därav utvecklat emtofobi för jag inte ”vet hur det känns”. Och jag planerar inte att veta. Men jag har aldrig fått vinterkräksjukan trots vikarierande på skolor där skiten går jämt osv.

    Däremot spydde jag nyligen på fyllan. Det var fan det vidrigaste på länge. Inte spytt på ca 10 år. Och där låg jag på en hållplats egentligen allt för gammal för att hålla på med sådana omogenheter på fyllan en söndagkväll ( haha!). Min vän gapskrattade i telefonen ( fråga inte varför jag prata i telefon samtidigt), eftersom han visste min skräck.

    Dock säger jag till folk som säger man ska skärpa sig. Fobi är en fobi, det är ingen jävla bullshit folk hittar på. De som är livrädda för ormar, är livrädda för ormar. Dem biter inte bara ihop och håller i en orm om någon tycker dem är töntiga. Det tar tid att komma över en fobi, men man måste vilja.

    Kan dock säga den fyllespyan fick mig inse att jag inte dog. Men sedan är jag alltid orolig då jag mår illa att jag ska spy. Och där får man helt enkelt palla trycket, det är ju så. Kommer ju troligtvis spy rätt många gånger innan jag dör…

    Men förstår ångesten. Jag fick smått oroade känslor i min kropp av att läsa ditt inlägg, haha!

    Ta det lugnt och andas. Ät inte för mkt peppar. Din mage kommer sprängas..:/

    Reply
  12. Anja oktober 16, 2012 at 1:38 e m

    usch jag forstar dig verkligen!! Har sjalv extrem krakfobi och jag klarar varken av att spy sjalv eller nar andra spyr..jag flyr huset om nagon hemma skulle bli sjuk. Jag far extrem angest och mar daligt men anda har jag sjalv inte varit sjuk manga ganger sjalv.

    jag laste nanstans att sana som har krakfobi inte blir sjuka lika ofta for att vi liksom kan ”kontrollera” krakcentrum i hjarnan..pga att man ar sa starkt emot att krakas.

    sen det dar med att ga i terapi…nar man gar i terapi for just krakfobi far man gora riktigt jobbiga saker och det ar inte ens sakert att det blir battre. I manga fall blir det samre och det kan inte vara speciellt kul :S de vill till och med att man ska rora vid en spya iband..och till sist framkalla krakning..vem fan vill det liksom? inte ens en person utan krakfobi skulle val tycka det var okej :S eller sa ar det bara jag som tror sa, vem vet 😛

    lycka till iaf paulina 🙂 hoppas du haller dig frisk. Det tror jag att du gor 🙂

    Reply
  13. Sofia oktober 16, 2012 at 6:48 e m

    ondansetron, be läkaren skriva ut det, är nytt på marknaden.. blockerar kräknerven, har haft spyfobi så länge jag kan minnas, har fått dem här tabletterna utskrivna som man ska ta vid symtom, som tex illamåede så kommer det ut andra vägen ist :D, hellre det än och spy!! VET INTE ENS OM DU LÄSER DETTA MEN ÄNDÅ!!!

    Reply
    1. åsa januari 18, 2014 at 9:54 f m

      Funkar det soffia ????? Har pckså emetofobi och nyligen fått barn

      Har dj testat ondansetron än? (Bloggaren)

      Reply
  14. Sara oktober 16, 2012 at 11:38 e m

    Känner igen det där. har alltid haft emetofobi och går ALLTID runt med vitpepparkorn. Bloggar ju även om just hur jag lever med det. Lite av det min blogg egentligen skulle gå ut på. Men fyfan vad underbart det känns att inte vara ensam om det. Skulle kunna isolera mig inne hela vintern…

    Reply
  15. Teresa oktober 21, 2012 at 12:15 e m

    Jag hade GROV emetofobi när jag var yngre (började när jag var 9 år och höll sig på den nivån tills jag blev 13) så jag vet exakt vad du pratar om. Jag gick inte ens utanför dörren på vintrarna och blev undernärd för att jag vägrade äta något som någon annan än jag själv tillagat. Självklart sitter den fortfarande i, men konstigt nog lyckades jag arbeta bort den (helt utan att få magsjuka som de flesta som haft det beskriver att de blev av med en genom). Däremot tror jag att fyllespyor (haha ursäkta ordvalet) hjälpte lite. När man är full är det ju faktiskt inte lika jobbigt att spy så genom det försvann rädslan av att spy. Men magsjuke-/kräksjukerädslan satt och sitter fortfarande kvar. Det jag gör för att det inte ska få styra mitt liv är att alltid se till att vara så säker som möjligt, framförallt med handhygienen. Tvättar ALLTID händerna innan maten och äter inte mat som inte är uppvärmd under vinterhalvåret. Det fungerar eftersom att det enda som faktiskt är värre än att få någon av sjukdomarna är att gå runt och nojja sig och räkna timmarna på hur länge sen det var man stoppade i sig det där och hur länge det då är kvar tills man ska börja spy o.s.v.

    Ville mest bara säga det att man kan arbeta bort det värsta av fobin, utan att behöva bli sjuk. Idag när någon klagar eller anmärker på att jag inte tar i dörrhandtag o.s.v. och påstår att jag borde söka hjälp för det säger jag bara som det är, helt enkelt att jag TRIVS med att ha emetofobi på en lagom nivå – man slipper ju bli magsjuk! (peppar, peppar..)

    Reply
  16. elin oktober 22, 2012 at 8:48 e m

    De kunde varit jag son skrev de där.. jag dör hellre än kräks,folk förstår inte att de verkligen är Så dom tror att kräks jag Så är jag rädd för att jag aka dö. Så är de inte.planerar oxå flyttvägar ifall jag skilled blind skull. Gör var son helst för att slippa blind skull. Tänker på dig och lider med dig.denna fobi önskar man inte ens sin värsta fiende:(

    Reply
  17. Jenny oktober 26, 2012 at 1:35 e m

    Jag har haft emetofobi sedan jag var liten. Jag känner igen mig jättemkt i vad andra skriver i sina kommentarer. Vill klargöra att om man KBT-behandlas för emetofobi betyder det verkligen inte att man måste röra vid spyor eller framkalla att man spyr. Jag har blivit otroligt mkt bättre via KBT och det endast genom att titta på bilder av folk som spyr och senare videoklipp. Det ingår även att man pushar sig och kanske gör det man är rädd för, tex skaka hand utan att ta handsprit efteråt. Det är väldigt ångestframkallande att göra det man är rädd för men men en duktig kbt-terapeut så är man i en trygg miljö och man kan verkligen lära sig att inte begränsa sitt liv på grund av sin fobi. Härom dagen tog jag hand om min magsjuka pojkvän, vilket jag aldrig klarat utan kbt. Väldigt många som behandlas för emetofobi via kbt får väldigt goda resultat så gör det, det är värt hur mkt som hellst!!

    Reply
  18. åsa januari 18, 2014 at 9:56 f m

    Har du testat ondansetron än charlotte?

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *