Angående min hudsjukdom.

”Man får inte alls d-vitamin från solarium”

”Det är inte bra att sola solarium om du har psoriasis”

”Det är skillnad på vanliga solarium och solarium hos hudläkaren”..

När jag var 12 så började jag få utslag på kroppen under vintertid. Dessa utslag hade jag i ca 3-4 månader innan dom försvann. Det blev ”ärr” efter dom. Jag var alltså helt vit på dom ställena jag hade haft utslagen på.

Jag gick till doktorn säkert 4-5 gånger under perioden då jag var 12-13-14 men dom sopiga läkarna vi har i Sverige kunde aldrig konstatera vad det var – där tappade jag min respekt för Sveriges ”fria” sjukkvård. Vart får dom sin 5-åriga utbildning, i flingpaketet eller? Sen en dag så tog mamma tag i saken, tror att jag skulle fylla 15 då. Hon tog med min till en privatdoktor (en sån med en riktigt utbildning som jag betalar pengar för att gå till). Och han sa på en gång att jag hade psoriasis. Men vad innebar det? Jag fick en remiss till Södersjukhusets hudläkare och fick en kortisonsalva utskrivet. Och någon annan mjukgörande kräm, vilket gjorde det värre, det började klia, stickas och svida.

Innan jag började med salvan så kliade det lite, men det gjorde aldrig ont. Jag kunde inte ens sova på nätterna. Salvan gjorde mig helt kladdig vilket ledde till att jag fick finnar på ryggen och på axlar. Jag gick även och solade på dessa solarium, men jag tyckte inte att det hjälpte speciellt mycket. Jag läste på internet att folk på psoriasis (det finns ju många olika typer) saknar ett visst ämne i huden. Delvis D-vitamin.

Jag köpte D-vitamin tabletter och slutade med salvorna. Jag köpte även ett solariekort på ett stället som hade D-vitamin i sina solairum och JO, det finns! Läs bara på dom nya solarierna. Började sola en-två gånger i veckan. Och vips, jag har inte haft någon psoriasis på två hela år. Jag får rätt mycket mejl från tjejer i min ålder. Kommer speciellt ihåg en tjej som fick det på sommaren. Jag bad henne att sluta med dessa salvor och börja sola ute, sola solarium. Och vet ni vad? Det försvann! Jag får väl bli rynkig när jag blir gammal. Och jag kan väl få hudcancer. Bara jag slipper dessa jävla utslag. Det är det värsta som finns! Man känner sig äcklig. Det spelar ingen roll hur mycket man än duschar…

JAG ÄR SÅ JÄVLA GLAD ÖVER ATT JAG SLIPPER SE UT SÅ HÄR!


VS

(Visited 2 509 times, 1 visits today)

131 Comments

  1. Frida februari 27, 2011 at 10:52 e m

    Tycker det är starkt av dig att berätta det öppet i din blogg. Jag har själv en hudsjukdom, som heter vitiligo. Jag fick den när jag började ettan ungefär. Det blir vita fläckar på kroppar, som växer allt mer typ. Pigmentet på kroppen försvinner, bryts ner kan man säga. Har lidit extremt mycket så många år, blivit retat, inte velat visa mig i shorts osv. Nu börjar jag mer och mer acceptera hur det blev. Aja ville bara lätta lite på hjärtat! Kram

    Reply
  2. K februari 27, 2011 at 10:53 e m

    ….. Läkare som jobbar privat och inom landstinget har samma utbildning….

    Reply
  3. M februari 27, 2011 at 10:56 e m

    Privat läkare har EXAKT samma utbildning som en läkare inom landstinget.

    Reply
    1. fundersam maj 11, 2015 at 10:05 e m

      Varför visar dom inte det? jo för läkare inom landstinget får fast måndaslön oavsett om dom hjälper en patient eller inte. det är skillnaden mellan privat och landstingsanställd latmask.

      Reply
  4. Maria februari 27, 2011 at 10:56 e m

    Alla läkare kan misslyckas. Det är inte alltid lätt att bedömma vad det är för sjukdom och tänk på hur mycket dom lyckas med också. Föresten har alla samma utbildning -.- Den doktorn som sa till dig att du hade psoriasis hade lika gärna kunnat jobba inom landstinget.

    Reply
  5. M februari 27, 2011 at 10:57 e m

    Enda skillnaden är att läkare inom landstinget inte försöker tjäna pengar på folks olycka och anser att alla människor har rätt till vård. Men det är ju fel, det är ju bara rika människor som ska få vara lite sjuka ibland.

    Reply
  6. ... februari 27, 2011 at 10:59 e m

    hej paow , jag undrar var du har köpt din bikini ? 🙂 den är jätte fin !

    Reply
  7. ida februari 27, 2011 at 11:03 e m

    förstår exakt vad du menar, har haft eksem och då fick jag sola på sjukhuset och det gick verkligen bort! men de solarierna de har på sjukhuset är mildare, men nu solar jag på vanligt solarium och det hjälper verkligen! Och det är värt att betala för sin vård.

    Reply
  8. Amanda februari 27, 2011 at 11:04 e m

    Om man solar solarium flr att man har psoriasis solar man för att få uv-ljus eftersom det läker såren. Inte för att få d-vitamin. Visst hjälper d-vitamin också men det är inte därf man solar solarium!

    Reply
  9. Elina februari 27, 2011 at 11:05 e m

    KOLLA IN MIN STORA BLOPPIS. VÄLJ OCH VRAKA I MÄNGDER AV KLÄDER, SKOR OCH VÄSKOR!!! :)RIKTIGT LÅGA PRISER.

    Reply
  10. ellie februari 27, 2011 at 11:05 e m

    du vet väl att privat läkare och vanlig läkare har precis exakt samma utbildning!?!

    Reply
  11. Anonym februari 27, 2011 at 11:05 e m

    asså snälla hållkäften bara ni som kommenterat ahh gud vad folk inte har något jävla liv, säger man si så attackerar ni säger man så så dödar ni ,ät bajs!

    Reply
  12. Felicia februari 27, 2011 at 11:05 e m

    Men gud, jag har också såna utlsag och bara fått kortisonsalvor utskrivna och dessa funkar inte. Det blir nästan värre. Har märkt av att dom blir bättre när jag solar, framförallt solarium. Ska gå till en privatdoktor jag med. Tack för att du skrev om detta 🙂

    Reply
  13. Robin februari 27, 2011 at 11:07 e m

    Jag har psoriasis, kortisonsalva är inte vad du ska ha, det är för irritation. Daivonex funkar skitbra och solarium hos hudläkaren funkar precis som det ska. Sverige ligger på top 3 av världens bästa sjukvård, så sluta snacka. Dessutom är det som ovanstående säger, att det är samma utbildning för privat och kommunala läkare.

    Reply
  14. Anonym februari 27, 2011 at 11:07 e m

    Jag har också fått sånna utslag som du beskriver. Doktorn sa att det var ringorm så jag fick en salva men det funkade inte, så jag tror inte att det är det.
    Tycker du att jag ska prova på solariumet? Jag vill hemsk gärna att utslagen ska vara borta till sommaren iaf.. Det ser bedrövligt ut 🙁

    Reply
  15. Linnea februari 27, 2011 at 11:07 e m

    usch va hemskt! 🙁

    Reply
  16. Alice februari 27, 2011 at 11:11 e m

    Har också haft problem med att läkarna som jobbar för landstinget inte kan diagnostisera ett problem som en privatläkare fastställde med en gång. Visst, de har samma utbildning men privatläkarna är ju i 8 fall av 10 bättre än de kommunala. Tror det är för att privatläkarna bryr sig och faktiskt vill hitta felet. Pengar är en bra motivation! Ju fler de hjälper, desto fler kunder får de och desto med pengar tjänar de.

    Tack för mig!

    Reply
  17. Anonym februari 27, 2011 at 11:15 e m

    men fan vad folk ska hålla på. Eftersom paulina skrivit detta så hjälpte det antagligen för henne att göra på det sättet. Och för andra kanske det hjälper på annat sätt. Hon har skrivit sin version av det hela, ni andra har en annan version. Alla människor är olika. Varför göra en höna av en fjäder?

    Reply
  18. Piranah februari 27, 2011 at 11:18 e m

    Sol hjälper mot hudsjukdomar, det är ett faktum. Alla som säger annat vet inte vad de pratar om. VÄLDIGT många som har hudproblem blir ordinerade att sola solarium. Däremot ska man ju göra det med måtta, givetvis.

    Reply
  19. lina februari 27, 2011 at 11:19 e m

    men fan vad folk ska hålla på då. Eftersom paulina skriver detta om sin psoriasis är det ju antagligen sant, tror knappast man skulle sitta och skriva goja om sånt som inte är kul att ha. Detta sättet funkade för henne, men det kanske inte funkade för er. Hon har sin version, ni har eran version. Alla människor är olika. Var glada istället för att hon slipper sitt hudproblem! Varför göra en höna av en fjäder liksom?

    Reply
  20. Victoria februari 27, 2011 at 11:19 e m

    jag tror också jag har någon slags hudsjukdom, det syns inte så mycket förutom det är jättetorrt och kliar på vissa ställen på armarna 🙁 och sen på ett ställe när det slutade att klia där så var det bara en mörk fläck kvar ;(..

    Reply
  21. selena februari 27, 2011 at 11:20 e m

    Min mamma har psoriasis.. hon fick de i 20års åldern..
    och solning som du säger, e nog de bästa..

    Reply
  22. L februari 27, 2011 at 11:23 e m

    Ja privatläkare har samma utbildning, skillnaden är att privatläkare oftast inte är helt utarbetade och fortfarande bryr sig om sina patienter och inte bara skickar dem vidare för att de inte orkar lägga ned tid på att kolla upp saker ordentligt.

    Reply
  23. Anonym februari 27, 2011 at 11:24 e m

    illa att du skäms.

    Reply
  24. jaf februari 27, 2011 at 11:26 e m

    var har du köpt bikinin? speciellt trosorna hade så fin modell! snälla svara =))

    Reply
  25. Sofia februari 27, 2011 at 11:26 e m

    Fy fan vad hemskt! 🙁
    Btw, så har jag en tävling på min blogg där man kan vinna smycken! gå gärna in och kolla för mer info! =)

    Reply
  26. Klara februari 27, 2011 at 11:31 e m

    Alla läkare har samma utbildning. Som någon skrev, enda skillnaden är att landstinget inte är vinstdrivande.

    Jag har nickelallergi som var värre i tonåren. Fick ett stort sår på magen av knappen i jeansen. Plus sår på andra ställen. Jag solade solarium och blev av med problemen. Använde Unidermkräm också.

    Reply
  27. rebba februari 27, 2011 at 11:40 e m

    dvitamin förbygger faktiskt cancer & spriding av cancer. solar du solarium som har godkända d vitamin rör så är det faktiskt nyttigt – bara du inte bränner dig! ;D

    Reply
  28. felicia februari 27, 2011 at 11:47 e m

    Det här med utbildning har jag inte koll på men min mamma gick till ”gratis-läkare” och de sa att hennes psoriasis var svamp och hon behandlades då för svamp. Detta resulterade i att psoriasisen förvärrades och hon blev felmedicinerad under lång tid.
    Jag håller med om att det är bra att du skriver om det här. Inte för att racka ner på gratis läkarvård, men det är alltid bra att be någon göra ett andra utlåtande.
    Glad att du slipper alla besvär, att du hittat något som funkar. Ska hälsa mamma att hon också ska sola lite solarium 😉

    Reply
  29. ankan februari 28, 2011 at 12:04 f m

    Paow, du har rätt.
    Man ska sola, även bada i salt vatten är bra.
    Min mamma har denna sjukdom, och det är verkligen INGET kul…
    Men hennes salvor hjälper och att SOLA och även att bada i saltvatten hjälper faktiskt, annars skulle vi ALDRIG haft ett solarium hemma, det är bara för att mamma har denna sjukdom.
    + därför är resa väldigt bra, då får man ju faktiskt både sol och saltvatten att bada i.
    Så jag tror på dig iaf Paow!
    Kram! <3

    Reply
  30. Cornelia februari 28, 2011 at 12:06 f m

    hej! vet exakt hur det känns! har också den sjukdomen, verkligen jobbigt.

    Reply
  31. Emmha februari 28, 2011 at 12:34 f m

    Jag undrar vad det är för fel för folk! Här är du öppen och berättar om en sjukdom som får dig att må dåligt.. Och det enda folk reagerar på är att läxa upp dig i att läkare och privatläkare minsann har samma utbildning!
    Lyssna inte på folk! Du ska behandla dig så som det hjälper på dig! Om det hjälper att sola gör det, om det skulle hjälpa att smörja in dig så gör det! 🙂
    Jag har själv psoriasis i släkten (pappa och alla mina syskon har det) men på mig har det inte ”brytit ut” än! Jag hoppas det inte gör det heller!
    Ha de bra! Och håll dig frisk!

    Reply
  32. Madeleine februari 28, 2011 at 12:53 f m

    Korkad kommentar om läkare. Alla har samma utbildning i grunden och den är förövrigt 7 ½ år totalt, inte fem. Och det spelar sedan ingen roll om läkaren jobbar inom landstinget eller privat – fortfarande samma utbildning.

    Herregud.. bruden utan gymnasieutbildning öppnar käften och uttalar sig om ett av dom svåraste yrkena. Måste du vara så jävla korkad?

    Det är en sak om du hade varit 14, men du är faktiskt snart 18. Du kan inte skylla ifrån dig på åldern längre.

    Reply
  33. sofie februari 28, 2011 at 1:05 f m

    PINSAMT att någon väljer att skicka iväg sådana kommentarer, eftersom sjukdomar påverkar alla människor olika. Du är ju för fasen den som vet bäst angående dig själv, så som jag vet bäst om mig.! (:

    Reply
  34. Jennie februari 28, 2011 at 1:18 f m

    Jag har en kompis som också har den sjukdomen. Hon måste med sola solarium en gång i veckan och använda en viss kräm och olja.

    Reply
  35. andrea februari 28, 2011 at 1:47 f m

    fan vad snygg du äääääär!!!! 😀

    Reply
  36. Malin februari 28, 2011 at 2:02 f m

    Vart har du köpt den där bikinin? Fin! 🙂

    Reply
  37. Annie februari 28, 2011 at 2:49 f m

    liknar utslagen jag alltid fick på sommarn när jag var yngre, inte fan kom vi på vad det var heller.Vi trodde det var att jag var känslig för solen, därför solade jag inte på flera år under den perioden men det hjälpte ju inte haha..Men jag var överkänslig, det var troligtvis vattnet i sjön här som torkade ut min känsliga hy men sen försvann mina besvär av sig självt 🙂 Trevligt att du delar med dig

    Reply
  38. liz februari 28, 2011 at 3:07 f m

    har också psoriasis så vet hur jävligt det är! Men sen jag började sola solarium så är utslagen i stort sett borta och man slipper klia sönder sig… Salvor är crap. Som du sa, det blir fan bara värre!

    Reply
  39. Nicole februari 28, 2011 at 4:04 f m

    True true true, har också psoriasis (tyvärr) hade över nästan hela kroppen för ungefär 3 år sedan (är 16 idag) och när jag började sola både ute och solarium, så woops. Så var det borta, kroppen saknar ju en stor del D-vitamin vilket gör att kroppen ”fjällar” av 10 gånger fortare än normalt, och är myyyycket stressrelaterat. En väldigt väldigt jobbig sjukdom..

    Reply
  40. Linnéa februari 28, 2011 at 6:48 f m

    Åh, vad jobbigt. Hoppas du inte får det igen!

    Reply
  41. Eva februari 28, 2011 at 6:49 f m

    Hej tjejen!

    Tänkte tipsa dig om aloe vera också har hört att det ska hjälpa!

    Reply
  42. Claudia februari 28, 2011 at 8:21 f m

    Hemskt 🙁

    Reply
  43. elin februari 28, 2011 at 8:58 f m

    Oj shit :O Tur att du fick bort det!
    Jag undrar bara om det är smittsamt dom där utslagen? Eller är det just för att man saknar D-vitamin?

    Reply
  44. Therese februari 28, 2011 at 9:00 f m

    Jag känner några med psoriasis, det kan inte vara lätt att ha det 🙁
    Men vad bra att solarium hjälper, det kan jag berätta för dem, vet inte om de vet om det faktiskt

    Reply
  45. Anna februari 28, 2011 at 9:05 f m

    Jag har också haft psoriasis i många år. Det kommer och går, beroende på hur man mår, vad man äter, vad man dricker. Hur varmt man duschar, hur smidig och mjuk huden är. Sol är den bästa medicinen och det är i regel UVB som är the shit. Själv har jag gjort ljusbehandling i ett skåp med bara UVB i. I solarium finns det både A och B (samma som i solen). Så det funkar så klart, precis som du säger.

    Alla är ju individer, samma sjukdomar yttrar sig olika på olika personer. Till exempel har solarium aldrig fungerat på mig, men corticon är min bästis.

    elin: psoriasis smittar inte. Det är ett fel i en gen som gör att hudcellerna delar sig dubbelt så fort som en normal hudcell. Därför blir det först rött och sen en skorpa på.

    Reply
  46. Linda februari 28, 2011 at 9:56 f m

    Det är inte korrekt och säga att det finns Vitamin D i solarium. I huden finns ett ämne som behöver UV-ljus för att, efter en lång process, utvecklas till Vitamin D i kroppen. Kroppen kan också ta upp en liten del Vitamin D genom kosten.

    Reply
  47. Dixie februari 28, 2011 at 10:18 f m

    Bara ett klargörande;
    D-vitamin bildas i huden när den utsätts för uv-strålar, oavsett om de kommer från sol eller solarium. Men solarium ”innehåller” inte d-vitamin.

    Reply
  48. Angelika februari 28, 2011 at 10:28 f m

    Min lilla syster har haft psuriasis sen hon var liten, men hon har bara haft små fläckar på knän armbågar och några i hårbotten, men dom har försvunnit med tiden. För ett par år sedan konstaterade man att min pappa hade psuriasis i lederna, så han äter en svag mängd av cellgifter.
    Och vi har konstaterat att de är genetiskt. Men jag och min andra lilla syster lider inte av de!

    Reply
  49. z a n n y h ♥ februari 28, 2011 at 11:05 f m

    Vad hemskt.. :/ såg inte roligt ut och kan tänka mig att det inte heller var speciellt roligt att se ut sådär.. :/

    Reply
  50. Johanna februari 28, 2011 at 11:13 f m

    Vet precis hur det är att leva med denna hudsjukdom. Haft skiten sen jag var 14, alltså snart 7 år. Värst var det i 15-17 års ålder då jag hade utslag över hela rygg, lår, mage och bröst. Men som sagt, proppa kroppen med D-vitamin. Sola på sjukan, sola vanligt solarium, saltvatten+sol är en superkombo. Mitt blir alltid värre på vintern men sålänge jag solar några ggr/vecka och smörjer in mig så är det inget större problem. Psoriasis är en sak man verkligen får lära sig att leva med och hur jobbigt det än är i början så blir det en vanesak till slut, iaf för mig. Tror det mer är jag som tänker på det, än folk runt omkring. Är oerhört glad över att jag idag bara har på några få ställen kvar som knappt syns 🙂

    Reply
  51. Nathalie februari 28, 2011 at 11:14 f m

    Mitt ex hade psoriasis i hårbotten och i ögonbrynen och på armbågarna, han flagnade jättemycket av det och hans mamma har psoriasis innuti kroppen som trycker på leder och muskler så hon har konstant värk. Jag är mycket väl medveten om vilket helvete den sjukdomen är, men dom med psoriasis har speciella solarium med inte lika mycket strålning i, är det såna du går till eller vanliga solarium? Mitt ex tyckte det bara va kärringar som gick och solade, han fick kortison tror jag det va som han gnuggade i håret. Det funkade men han blev tunnhårig av det.

    Reply
  52. Maline februari 28, 2011 at 11:52 f m

    Det hjälper väl visst att sola solarium? :S Har flera i släkten som drabbats av psoriasis och de säger själva att deras ”utslag” har blivit mycket bättre, eller försvunnit helt, när de solat solarium, särskilt under vintern då solen inte alltid tittar fram under dagen. Kanske hjälper det inte alla, men det innebär ju inte att det inte hjälper någon. Fortsätt gör det som får DIG att känna dig bättre när det gäller psoriasisen.

    Reply
  53. Em februari 28, 2011 at 12:21 e m

    Psoriasis är en väldigt psykisk sjukdom, men det kanske du redan visste? oftast bryter det ut en gång i tiden då man har det svårt, alltså kan terapi få bort problemet.
    Även bra att ta MSM.

    (Är diplomerad ekologisk hudvårsdsterapeut)

    Reply
  54. Bella februari 28, 2011 at 12:22 e m

    DIN KROPP ÄR SÅ SJUKT FIN !

    Reply
  55. Sandra februari 28, 2011 at 12:22 e m

    Oj vad skönt att du inte behöver ha så 🙂

    Reply
  56. casandra februari 28, 2011 at 12:31 e m

    Var ungefär samma för mig. Jag hade eksem (mest händer och fötter) och gick till läkarn någon gång eller två i månaden under mååånga år. Där tvingade dom på mig massa krämer, badgrejer, tabletter och allt möjligt. Krämerna gjorde bara att det kliade ännu mer, och man rev upp allt under natten. Även om jag försökte sova med vantar tom. Varje gång jag kom dit klagade dom på att jag inte skötte mig och använde krämerna som jag skulle. Tillslut tröttnade jag och sket i allt dom sa att jag skulle göra. Nästa gång jag kom dit var det nästan borta. ”åh vad fint det har blivit, ser du vad bra det blir när du gör som vi säger! vilka krämer använde du nu då, och hur ofta?” ”Jag struntade i att använda allt ni givit mig. Ser ni vad bra det kan bli då?”

    men det där är nog olika för alla.

    Reply
  57. Martina februari 28, 2011 at 12:41 e m

    Vad jag gillar med paow, hon är mer än bara yta.

    Reply
  58. Zee februari 28, 2011 at 12:45 e m

    Hahahaha, är du dum i huvudet? Alla läkare har samma utbildning i grunden, oavsett var de jobbar.

    Reply
  59. jessicas februari 28, 2011 at 12:50 e m

    Shit va skummt! hade något liknande när jag var liten. Fast jag var väll mindre, tror de var 4-7-8 års åldern jag hade de där, på vintrarna och hösten. Minns att på dagis fick jag bara vara ute ett litet tag och sedan sitta inne för annars kom de där utslagen. Dom kliade ungefär som vattkoppor. Dom försvann lite om man badade i riktigt varmt vatten.

    var hos läkare flera gånger men dom hittade inget, tillslut fick vi ett papper på att jag var allergisk mot ägg och tomater?! De är så osammanhängande så de finns inte, vi sket i de där iallafall och senare blev det bättre. Skummt iallafall..

    Reply
  60. D februari 28, 2011 at 12:55 e m

    åh fyfan vad äckligt!!!

    Reply
  61. Steph februari 28, 2011 at 1:30 e m

    Du måååå ha den snyggaste kroppen jag någonsin har sätt. Jotack, nu har jag ett mål inför sommaren. Så skriv gärna mer om hur du tränar och äter. I måttlig mängd så det inte blir som kissie (hon svälter ju) men du har verkligen en grymt snygg kropp. vältränad med andra ord. gillar dig skarpt.

    Reply
  62. Tilde februari 28, 2011 at 1:43 e m

    Till er kommentatorer som tror att landstingets sjukvård är gratis. Till er vill jag bara säga att den inte är det. Vi betalar skatt, (vi som jobbar betalar skatt), efter 19/20 år, får man betala en liten summa. Det är INTE gratis!

    Reply
  63. Lollo februari 28, 2011 at 2:08 e m

    åh snälla svara någon .. kan man ha sporaris i bara ansiktet? för att jag känner såå igen mina fläckar med det du beskriver i texten och folk i kommentarerna. svara jag har gått till läkaren men nope inget från den sidan.

    Reply
  64. Sanna februari 28, 2011 at 2:50 e m

    Hej Paow! Vill bara att du ska veta att du är en otroligt fin tjej, som till skillnad från de andra bloggarna har vett i skallen! Jag tänkte fråga dig om vart du köper dina navel-piercingar? Tycker dom är jättefina. Vet du någon affär/sida som har ett stort urval till bra priser? Helst nickelfria oxå. Tacksam för svar ! 🙂 kram

    Reply
  65. gabbi februari 28, 2011 at 3:40 e m

    jag har exem året runt men på vintern blir det värre, jag har 5 eller 6 olika krämer och kortison salvor samt även ett lila bad som jag måste bada i för att det ska va ok men jag brukar ändå klia sönder mig så det är blodfläckar överallt och jag har sjukt mycket ärr, jag kan inte ens raka benen på vintern så man känner sig skit ful, sola har jag prövat någon gång men det hjälper inte så mycket på mig. så jag fattar att du hellre solar än att ser ut så.

    Reply
  66. PANTADE J*vlar. februari 28, 2011 at 3:46 e m

    Är alla här helt pantade eller? :O

    snälla, privatläkare bryr sig mer, dom har liksom tid för en.
    Går man till en annan jävel så säger dom ”här är ett recept, hejdå!”.
    Snälla, vafan vet ni om va som är bra för paow? ni vet ingenting, de funkar för hon då ska hon fan få sola om hon vill.

    Men ni som värkar veta att dom har samma utbildning då, hur många av er har pluggat till läkare? 😀 Nej, INGEN.
    Dåså, snälla öppna inte eran kaxiga jävla käfft innan ni vet ett skit.

    Kyssmäiröva (L)

    Reply
  67. Emelie februari 28, 2011 at 4:21 e m

    min syster har också psoriasis fast i hårbotten och hon fick alla möjliga kurer från doktorn men på sommaren mår hon som bäst 🙂

    doktorerna säger ju också att solning är bra för psoriasis 🙂

    Reply
  68. sandra februari 28, 2011 at 4:33 e m

    Jag vet exakt vad du fått genomgå, har också psoriasis men dock inte så mycket men tillräckligt för att det ska få mig att må dåligt. Jag måste smörja in mig hela tiden och om jag inte gör det kliar det så in i helvete. Jag är bara glad att jag inte fått i lederna som en i min familj har fått.. Btw skönt för dig att du inte har några problem längre 🙂

    Reply
  69. DESPERAT februari 28, 2011 at 4:50 e m

    Jag har en fråga. Om det där är en bikini (inte en slags bustier) vart hittar man den då? Har letat efter en sån bikini i hundra år känns det som! snälla om du vet Paulina eller om någon annan vet snälla hjälp mig är ni snäll! 🙂

    Reply
  70. emma olander februari 28, 2011 at 4:57 e m

    jag har också psoriasis och skäms som fan över det , tycket der bara ser äckligt ut o hatar det verkligen!
    men nu efter att vart utomlands två veckor så är dom nästan helt borta o känner mig nöjd, om dom kommer tillbaka vet jag inte vad jag gör!

    Reply
  71. Fanny februari 28, 2011 at 5:25 e m

    Du är så fin Paulina.

    Reply
  72. imusic februari 28, 2011 at 5:48 e m

    Men det är inte heller så kul att få hudcancer o.O

    Reply
  73. emma februari 28, 2011 at 5:54 e m

    Det finns ju till och med speciella solarium för de med psoriasis på s.k psoriasis-center, där är solariumen starkare än vanliga solarium. Klart det funkar annars skulle inte dem finnas.

    Reply
  74. Linda februari 28, 2011 at 5:55 e m

    Jag har också psoriasis, även flera andra i min släkt som har det. Inget roligt precis :S

    Reply
  75. Josefin februari 28, 2011 at 6:57 e m

    Jag har också psoriasis. Fast jag har överflöd av hud i hårbotten, dvs typ mjäll, stora ”kakor” av död hur i hårbotten, äckligt i know! Och så har jag sånadär utslag som på bilden fast vid öronen och i armhålorna. Men det hjälper verkligen att läsa din blogg för jag känner mig lixom inte ensam, tack 🙂

    Reply
  76. Hanna februari 28, 2011 at 7:08 e m

    haha att folk ska säga emot… sol och även att bada i saltvatten är precis vad man behöver vid psoriasis. Det finns även krämer specifikt för psoriasis också, mjukgörande och som tar bort ”fjällandet”! =)

    Reply
  77. Maria Leg. Sjuksköterska februari 28, 2011 at 7:24 e m

    Blir otroligt irriterad när jag läser dina spydiga kommentarer om våra fantastiska läkare inom den svenska sjukvården! Följ med mig en dag på mitt arbete som Sjuksköterska inom kirurgisk cancervård så ska du se vad läkarna får använda sin utbildning till. De räddar faktiskt liv..dagligen…
    Skämmes! (Och att det finns människor i sjukvården som skulle passa bättre någon annanstans borde jag inte ens behöva skriva eftersom det är så inom alla yrkeskategorier, men annars blir det väl ramaskri…)

    Reply
  78. linnea februari 28, 2011 at 7:40 e m

    Jättebra att du skriver om det. Jag har haft psoriasis i över 15 år och inte riktigt som du utan vita fjällande utslag på armar, ben och i hårbotten. Året om. Förstå vad roligt det var i omklädningsrummet på låg och mellanstadiet.

    Tyvärr dog min moster i hudcancer nyligen så jag lever med ett dilemma, vill inte sola solarium och får inte gå till sjukhusets solarium då jag har för lite psoriasis…. och krämerna är bara ren bullshit.

    Reply
  79. Lydia februari 28, 2011 at 7:41 e m

    Folk som säger så har ingen aning om sjukdomen. Min förra lärare som även var bekant till vår familj hade det och fick ordinerat att gå på solarium av läkare.

    Reply
  80. Lotten februari 28, 2011 at 7:55 e m

    HELT rätt om svensk läkarvård! Den är fan helt värdelös, om man så kom in med en vanlig feber skulle de inte klara av att säga vad det var! Är RASANDE på dem för hur jag själv blivit åsidosatt och illa behandlad under alla år och flera FLERA med mig! Det sägs i världen vi har en av de bästa sjukvård i världen men det är fanimig så absolut FEL det bara KAN bli! *MORR!*

    De av er som inte känner till hur SJUKLIGT vansinnig den svenska vården faktiskt ÄR, måste vara ovanligt underåriga eller så vet ni fan inte vad ni snackar om och kan då aldrig varken ha varit inlagda eller besökt en vanlig husläkare och/eller sjukhus, för den är UNDER ALL KRITIK! Läs tidningarna, folk! ÖPPNA ÖGONEN FÖR FAN MED ER! Jag blir sällan arg men detta upprör mig då jag personligen har så många ÅR av total inkompetens inom läkarkåren.

    ROCK ON PAOW! DU HAR RÄTT!

    Reply
  81. Anna februari 28, 2011 at 8:05 e m

    Vad är det för D-vitamin tabletter du tar?

    Reply
  82. Sarah februari 28, 2011 at 9:05 e m

    Hej Paulina!
    Jag har också psoriasis.Är 21 år och har haft det sen 13 års ålder. Tills jag fyllde 19 hade inte jag så mycket (mest hårbotten) men har betydligt mer nu. Jag bryr mig faktiskt inte att det syns (har på händer, rygg, ben, lår osv men det är mest rött. Är lite irriterad över läkarvården, fick en ”fel” salva utskriven, vilket resulterade att mina blodkärl på mina händer sprack =ärr. Tack för det 😛 men annars är läkarna bra. Ska förhoppningsvis börja få sola. Jag har hört att vanligt solarium inte har samma effekt, därför har jag inte provat, men jag ska fråga min läkare om hur det är! Sen blir jag otroligt stolt över dig att du skriver om det, det är ju så vanligt!! Känner ingen som har samma problem som jag och har ingen som förstår. Att smöra sig varenda jävla kväll, inte ha kläderna man vill och veta ”nu får jag inte stressa bla bla.då blir det värre” Tänk på att Psoriasis är en SYSTEMSJUKDOM, så andra organ kan bli drabbade (mage mm). Det kan vara bra att veta det om man har psoriasis!
    Sommaren är bäst, då försvinner allt (ialla fall nån månad)
    Tänk på att det finns hjälp att få och att man inte är ensam om detta!
    Mvh Sarah

    Reply
  83. malin februari 28, 2011 at 9:16 e m

    har exakt samma hudsjukdom.
    vi gick till flera läkare också, men dom sa att det bara va finnar/eksem, tillslut vare en som sa att det va psoriasis, och vid det laget hade jag riktigt mycket av det.
    jag hade utslag över hela kroppen, duschade alltid efter alla hade gått på gympan, hade alltid långärmade typ polotröjor för att inte visa nånting.
    det var en gång när jag äntligen vågade ta en mer urringad tröja, och den dagen fick jag massor av kommenterar som; åh va äckligt, fyfan!

    iaf så tyckte jag det var sjukt jobbigt, smorde in mig med ca. 5 krämer 3 gånger om dagen, va på sjukhuset 2/3 gånger i veckan.
    allt det här tog ett år ifrån mitt liv, allt kretsade bara runt skolan och psoriasis, men nu känns det värt det, har inte haft utslag på 3 år, men därimot är jag alltid torr i hårbotten.
    är det nåt du märkt av? har du i så fall nå tips på va jag kan använda? för inget funkar..
    svara gärna.

    Reply
  84. Nathalie februari 28, 2011 at 9:43 e m

    Hej paow!
    Fick tipset om att gå in på din blogg och läsa angående psoriasis!
    Jag är en tjej på 24 år och har denna vidriga sjukdom, det tär som tusan på självförtroendet och det kliar som tusan!
    Mina utslag har nu suttit på mig konstant i 3 år sedan jag sist var besvärsfri!
    Det är hopplöst man orkar och har inte tid att smörja sig med alla dessa krämer dygnet runt plus att man luktar illa av de och blir som du skrev fettig!

    Jag har precis fått tipset Om en d vitamin tablett från Spanien som ska hjälpa!
    Så jag undrar , vilken d vitamin tablett tar du?

    Sedan vill jag bara säga att vad starkt av dig och berätta på bloggen och då det är många unga läsare son läser din blogg som säkerligen har psoriasis så tror jag detta betyder mycket för dem!

    Ha det toppen!
    Kram Nathalie

    Reply
  85. Sofia Henriksson februari 28, 2011 at 10:27 e m

    Det du säger om solarium trodde man för 10-20 år sedan. Jag såg ett helt ny dokumentär om solarium i söndags. SANNINGEN är den att det är mer än 7 ggr så farligare och ger inte enns 10 procent så mycket D-vitamin som riktig sol gör.

    Reply
  86. Sofia Henriksson februari 28, 2011 at 10:27 e m

    PLUS att det finns mat med D-vitamin i.

    Reply
  87. Emma februari 28, 2011 at 10:36 e m

    Jag har också denna hudsjukdom, har haft det i flera år nu. psoriasis Kommer även när du tex mår dåligt eller sämre eller oftast när du känner dig stressad! Jag får det mest på vintern. Men en sommar hade jag det över hela bålen och brösten. Så jag kunde inte visa mig ute i bara bikini för jag skämdes så mycket, därför kunde jag inte sola heller. När jag sedan åkte på semester så försvann allt. Nu har jag mest på armbågar. men jag har fått det ifrån min mamma som har fått det av sin mormor! så det ligger i vår släkt :/ .. HEMSKT!

    Reply
  88. f februari 28, 2011 at 11:21 e m

    har man riktig psoriasis kan man glömma alla salvor, de kommer ändå inte hjälpa. min farfar har över hela kroppen, faster i stort sätt hela. Jag får utslag precis som du säger ibland, och i hårbotten har jag det hela tiden. Min syster har i hårbotten och på fötterna. Det är extremt jobbigt att alla salvor bara förvärrar det, men mitt försvinner på sommaren och kommer på vintern (förutom det i hårbottnen är alltid där) så detta året provade jag sola solarie 2 ggr i veckan och hjälpte verkligen!
    Inte kul att ha i hårbotten säger jag bara. Vet inte hur många gånger jag blivit mobbad för att jag aldrig duchar och har mjäll därför. Och när man hör att man är äcklig pga utslagen. Man mår jävligt dåligt.

    Reply
  89. liza februari 28, 2011 at 11:32 e m

    YOU GO GIRL! 😀

    Reply
  90. Fanny Z februari 28, 2011 at 11:50 e m

    Jätte STARKT att du går ut med detta Pao! Du stärker många själar i detta inlägg , Fick en klump i magen eftersom jag vet exakt hur det känns att vakna på morgonen med blod på sängkläderna , DET KLIAR , Det gör ont ! Jag kliade upp kött sår stora som pappas handflata på kroppen när jag sov. Smorde in mig 5-6 gånger per dag olika krämer till olika delar av kroppen skit jobbigt.. Man kan tacka sin underbara mamma för hennes stöd! Modigt att du delat med dig!

    Reply
  91. Zandra mars 1, 2011 at 1:59 f m

    åh guh vad less jag blir, jag har suttit och läst varenda liten kommentar här och jag blir nästan arg, OCH jag blir förvånad att det är så många som har denna sjukdom ink jag, pityriasis rosea fick jag en bekräftelse att jag hade men det var ju självklart efter massa felbedömingar är så sjukt less på den här skiten nu så jag skulle vilja slita av mig huden!

    det är verkligen hemskt, men tack så mycket paulina för att du skrev ut detta, jag kände att jag vågade göra det själv och dela med mig av min upplevelse av det hela, och så fler med denna sjukdom får reda på att dom inte är ensam, vore tacksam om du kunde ge något tips om vad man ska göra, men tror nog att man fått tillräckligt utav alla kommentarer tur jag har fått reda på att man ska få i sig D-vitamin det kanske gör detta bättre

    en länk till mitt inlägg om pityriasis rosea
    http://ladey.devote.se/blogs/8428272/en-sjukdom-man-helst-vill-slippa-pityriasis-rosea.htm

    jag lider verkligen med dig stora varma kramar från mig

    Reply
  92. jessica nyström mars 1, 2011 at 12:51 e m

    Har också massor med små kliande prickar eller vad man ska säga, även på händerna och jag tycker inte det är speciellt fint när man ändå har fixat sig eller har smycken och annat. Det förstör liksom när jag använder ringar och armband m.m. Har också prövat i princip alla salvor..men det funkar verkligen inte!

    Reply
  93. Emelie mars 1, 2011 at 1:39 e m

    Tack för att du skrev ut detta på din blogg!
    Jag har haft psoriasis nästan hela mitt liv och efter det du har skrivit ska jag börja göra som du gjort/gör och hoppas på det bästa.
    Tack så mycket! 😀

    Reply
  94. Tessan mars 1, 2011 at 2:04 e m

    Hej! Håller helt och hållet med dig. Jag har en dålig lever och sommaren 2009 var jag väldigt nära döden. Läkarna visste inte vad det var som var fel med levern, jag blev gul, hade så jävla ont i hela kroppen, låg och skrek hela tiden och läkarna gav mig fel medicin hela tiden. (stod till och med på biverkningarna på medicinen att om man har lever problem ska man undvika dessa) Vilket läkarna tydligen inte fattade.
    Jag har fortfarande problem och ingen vet varför min lever ibland slutar att fungera. Fast de vet att jag har en förstorad lever, min lever tål såklart inte alkohol, den utsöndrar vätska i buken m.m. Läkarna är helt inkompitenta i sverige!!

    Min pappa har psoriasis. Sola hjälper för honom också. Något som är bra med är att på sommaren bada i havet och sedan sola. Saltet i havet gör att psoriasisen försvinner och så blir man extra brun! Bra va?! =)
    Kram

    Reply
  95. tova mars 1, 2011 at 2:51 e m

    kan du inte skriva på din blogg vad det är för tabletter du ha? har själv eksem och ska sola egentligen men orka inte.

    Reply
  96. Jennifer mars 1, 2011 at 4:11 e m

    grejen är den att jag har haft psoriasis sen jag föddes, och har i lederna också! och bilden som du har där, är inte alls likt det psoriasiset som de flesta har..

    Reply
  97. Jennifer mars 1, 2011 at 4:19 e m

    och ni som tycker att det är äckligt och säger de, passa er för vad ni säger.
    folk inkl jag har blivit mobbade hela sitt liv pga det, och psoriasis är ingenting vi kan rå för att vi har, som sagt det är en sjukdom som inte går och bota.Vi som har det kan få det att bli bättre ett tag.. men det kommer tillbaka, och det blir inte bättre när andra sitter och kränker ner än så som vissa av er gör. förlåt, men ni som håller på är så otroligt respektlösa!

    Reply
  98. Jeanette mars 1, 2011 at 6:52 e m

    Jag har också psoriasis men det var inga som helst problem för min läkare (på ”fria” vårdcentralen) att se vad mina utslag var.
    Jag har också mest på vintern och ser heller inte ut som den översta bilden du visar. Jag upplever dock att många människor inte tar sjukdomen på allvar så länge man inte kan visa upp det.

    Reply
  99. Jeanette mars 1, 2011 at 6:55 e m

    TIPS!

    ett tips till alla med psoriasis är också att testa Teetree oil som finns att köpa i alla hälsokostbutiker, det fungerade på mig när inga kortisonsalvor fungerade och jag smörjer på en klick så fort jag upptäcker att jag börjar få nya sår!

    Reply
  100. Jenny mars 1, 2011 at 8:05 e m

    Sluta sola och införskaffa morotstvål 😀 Du kan gå in och köpa de på morotstval.se 🙂 Den hjälper både mot finnar och psoriasis.

    Reply
  101. Sara mars 1, 2011 at 9:19 e m

    Men hur korkad får man vara. Bara för att solarium förbättrar nu kan du fan inte gå och sola hela jävla livet. För psoriasis så får man uv-behandlingar på hudkliniker i två månader sen ska man klara sig ett bra tag. Så ja, grattis du verkar vilja bli rynkig när du är 22 ^^

    Reply
  102. matiilda mars 1, 2011 at 9:24 e m

    är det dina ben på första bilden?

    Reply
  103. Moa mars 1, 2011 at 10:52 e m

    Jag håller med dig till hundra procent om sveriges hudläkare. Jag har också hudproblem, men inte psoriasis utan atopisk eksem. Jag får eksem jädrigt lätt och det började i ansiktet, vilken var förjävligt. Jag får salvor hit och dit av läkare men det gå aldrig bort för gott, bara för stunden.. :/ I nu tid har jag fortfarande kvar det, men det är betydligt mindre än vad det var förr. Jag blev nästan lite glad att du skrev dethär inlägget, att jag inte var heelt ensam med en jobbig hudsjukdom. 🙂 – Fuck, det är så irriterande och svårt! I feel you!! kram

    Reply
  104. Minna mars 1, 2011 at 11:01 e m

    Hej, jag är en tjej 21 år som lidit av psoriasis guttat och psoriasis i hårbottnen enda sen jag var 15 år. Har mått fruktansvärt dåligt av det och har gått på cellgiftsbehandling p.g.a detta. Uppskattar verkligen att du tar upp just behandligen av UVB-solarium och kortisonkrämer eftersom det är det enda läkarna kan föreslå förutom bucky-behandling. Kommer verkligen ta till mig ditt tips eftersom jag har ett läkarbesök nu den 8:de då tal om cellgifter kommer komma upp igen. Btw vad är det för d-vitaminer du äter? och vart specifikt ska man googla efter d-vitamins solarier i Gävle?

    Reply
  105. Sofia mars 1, 2011 at 11:29 e m

    Ditt inlägg är the story of my life. Har upplevt precis lika okunniga läkare, precis lika jobbiga salvor och precis lika jobbiga känslor om hur äcklig man är med psoriasisen. Jag ska till en specialist snart men det känns hopplöst. Han/hon kommer bara ge mig en diagnos som jag redan vet om. Jag har haft utslag som kliar på kroppen och hårbotten och det har liksom aldrig varit helt borta. I höstas bröt det ut rejält och man mår faktiskt dåligt av att känna sig äcklig pga av något man inte heller kan kontrollera.

    I vilket fall vill jag bara tacka dig för att du skriver om sjukdomen. Jag kan knappt fatta att någon känt exakt som jag.

    Reply
  106. Pernilla mars 2, 2011 at 1:59 e m

    Jag har haft psoriasis sedan jag var 10 år gammal (måste tilläga att jag kom i puperteten ovanligt tidigt för det är oftast då det blommar upp) och jag fick behandling med salvor och solarium på engång och var fri från det i två år så fick jag penicillin när jag var sjuk och helt plötsligt var det tillbaka på hela kroppen, nu är det lite bättre men jag har alltid det någonstans och blir aldrig riktigt bra, och får alltid dom dumma frågorna smittar det, är det svinkoppor, och det har varit tufft men nu när man är äldre kan man hantera det på ett bättre sätt, men man ska vara tacksam om man har så att det knappt syns, men jag har så att även fast jag solar så måste jag använda Salvor för jag har fått det i mina leder, så för vissa handlar det om kombo

    Reply
  107. ronja mars 2, 2011 at 3:54 e m

    herregud!
    det där är ingen jävla hud sjukdom :S?!
    jag såg EXAKT ut sådär för 1 månad sen..
    vet du vad det är? Scharlakansfeber och alla får den 1 gång i hela livet.
    Så jävla stört av dig att lägga ut en bild på någon som har scharlakansfeber och säger att det är din hud sjukdom.
    dåligt!!

    svar: Ursäkta? Det är guttat psoriasis. korkad

    Reply
  108. Ellen mars 2, 2011 at 6:56 e m

    vad stark du är som lägger ut det på din blogg.
    Och vad kul att du hittat en lösning, jag har ”Keratosis pilaris” som också är en hudsjukdom, det bildas små knottror på armarna, ungefär som när man fryser men mera rött. Önska vid gud att jag också fick reda på ett medel som funkar mot min sjukdom. Tydligen är den ärftlig och försvinner lite med åren, dock inte helt. Man får väl lära sig att leva med det helt enkelt även om det är många sömnlösa nätter ibland ;/.
    Kram kram ellen

    Reply
  109. malin mars 3, 2011 at 4:51 e m

    Oh herregud, tur att man växer upp.. vissa i alla fall, och får lite ordentlig kunskap i huvudet. vi ska vara jävligt glada att vi har fri sjukvård i sverige.

    Reply
  110. Johansson mars 3, 2011 at 6:34 e m

    Hej!

    Jag förstår att det är jobbigt med hudsjukdomar. Men jag vill bara berätta för dig att det du håller på med, kan komma att bli värre än alla eksemattacker i hela världen. Hudcancer – Malignt Melanom drabbar inte bara folk med känslig hy, det drabbar alla. Solar du 1 gång i veckan under din ungdom löper du 70 % högre risk att drabbas av malignt melanom när du är 35-40. Min mamma dog av denna sjukdom 2008 och hon hade mörkare hudton än vad du har och hade solat solarium max 10 ggr i sitt liv. Efter sjukdomsbesked tog det 6 månader sedan var hon död. Det finns fortfarande ingen som överlevt Malignt Melanom om den börjar sprida sig till lever och andra organ, som i min mammas fall – hjärnan och levern.

    Uppmuntra inte folk att sola solarium och om en läkare ordinerat detta är denna garanterat sämre än den läkare du gick till först. Det finns andra behandlingar för den typ av hudsjukdom du beskriver.

    Tänk på det.

    Reply
  111. Lina Lilja mars 5, 2011 at 12:02 f m

    TACK PAOW! D-vitamintabletter beställda och jag älskade kommentaren om att det inte spelar någon roll hur mycket man duschar för man aldrig känner sig ren!

    Reply
  112. Natta Jones - Ett sliddjurs bekännelser! mars 8, 2011 at 3:22 e m

    Jag får utslag om jag inte solar, och jag kan inte heller använda krämer! Dock så har jag inte psoriasis utan jag får lätt infektioner på kroppen bara. Om man är rädd för solarium så kan man åka till sjukhuset och ljusbada där.

    Reply
  113. sara mars 10, 2011 at 9:14 e m

    hej hej hoppas så du svarar. jag har den sjukdomen fast på mina naglar. har du med haft det? hjälp vet inte hur jag ska bli av med det

    Reply
  114. Moa Okada april 27, 2012 at 9:22 e m

    Hej! Du är så stark tycker jag! Som vågar berätta om sånt här i bloggen. Jag var själv på vårdc. idag för att jag fått utslag. Är jätterädd över att det ska va Psoriasis. Men nu behöver jaag inte vara rädd längre, efter att ha fått såna tips av dig! Kramar från Moa!♥

    Reply
  115. Hanny september 7, 2012 at 12:59 e m

    Hej Paow. En vanlig, tråkig dag när jag var deppade över min psoriasis som jag har haft sen 2-års ålder (är 17 år) satt jag och googlade lite om denna hudsjukdom. Sen läste jag detta inlägg och jag har provat att börja sola, och jag vill verkligen säga tack! Det är inte helt borta ännu, men det blir helt klart bättre för varje vecka! Jag älskar min kropp just nu. Älskar att du skriver om din psoriasis på din blogg! Tack!

    Reply
  116. H september 22, 2012 at 8:09 e m

    Så bra skrivet, det är precis likadant för mig. Jag litar inte på läkare längre för krämerna gjorde det bara värre och efter att jag började sola solarium så blev det bättre, nu gör jag det en-två gånger i veckan och det funkar för mig. Innan jag började sola hade jag prickar över hela kroppen och mådde sååååå sjukt dåligt över det.

    Reply
  117. antigona december 26, 2012 at 10:15 e m

    jag får nåt röt med det är när jag äter nöter jag tror att det är helt något med nöter prova och ät jag åt det och jag får på händerna och magen och andra ställen kan ni ge svar till mig snälla jag tror att det blir snart sjukdom

    Reply
    1. anonym januari 4, 2013 at 12:20 f m

      du är nöt allergiker helt enkelt.

      Reply
  118. Hanna januari 3, 2013 at 1:10 f m

    när man har psoriasis är det viktigt att smörja med rätt produkter och äta rätt kost. Tipsar om naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter fria från nasties och hormonstörande kemikalier som gör mer skada än nytta. http://www.bodybazar.com är ett bland mina favo butiker online jag varmt rekommenderar.

    Reply
  119. anonym januari 4, 2013 at 12:19 f m

    bara så du vet. man får mycke mer D vitamin av solen än solarium och finns D vitaminer man kan köpa ifrån apoteket man behöver inte sola solarium. solarium ger cancer enklare än riktiga solen mycke bättre att sola på sommaren mycket än att sola i solarium.man blir friskare av den riktiga solen än ett solarium och piggare. jag fick bort min psorea pga det. min var så pass så jag fick utslag via vatten också.och så påsommrarna kunde jag dra av huden men de var för den döda jobbiga huden försvann sen så vart jag frisk pga riktig sol och en om dagen vitaminer. jag fick det pga sitta inne för länge var inne varje dag.

    Reply
  120. Mikki mars 1, 2013 at 10:28 e m

    Hej,kanske lite sent men aja.. Jag är 12 år och har psoriasis fick det nu under vinter halvåret. Jag har torra röda fläckar på min rygg och lite på armarna och på halsen. Kag har nt kollat med läkare o så men när jag tar typ ”nivea” hudkräm blir det värre eller andra krämer… Min äldre syster har psoriasis men hon har det bara på naglarna eller vad man ska säga.. Vi har troligen ärft det av mormor.. Men ska jag kolla med en ”vanlig” läkare eller en ”privat” doktor?

    Reply
  121. Ankan november 1, 2013 at 10:29 e m

    Psoriasis påverkas ofta av vad man äter och dricker, tex borde man undvika tomater. Ett bra boktips är Healing Psoriasis av John Pagano.

    Reply
  122. Emilia augusti 18, 2014 at 10:34 e m

    Vet att detta inlägg är flera år gammalt men råka ramla in på det och har sett att folk har skrivit att man ska undvika vissa saker och att de påverkas av vad man äter, jag fick psoaresis när jag var 1 år, så det beror inte på maten det ligger vilande i kroppen och vissa saker kan göra att det bryter ut, samt är det en sjukdom som är ärftlig, någon skrev att man ska undvika tomater, jag är allergisk mot tomater så det stämmer inte. Men sen funkar vissa saker för någon och för någon annan funkar det inte, för mig funkar inte d-vitamin eller d-vitamin solarium, salvor och solariumet på sjukhuset är det som funkar för mig.

    Reply
  123. saga mars 18, 2016 at 5:12 e m

    Hej Alla.
    För att klarlägga allt om solarium mm. Du kan inte sola i ett vanlig solarium och förvänta att det hjälper med UVA strålning utan det behövs UVB.
    UVB behandling inom smalbandspektrum är idag den absolut vanligaste ljusbehandlingen vid diagnoser som kan behandlas med UVB. Psoriasis och hudeksem är det vanligt att man använder UVB behandling på sjukhus och vårdcentraler. Det finns att köpa UVB lampan med Philips lampa, som har en livslängd på ca 1000 tim. lämpar sig bra för hårbotten och kommer åt hårbotten med ljuset.
    Rekommenderas för dig med lättare psoriasis besvär och vid psoriasis i hårbotten. UVB-lampa har en smalbands som arbetar på en specifik våglängd av 311 nm.
    Det är just denna våglängd som rekommenderas av läkemedelsverket vid behandling av psoriasis och används av dermatologer, läkare och Psoriasisförbudet vid psoriasis behandling. Har du inte tid eller möjlighet att åka på dessa behandlingar, kan du nu alltså behandla dig hemma.
    En sida med mer information
    http://www.uvbbehandling.com/

    Finns att köpa olika UVB lampor på Psoriasishjälpen.se
    http://www.psoriasishjalpen.se/

    Dom har en FB sida också: http://www.facebook.com/Psoriasishjalpen/?ref=hl

    Reply
  124. Ulla Nilsson maj 15, 2016 at 2:58 e m

    Det är svårt att leva med psoriasis, förr åkte jag alltid till Spanien under 1 månad per år för att få lindring i solen. Av en slump hittade jag en blogg för något år sedan och hittade där även böcker fanns som behandlade ämnet och på ett annat sätt än vad jag tidigare hört talas om.

    Detta har idag gjort att jag fått en enorm lindring utan att behöva använda bråkdel av de salvor och kortisoner jag tidigare använde och jag blir allt bättre för varje dag som går.
    Här är en länk och jag rekommenderar att man tittar dit:
    http://gluten-celiaki.blogspot.com

    Mvh Ulla

    Reply
  125. Jenny juli 13, 2016 at 6:25 e m

    Hej!
    Tack för att du delar med dig om ditt liv med psoriasis!
    Det är ju så olika om hur man kan behandla sina utslag och vad som hälper och jag känner igen mycket av känslan i det du skriver, jag driver en blogg om just hur det är för mig att levamedpsoriasis, kika gärna in där om du har lust!
    Ha en bra kväll!
    Mvh,
    levamedpsoriasis Jenny

    Reply
  126. Martin Ek juli 20, 2018 at 10:17 f m

    En bekant med psoriasis valde att ta bort sockret i kosten, och blev bättre. När hon började äta socker igen så kom besvären tillbaka. Nu är hon sockerfri men söt ändå.

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *