Utstött av samhället.

Så länge jag kan minnas har jag varit kvällspigg och morgontrött. ”Morgonstund har guld i mund” är för mig ett obegripligt ordspråk. Tidiga mornar är en plåga som helst bör avverkas däckad i sängen anser jag. Tyvärr är ju vi nattmänniskor svårt diskriminerade i vårt samhälle. Ständigt jagas man av utrop och påhopp från morgonpigga människor. att sova längre än till klockan 07.00. ”Du sover ju bort hela dan!” påpekar de som de små präktofittorna de är. När jag kontrar med att förklara att jag istället tar tillvara på natten möts jag av en blank, oförstående blick. Det är bara att inse – en morgonmänniska kommer aldrig att kunna förstå att det för mig är normalt att vilja gå ut och springa klockan 23.00, eller något som är ännu mera normalt är att äta middag då. En morgonmänniska förstår inte att jag skriver som bäst kvälls- och nattetid, men är helt blank i hjärnan fram till kl 17. Dock så är jag nog ett extrem exempel. Jag fattar inte hur man kan kliva upp vid 07.00 och börja städa så jag antar att oförståendet är ömsesidigt. Skillnaden är väl att jag inte anklagar morgonmänniskorna för att vara lata när de faller ihop av trötthet vid 22-tiden, då jag anser att min tid börjar. Är man däremot nattmänniska får man räkna med att kallas lat. Det verkar som om morgonmänniskorna tror att det finns någon slags naturlag som bestämmer att ingenting vettigt kan uträttad efter klockan 22.00, pfft… Det finns få saker som kan få mig så irriterad och så ilsken som när någon intet ont anande morgonmänniska chockerat utbrister att jag slösar bort hela dan om jag sover till 10.00-11.00. Visst, jag missar morgontimmarna, men jag vinner å andra sidan de lugna sköna nattimmarna när alla andra sover. Då blir jag kreativ, piggare och bättre på mig själv. 

(Visited 58 times, 1 visits today)

20 Comments

 1. maria augusti 11, 2015 at 2:36 e m

  Alltså j håller med. Typiskt sverige. Nu min mamma dött o grannar o vänner säger såklart dom beklagar sorgen men när j berättat till ex till en annan person den personen bara står o tittar på mej. Kan man inte säga j beklagar sorgen är man kass tycker jag. Varit en hel del utomlands o folk öppnare med känslor o kramar. J tycker stockholm har blivit kallt o varför?? O dom som anmärker på dej be dom flyga o fara j också morgontrött o jag lever mitt liv och det
  har vi alla rätt o göra kramis fr maria.

  Reply
 2. Decibel S augusti 11, 2015 at 4:04 e m

  Jag håller verkligen med, jag brukar dra till gymmet mellan 20-21 på kvällen och tränar ibland till över 01 på natten.. går ut med hunden runt 5-6 på morgonen och går sedan och lägger mig. =P
  Jag har så länge jag kan minnas varit en obotlig nattmänniska.
  Jag har försökt att ”dygna” för att hamna rätt kvällen efter.. men istället blir jag slö under dagen och pigg så fort klockan blir natt.. Det är bara att gilla läget.
  Vintertid är dock smått frustrerande.. de få soltimmarna som finns sover man i princip bort. xD

  Hittade denna artikel om en studie vad gäller kvällsmänniskor dock..
  Den fick mig att må mycket bättre! =P
  LÄS ——–> http://xn--m-bttre-7wag.se/nattuggla-morgonpigg/

  Reply
 3. Sandra augusti 11, 2015 at 4:20 e m

  Håller helt med dig, älskar att jobba natt!! Skulle hällre ta livet av mig än att stig upp 06 usch!

  Reply
 4. Michaela augusti 11, 2015 at 4:41 e m

  Jag känner igen det där, allt för väl! Jätte tråkigt när folk lägger sånna kommentarer !

  Mvh en morgontrött tjej! 😂

  /24 år och mamma till fyra, varav två änglar

  Reply
 5. Amanda augusti 11, 2015 at 7:16 e m

  Samma här, jag lider av morgon ångest har jag kommit fram till. För mig är kl 8 fortfarande natt typ, ligger kvar vaken i sängen tills klockan 12 innan jag stiger upp även om jag är vaken. Morgonen för mig är så typ ångestfylld. Dammsuger någon i min familj kl 10 när jag sover så skriker jag utav helvete att dom ska vara TYSTA!!!!

  Reply
 6. Emma augusti 11, 2015 at 10:10 e m

  Kunde inte ha formulerat det bättre! Mitt i prick! Jag känner precis som du. Morgonpigga människor är störiga.

  Reply
 7. elina augusti 12, 2015 at 5:16 f m

  Finns nattjob 🙂

  Reply
 8. Sara augusti 12, 2015 at 1:42 e m

  Haha vad kul, är exakt lika dan själv. Älskar att vara vaken på natten, skriver mycket & skriver helt klart bäst då. Kan få ihop flera sidor på natten medan jag på dagarna knappt får ihop en mening. Hade jag inte haft min sambo hade jag nog suttit uppe till 5-6 varje morgon.
  Krävs jävligt mycket för att jag ska komma upp vid 7, det är för mig omänskligt tidigt & jag gruvar mig som fan för mitt läkarbesök klockan 7 på fredag, haha!
  Är jag ärlig om mitt ”sovmönster” så möts jag av skeptiska blickar och småpikar, du har så rätt i det du skriver.

  Reply
 9. Madde augusti 13, 2015 at 1:02 f m

  Är precis som du! Varför ska morgonmänniskorna tala om för oss att vi gör fel. Fuck That!

  Reply
 10. Jessica augusti 13, 2015 at 11:11 e m

  Du har så rätt Paulina 🙂 morgon människor tror att vi natt människor e lata o inte gör nåt alls, medans vi ” natt människor” fungerar bättre på natten. …..

  Reply
 11. Milla augusti 14, 2015 at 8:15 f m

  Ja men elr hur! De klagar på oss men vi klagar nt på dem.

  Reply
 12. Blsha augusti 14, 2015 at 12:08 e m

  Men omg…

  Reply
 13. Mad augusti 15, 2015 at 7:19 e m

  Jag är också nattmänniska och har varit den sen jag var barn. Varför vissa är morgonpigga och andra är nattpigga vet man ju inte, rent vetenskapligt. Det kan vara vår biologiska klocka som styr det eller ämnesomsättningen. Vissa nattmänniskors ämnesomsättning är på topp på kvällarna, vilket gör att de blir pigga nattetid, medan de är halvdöda på dagen.

  Och ja, är man inte morgonmänniska får man höra så mycket skit om att man är lat eller att man ”bara” behöver ställa om klockan. Men då ber jag alla morgonpigga att sitta upp en hel natt och se hur kul det är att vara trött och grinig, precis som nattmänniskor är på morgnarna.
  Själv jobbar jag natt av just denna anledning. Jag jobbar visserligen 10h/pass men jobbar max 3 nätter i rad, sen är jag ledig i två dagar eller mer. Asskönt. Behöver aldrig ställa om klockan, utan gör det som är naturligt för mig. Jag är gladare, piggare och lugnare inombords nu än när jag tvingade mig upp till jobb på dagtid. Mådde skit och vantrivdes som fan.

  Reply
 14. Karro augusti 16, 2015 at 10:18 f m

  Word!

  Reply
 15. Eva augusti 16, 2015 at 10:35 f m

  Helt med dig där även om jag hör till de som vill leva mitt liv på dagen. Inte helt rumsrent att vara kvälls/natt-människa. ”Dags-människor” ser även ner på de som jobbar på krog och sover på dagen… Man måste ju förstå att när de slutar, tex kl 3 på natten, så är det lika som kl. 17:00 för oss och vi går inte precis rakt till sängen vid 17-18-tiden…. Att vara tex nattsköterska och sova på dagen verkar dock acceptabelt…

  Reply
 16. Tom Hardy augusti 16, 2015 at 12:48 e m

  Så jävla rätt. Jag är ingen nattmänniska så, men folk måste sluta bry sig så jävla mycket om andra personer.

  Reply
 17. Lisa augusti 16, 2015 at 2:32 e m

  Känner igen mig så fruktansvärt, tyvärr väldigt sant

  Reply
 18. Elin augusti 16, 2015 at 11:29 e m

  Du slutar aldrig att leverera! Jag tycker om att läsa såna här texter som i skriver, det känns så äkta. Du slår huvudet på spiken och det är ju exakt såhär det är. För mig är du en av de bästa bloggerskorna, för du är precis som du vill vara, inte som alla andra säger att du bör vara. Fortsätt så!!

  Reply
 19. Emelie augusti 27, 2015 at 2:03 e m

  Du får självklart leva som dom vill och jag har också varit nattmänniska en gång i tiden och tycker att den period var skoj. När jag däremot tvärtom och vad jag har läst och fått reda på så mår kroppen bäst av att somna tidigt, mellan 22-01 får du den bästa sömnen för kroppen. Sen är det även så att luften är annorlunda under morgonen och springer man då får man ut mer utav löpningen, förbränningen blir bättre, än om man springer senare under dagen eller på kvällen.
  Nu är jag några år äldre än dig och vill leva annorlunda men för några år sen var det mycket fest och sena nätter och lite sömn pga att man skulle upp till jobb ofta.
  Förstår inte idag hur jag orkade med det men man kanske blir annorlunda med åldern XD

  Reply
 20. Fanny september 8, 2015 at 10:21 e m

  Jättebra text! Är också nattmänniska! Fuck morgonmänniskor som ska ”fånga dagen” och klanka ner på oss som inte är som dem. Varför ska man ändra sig som alla andra och följa normen? Fuck that. Btw älskat dina texter och din blogg har följt den länge för att du är en av dem få bloggorskorna som verkligen skriver sanningen, du vågar skriva om att du är speciell. Dina känslor . Psoriasis , svek, ångest osv . De e sånt man vill läsa om och känner igen sig i , fuck blondinbella och hennes ”perfekta organiserade liv ” hon beter ju sig som hon är 60 fan. Dock märker jag att du mest gör reklam på bloggen nu och tröttnat på att skriva, jag blaimar nt dig, du har Hållt på med detta hela livet. Men jag saknar dina texter och tro inte att du inte har ngt inom dig och ge upp för du har så jäkla mycket i dig! Och det vill vi läsa , jag saknar dina åsikter, funderingar och ditt ärliga jag! Vi behöver fler paow i världen. ❤️

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *