Vi väljer själva hur vi vill bli sedda.

Idag så gick jag och min vän Jasmine Gustafsson in på donken fixade upp till tänderna. Ska jag vara helt ärlig så känner jag mig skitsnygg i min svarta korta klänning, mina svarta glansiga strumpbyxor och mitt nya svindyra halsband och ett par rejäla klackar. Jag kan då även säga att Jasmine också kände sig snygg i sina klackar. Vi skrattade och pratade och mot oss så går två stycken byggarbetare som kläcker ur sig ”shit vilka snygga tjejer” . Och min första tanke var först ”uäh äckel”. Sen så tänkte jag till, det var ju en komplimang. Det är i betraktarens ögon som avgör om han såg oss som ett objekt eller ej. Men jag bestämde mig för att tänka positivt och tog det som en komplimang. Det är inte en kränkning om en kille säger ”uuh sexy” till dig. Det betyder bara att han tycker att du är attraktiv.

Varför är vi tjejer så lättkränkta? Visst man ska få klä sig hur man vill. Men man får ju mer uppmärksamhet om man klär sig på ett visst sätt det är känt sen länge. Jag läser delade saker på Facebook om krönikor om unga tjejer som känner sig kränkta för att killar kollar på dom? Att dom känner sig som objekt. Men varför väljer du att känna dig som ett objekt? Kan man inte vara attraktiv UTAN att vara ett objekt. Jag känner mig då fan inte som ett objekt bara för att  någon Uuhar åt mig på tunnelbanan. Och det borde inte du heller göra.

Det är egentligen bara tråkigt att det är tjejerna som kränker oss själva genom att tillåta oss själva att bli sedda som objekt. Välj att se er själva som attraktiva varje gång någon är sliskig.

paow4 paow8.png

(Visited 217 times, 1 visits today)

31 Comments

 1. Kiki december 16, 2015 at 8:25 e m

  Bra

  Reply
  1. Mikael december 17, 2015 at 6:05 e m

   Du har just fyllt upp ett tomrum i mitt liv! 😉

   Reply
 2. Josefina december 16, 2015 at 10:13 e m

  Håller fullständigt med! Tyvärr är många tjejer i Sverige så lättkränkta om man jämför med t.ex. USA.
  Förolämpningar och våld är såklart dock aldrig ok.

  Kul förresten att du börjat blogga mer igen Paow!
  Love

  Reply
 3. Maja december 17, 2015 at 1:12 f m

  Kul hur du ändrar åsikter varenda minut typ

  Reply
 4. Sara december 17, 2015 at 10:32 f m

  Inte för att vara sådan, men tjejer gör det inte lätt för killar idag. Om en kille inte ger en uppmärksamhet för tjejens utseende, så är han en utseendefixerad fuckboy som bara är ute efter snygga tjejer. Och om killen faktiskt tycker en tjej är snygg/sexig/attraktiv, ja då är han ett äckligt, sexistiskt manssvin.

  Reply
 5. Lillabus december 17, 2015 at 11:35 f m

  Håller med dig! Ta det positivt istället.

  Reply
 6. Rebecca december 17, 2015 at 2:39 e m

  Jag tar nästan allt som komplimanger faktiskt, men det bästa är när någon visar mig respekt. Jag hade sista tentan idag och nu ska jag bara förbereda det sista innan flytten går till Hong Kong! 😀 Följ äventyret i bloggen http://rebeccasvensson.se/

  Reply
  1. Juni december 18, 2015 at 12:08 e m

   Preach 🙏🏽

   Reply
 7. Mikael december 17, 2015 at 6:12 e m

  På samma sätt som killar klär sig för att attrahera tjejer så gör ju tjejer samma sak? Man tar väl för fan inte på sig en kjol som är som ett brett skärp och en urringning djupare än ett stup utan att vilja att killar ska bli attraherade? Eller tror de att killar tänker ”Oj, vilken fin kjol, man ser ju nästan inte fittan”, ”Vilken fin tröja även om man ser navelnpiercingen i urringningen”, ”De där klackskorna ser jättebekväma ut att ha på sig en hel dag”.. 🙂

  Reply
  1. Stina december 29, 2015 at 9:42 e m

   Alla tjejer är faktiskt inte intresserad av män.

   Reply
 8. Felicia december 17, 2015 at 11:54 e m

  Ehh, fast jag klär inte upp mig för att få komplimanger. Skillnad är det på killar som kommer fram till en och uppriktigt säger ”får jag bara säga hur fin du ser ut ikväll?” och killar som busvisslar eller hävar ur sig ”dig skulle jag vilja knulla.” Alltid trevligt att någon kommer fram och ger mig en komplimang face to face, men hör jag någon säga till sina kompisar, ”titta på den där tjejen, vilken sexig röv”, så blir jag upprörd eftersom det då känns som en kränkning mot mig – för vem har ens gett dem tillåtelse att tala öppet om vad de tycker om min kropp? Bara jag kan göra det. Alla tjejer klär ju upp sig för SIG SJÄLVA och inte för att något äckel ska komma fram och tro att det är till för honom, i just såna stunder vill jag inte känna mig som ett objekt MEN det är hur de tittar på en, hur de ibland kan göra ljud ifrån sig som får mig att känna mig som ett objekt. Och det är jag inte, och det är du inte heller Paulina. Man upplever kränkningar olika så fine, du får tycka vad du vill. Men du kan inte tala för alla tjejer när du säger att vi ska vara lättsammare när det gäller killar som ger oss komplimanger för våran kropp

  Reply
  1. Sara december 18, 2015 at 10:01 f m

   Men du, Felicia, har rätt att uttala dig om att alla tjejer enbart klär upp sig för sig själva?

   Reply
  2. J december 18, 2015 at 9:35 e m

   APPLÅDER!

   Reply
  3. Mimi december 19, 2015 at 4:14 f m

   Och du kan inte tala för alla tjejer när det gäller varför vi klär upp oss, eller hur? 😉 Jag t.ex. klär verkligen inte upp mig för mig själv, och ärligt fattar jag inte varför man skulle göra det (men någon som gör det får gärna förklara sitt perspektiv, jag tycker bara det är kul att kunna utveckla mitt eget resonemang!)?
   Jag tänker att det ju inte direkt är så att jag lägger extra mycket tid på att fixa mig för att spendera kvällen ensam framför spegeln och sen sminka av mig och gå och lägga mig. Jag anstränger mig bara extra mycket om jag planerar att gästa en social tillställning där jag vill göra ett gott intryck, och i det ingår att andra tycker att jag är snygg (helst snyggast på hela stället, hehe =)). Då kan de där dötråkiga timmarna framför spegeln och de smärtsamma timmar i 10+cm-klackar ändå kännas värt det, men får jag ingen bekräftelse på att jag ser bra ut hade jag mycket, mycket hellre såsat runt osminkad i mjukisbyxor och sneakers. Det tycker jag är tusen gånger bekvämare än att vara uppklädd och stylad, och tiden det tar att transformera den sportiga boknörden som jag är till ett riktigt bombnedslag hade jag hellre lagt på någon av mina hobbies istället.
   Således fixar JAG mig i alla fall för att andra ska bekräfta att jag ser bra ut, eftersom det ger mitt självförtroende en boost vilket i sin tur får mig att må bra. Och aa, visst, då kan man väl hävda att mitt eget välmående är den egentliga drivkraften bakom alla de där timmarna framför spegeln, men å andra sidan är ju välmåendet i just det här fallet beroende av andras bekräftelse så det rent krasst är det ändå för andra jag fixar mig. Det är andras bekräftelse jag är ute efter, eftersom det är deras komplimanger, blickar och uppskattning som ger mig den här boosten.
   Självklart tycker jag om att känna mig snygg, den känslan har ett värde i sig, men utan en betraktare finns ju ingen skönhet, eller hur? 🙂
   Sen gör det mig ingenting om andra ser mig som ett objekt, särskilt inte när jag har ansträngt mig för att förmedla bilden av mig själv som just sexobjekt (säger ej att alla tjejer som fixar till sig försöker se ut som sexobjekt, bara att jag emellanåt gör det eftersom jag ibland gillar att vara en ”tease” som använder alla ”typiskt” sexiga attribut för att få extra mycket uppmärksamhet från killar som är kåta som hundar och subtila som elefanter i en porslinsbutik). Att människor tar sig rätten att uttrycka åsikter om andra kommer man inte ifrån, men jag låter inte det definiera mig som person. Jag tar det för vad det är och i fallet med bröliga, kåta män, så är det enligt mig bara klumpigt uttryckt uppskattning. Bekräftelse, alltså, precis som jag efterfrågar.
   Att nån snubbe tror att jag är till för honom för att jag gör honom så kåt att han inte kan bete sig, det får stå för honom, men att han är en idiot behöver ju inte påverka hur jag ser på mig själv, tänker jag. JAG vet ju att jag bara är till för mig själv och den jag väljer att ”ge” mig själv till, men jag vet också att sättet jag väljer att presentera mig själv på i sociala sammanhang kommer påverka hur människor ser på mig. Jag är medveten om det, och anpassar mig därför efter situationen och vad jag önskar få ut av densamma, men jag låter det aldrig någonsin påverka min självkänsla eller min självuppfattning. Den makten besitter bara jag, inte någon snubbe som är så kåt att han har sämre självkontroll än en chimpans. Ingen kan objektifiera mig, för den som försöker objektifiera någon annan och anser att denne också är i sin fulla rätt att göra så, den människan är så pass primitiv och simpel i sitt sätt att vara och tänka att allt personen tycker, säger och gör, för mig är totalt ointressant och irrelevant. Jag tar det jag vill ha, i det här fallet deras bekräftelse, och går vidare. Och har de ett problem med det så kan de talk to a hand that cares, cause I don’t, men ja, I’m damn sexy and we both know it =)

   Reply
  4. Sandra december 20, 2015 at 7:34 f m

   Totally. Lika sorgligt varje gång hur folk inte kan inse vilken situation kvinnor är idag. Nej, vi är inte här eller klädda för att tillfredsställa männens syn.
   Det är exakt vad det är – objektifierande när en kille kommenterar till sina kompisar eller kallar en ord fokuserat på utseende.

   Reply
  5. E december 23, 2015 at 1:42 e m

   ^
   bra skrivet

   Reply
 9. Magdalena Persson december 18, 2015 at 1:29 e m

  Jag förstår inte varför någon tycker att det är en kränkning att någon säger att jag ser bra ut eller har fina kläder eller liknande? Jag blev så jätteglad igår när min granne sa att jag har så fint hår. För jag ser bara vad jag inte gillar med mig själv och aldrig att jag faktiskt har något fint, snyggt.
  Så tack till er som säger att man är fin, det är så många mer som kritiserar

  Reply
 10. Emilia december 18, 2015 at 8:38 e m

  Det här inlägget är åt helvete, fy fan så vidrigt skrivet.

  Reply
 11. Ida-Johanna december 18, 2015 at 10:50 e m

  Du har tydligen inte fattat någonting.. synd.

  Reply
 12. Mimi december 19, 2015 at 4:17 f m

  Ooooj, sorry för fetaste väggen av text! Kommer direkt från partyt och är full och deep som fan fortfarande :))) heheh

  Reply
 13. blabla december 19, 2015 at 6:36 e m

  det handlar om respekt. Jag vet hur jag beter mig om jag tycker nagon ser snygg, vettig och harlig ut: jag busvisslar inte och skriker hur jag skulle vilja ligga med personen. Respekterar man nagon sa beter mig sig pa ett respektfullt satt. Finns manga satt att saga att nagon ar snygg pa ett schysst och normalt sett.

  Reply
  1. blabla december 19, 2015 at 6:39 e m

   men med det sagt: om du tycker det ar harligt med killar som busvisslar osv, visst, why not. Men du maste ju forsta/kunna respektera anda att alla inte gillar det.

   Reply
 14. linnea december 20, 2015 at 12:57 f m

  Jag kan ta komplimanger av folk som känner mig. Andra får gärna le o visa omtanke. Snygg är väl inte så laddat. Men jag Tycker inte att det är intelligent av varken kvinnor eller män att påpeka att en okänd människa är snygg, så att den hör. Alla känner såklart som de vill inför det. Men för att inte jag ska känna obehag. Påpeka inte hur jag ser ut. Det är bara mitt skal. Jag finns i själen o ögonen o kommunikationen. Men inte i det av mig du kallar snygg. Ja jag är djup o vill ha människor runt mig som förstår o respekterar det!

  Reply
 15. johanna december 20, 2015 at 11:05 f m

  Håller med dig! Tycker dock de flesta i dagens samhälle verkar vara oerhört lättkränkta, man som kvinna. Det är ju aldrig en kränkning om inte jag väljer att ta åt mig av den. Man kan aldrig styra andras beteende, bara sitt eget. Idioter som skriket efter kvinnor finns det alltid, fattar inte varför kvinnor automatiskt måste ta åt sig. Bättre att respektera sig själv och inte ta åt sig av sånt..

  Reply
 16. Milla december 21, 2015 at 10:22 e m

  Håller med. Vi tjejer ska ju självklart vara lite försiktiga, men bara för att killarna tycker vi är snygga så betyder det inte att de tänker voldta oss.

  Reply
 17. Bea december 22, 2015 at 2:11 e m

  Tänk er alla situationer med omvända roller. Är det socialt accepterad att en tjej/kvinna lägger på basstämman och brölar ”Ööh DU, snygga killen, aaah du.. kom hit, jag vill prata med dig” eller ”Satan vad snygg kille, kolla hörni” och liknande? Svar nej. Det är fett med ni som gör det men det tillhör undantaget. Alltså blir liknande beteende ett sorts maktutövande. Det är macho-kulturen i en fin lite cirkel som lätt eskalerar och då är det inget kul skämt längre. Alla ni som såg den här ”Kära pappa” filmen förra veckan och blev berörd, om ni håller med Paulina nu måste ert minne vara lika utvecklat som en guldfisks.

  Reply
 18. Jenny december 23, 2015 at 12:50 f m

  Vem har sagt att alla tjejer blir kränkta? Jag tror den skalan är ytterst liten. Däremot är det många tjejer som ogillar det beteendet. Bland annat jag. För det första tycker jag att det spär på machokulturen ännu mer, för det andra borde du som tjej veta hur det är. Att ständigt känna en oro när man ska hem sent på kvällen, att behöva sänka musiken i mobilen bara för att försäkra sig om att ingen går bakom. Att det då finns killar som står och ropar ”oh sexy” osv. gör bara att jag som tjej känner mig ännu mer rädd och otrygg. Vill man ge en tjej en komplimang gör man det öga mot öga på ett normalt och respektfullt sätt som man skulle ha gjort mot vem som helst.

  Reply
 19. Anna december 28, 2015 at 11:03 f m

  ”Vi tjejer” varför dra alla över en kant? Varför är DU så lätt kränkt. Du kan inte veta hur alla andra tjejer känner. JAG är inte lätt kränkt, även fast jag är tjej. Så less på människor som ska snacka om alla. Alla killar är inte svin. Alla tjejer är inte förtryckta.

  Reply
 20. Matilda januari 9, 2016 at 6:01 e m

  Men eftersom vi lever i ett patriarkalt samhälle, där 99% av de som sexuellt utnyttjar, kränker och våldtar är män, är det många kvinnor som inte vågar chansa och ta det som en komplimang.

  Sätt inte denna tyngd på kvinnors axlar när det inte behövt va på detta vis om män inte redan var överordnade i vårt samhälle.

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *