Dags att få tillbaka dygnsrytmen igen!

Viktor åkte nyss hem, så nu är jag själv i lägenheten igen buhu! Jag har verkligen kommit in i helt fel dygnsrytm och måste försöka komma tillbaka igen. Det är det att jag sover på dagarna och på nätterna kan jag inte sova, ganska logiskt men jag skulle behöva få lite mer sömn iallafall.

Tror att livet i övrigt skulle bli lättare om man fick sova mer, det är lixom på natten man tänker på allt och inget. Men ska snart flytta hem det ska bli så skönt, ta tag i rutiner gå ut på morgonen och ta en powerwalk, träffa vänner i stan ibland men ändå leva i min egen takt! Puss

Dålig sömn, vänt på dygnen vad är era bästa tips för att komma tillbaka i normal dygnsrytm, ge era bästa tips?

(Visited 180 times, 1 visits today)

20 Comments

 1. Tjolahopp november 19, 2012 at 2:01 e m

  Något som alltid funkar är att inte sova alls på ett dygn, och om du känner dig trött redan vid 19-21 tiden så går du och lägger dig bara. Du hade förmodligen vaknat utvilad kl 6 på morgonen, men att dygna är inte så bra egentligen. Problemet med att ställa om dygnsrytmen är att det kan ta upp till 2 veckor för kroppen att återställa sig till den nya tiden då du ska gå och sova.
  Annars så går du bara och lägger dig även när du inte är trött. Lägg dig i sängen runt 21-22, slå igång en film eller serie och slökolla och till slut så somnar du. Det är det bästa alternativet helt enkelt, att gå och lägga sig även om man inte är trött, även om det är drygt så är det mycket bättre än att dygna. Sen får du bara se till att hålla igång det. =)

  Reply
 2. Bella november 19, 2012 at 2:15 e m

  Trötta ut dig fysiskt (gym eller vad som helst) på dagen eller det sista du gör innan du ska sova. Då är jag sten död efter i alla fall.
  Funkar inte det kan du ju i värsta fall ta en sömntablett och vila medans den verkar. Funkar för mig i värsta fall.

  Reply
 3. Johanna november 19, 2012 at 3:14 e m

  Försök lägga dig i tid och också gå upp i tid, även om du bara har fått några få timmars sömn, så kommer du vara trött på kvällen. Dagen blir väl kanske lite smått förstörd eftersom man är så trött och seg men förhoppningsvis hjälper det! Funkar för mig i alla fall 🙂

  Lycka till! ;*

  Reply
 4. Ellen november 19, 2012 at 4:32 e m

  Haha jag har aldrig varit i den situationen så jag vet inte, men kanske om du tvingar dig sjäv att inte sova på dagen så du är jättetrött sen på natten? 🙂

  Reply
 5. Maria november 19, 2012 at 4:47 e m

  Hej!
  Har inga super bra tips själv men jag tänker att det måste finnas tips för jetlag som borde funka för dig också? 🙂
  Kram!

  Reply
 6. Jessi november 19, 2012 at 5:09 e m

  Dygna o lägg dig tidigt på kvällen.

  Reply
 7. Amanda Eklund november 19, 2012 at 6:13 e m

  Det är sjukt jobbigt, jag satt och grät under dagarna när jag var tvungen att gå igenom detta, det är lättast att ha någon att luta sig tillbaka på och hjälpa än, jag hade min mamma. I alla fall gör en sovdagbok! Gå och lägg dig i tid på kvällarna och gå upp i tid på morgonen och ha någon som verkligen får dig att gå upp även fast du inte vill som verkligen kan tvinga upp dig. Och under dagen får du inte sova, inte ens en liten blund utan du måste vara vaken under hela dagen tills din sovtid kommer och då får du gå och lägga dig igen och sen gå upp på morgonen igen. Varje dag blir lite lättare. Min psykolog sa till mig att man brukar ju säga att man ska sova 8 timmar om dagen. Men att man ska vända på det att du måste var vaken 16 timmar för att få sova. Så gå upp och håll dig vaken så kommer du av ren utmattning klara av att sova dina timmar under natten 🙂

  Reply
 8. a november 19, 2012 at 6:24 e m

  DYYGNA, jobbigt men funkar alltid för mig.

  Reply
 9. absolutcarru november 19, 2012 at 7:10 e m

  Dynga är det bästa, att du kanske vaknar 15 på en eftermiddag, så är du vaken till 20-21 nästföljande dag – då får du garanterat tillbaka dygnsrytmen 🙂

  Reply
 10. Jennifer november 19, 2012 at 7:35 e m

  Finna 2 sätt.. Antingen dygnar du och är vaken hela natten+dagen, sen somnar du tidigt på kvällen efter. Eller så lägger du dig när du kan på natten och ända tvingar dig upp skapligt..

  Reply
 11. vendela november 19, 2012 at 8:06 e m

  Motionera på dagarna och var ute. Sen är det bra att träna hjärnan också för att den skall bli trött, tex. lösa korsord, plugga något, läs på om något du tycker är intressant. Sen är det viktigt att varva ner på kvällen en timme innan du skall sova. Då kan du tex. stänga av tv o ha lugn musik på i bakrunden och dricka te och läsa en bok tex. då lär du somna i en normal tid om du följer mina tips.

  Reply
 12. kath november 19, 2012 at 8:25 e m

  bestem deg for ett tidspunkt på dagen hvor du skal for eksempel bruke 30 minutter på å gruble på ting f.eks kl 13.00 så setter du deg ned tenker/skriver ned og prøve finne løsninger. Og sortere hva du kan gjøre noe med og hva du ikke kan gjøre noe med. Det er en måte å løse alle tankene som kommer da. Og det med å få på plass døgnrytme så er det bra og være aktiv på dagen,som å trene. Jeg syns det hjelper å trene så hard så man ikke orker høye sko engang:P oi det her ble langt,men lykke til 🙂

  Reply
 13. Ellen kent november 19, 2012 at 8:35 e m

  Träna hårt, ät bra, skippa rökning på kvällen, drick mindre, ät inte så mycket socker, drick inte kaffe på kvällen, slappna av när du ska sova, mentalträning är ett bra tips, var inte nära datorn/tv en timme innan du ska sova. Läs kanske en bok, stäng av mobilen så slipper du bli väckt utav den , gå en kvällspromenad innan du ska sova. drick varm mjölk!!

  En del BRA tips kram

  Reply
 14. F.J november 19, 2012 at 9:28 e m

  Sover underbart gott med dig 😉

  Reply
 15. malin november 19, 2012 at 10:35 e m

  det bästa jag gjort som också ”botat” mina sömnproblem sen 6-7 år tillbaka är att börja jobba! dvs ett vanligt butiksjobb 🙂 annars om det bara gäller för tillfället brukar dygna funka bra, och funkar det inte på en gång så försök dygna några dagar i streck liksom.

  Reply
 16. Hej november 19, 2012 at 10:37 e m

  Lägg dig som du brukar, helst så tidigt som möjligt och sätt klockan på typ nio och tvinga dig upp då, då kommer du vara tvungen att lägga dig tidigt på kvällen för du är trött
  Gör det några dagar

  Reply
 17. Morlillamams november 19, 2012 at 11:22 e m

  Som gammal utlandsbartender…
  Det är jobbigt att vara hemma, men det där livet (som ni dagens unga bloggare verkar ha hela tiden, hemma också) ÄR. 1 av 10 som jobbar utomlands hittar sin själsfrände & flyttar dit.
  Jag kan idag mest skratta, men också gråta över de saker man gjorde som ung på ”Grabbarnas” eller gubbarnas som vi säger nu… Samtidigt ångrar jag inte en minut. Tips…håll kvar de vänner du har i Sverige. Utomlandsfolket kommer inte finnas kvar, även om ni alltid kommer hitta tillbaka när ni ses om 15 år. En fenomenal känsla! Men ”livet” är inte där.
  Festa, ha kul, men ha alltid morgonen & vardagen i baktanken.
  Min dotter läser din blogg och frågar, jag svarar & hoppas att DU hittar det stöd du behöver bland dina nära! Kram!

  Reply
 18. Klara november 20, 2012 at 1:53 e m

  Jag studerar till terapeut.
  Där får vi lära oss att för väldigt många människor är det viktigt att ha rutiner och vanor i sina liv. Man mår ofta väldigt dåligt om man bara går runt om dagarna utan att faktiskt utföra någonting, precis som att man mår dåligt av att bara jobba 24/7.
  Hemligheten tror jag är att ha en bra balans.
  Balans mellan arbete/studier, fritid, tid med vänner, tid för dig själv, tid för dina hobbys.

  Så mitt tips är tyvärr inte kortsiktigt, att dygna osv (vilket säkert hjälper för stunden), utan att snarare se allting långsiktigt. Att kanske införa rutiner i ditt liv, att du hittar ett roligt jobb, börjar plugga eller en kul fritidssysselsättning (tex träna) som får dig att strukturera upp ditt liv.
  Sätt en tidsgräns, typ att du kan glida runt nu i ett par tre månader till och bara slappa, men sen successivt kanske börja jobba, eller läsa någon rolig distanskurs eller börja träna.

  Reply
 19. snurr november 22, 2012 at 7:48 f m

  Mina tips är:

  Frukost direkt när man vaknar för då vänjer sig kroppen vid att få mat en viss tid och så vaknar man hungrig. Sedan behöver man bara tvinga sig att vara vaken under dagen så blir man trött på kvällen.

  Försök lägga eventuell motion vid de tider på dagen man vill vara piggare.

  Såhär års är det bra att tända så många lampor som möjligt på dagtid och sedan gradvis börja minska ljuset på kvällen så man får en fejk dagsljuscykel. Undvik också datorskärm timmen innan sängen, eller dimma ljusstyrkan ordentligt. Kolla gärna ljusets påverkan på melatonin i engelska wiki.

  EMF kan störa sömnen. Kör flightmode och använd helst inte wifi, utan kör trådat nät så mycket som möjligt.

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.