Väntar på döden…

Stackars Paris har fått vinterkräksjukan och jag tycker fett synd om honom, men jag kan tyvärr inte låta bli att tänka egoistiskt. Dom flesta av er vet att jag lider av emetofobi. Jag skulle heller dö än att kräkas… Bokstavligt talat! Det känns som att jag bara öst skit på mina vänner när det gäller att tvätta händerna innan och efter maten, kallat dom äckliga när dom pillat sig i ansiktet ute. Nu är jag ju iofs VÄLDIGT extrem, men två av mina vänner som jag umgåtts med senaste veckan har fått det. Har hört Daniel klaga på mig varje gång jag tar upp handspriten och typ håller på räcket i tunnelbanan sen när jag klagar så slickar han på handen för att reta mig. Så att ja, jag tror att han behövde må så här dåligt för att förstå vad jag menar.

Det enda är nu är att jag är rädd för att jag är sjuk, jag var ju med honom hela natten igår… Innan de bröt ut. Så jag kan ju också vara smittad. Dock så har jag inte ätit sen klockan åtta igår kväll, dricker inte ens vatten nu för att jag vet att jag kommer att bli sjuk i natt. Planerade faktiskt ett självmord, in i minsta detalj, men hittade inget att hänga upp snöret med…… Jag är helt sjuk. Men för er som inte förstår er på min fobi får gå in och läsa här – http:/www.emetofobi.se/

Lär ju ändå inte kunna spy, men det enda som kommer att kunna komma upp då är för att jag ätit en halv burk vitpepparkorn och fyra stora matskedar med krossat vitpeppar blandat med en hel citron… Hört att det ska hjälpa.

Ska snart gå och ställa blåbärssoppa och coca cola utanför D-Ps dörr…..

(Visited 1 times, 1 visits today)

26 Comments

 1. Aa december 1, 2012 at 6:04 e m

  Handsprit fungerar inte på det virus aom orsakar vinterkräksjukan. Tvål och vatten gör.

  svar: Jo, om du låter handspriten torka in i ca 60 sek så gör de det.

  Reply
 2. Emma december 1, 2012 at 6:25 e m

  Lovar att min spyfobi är tusen ggr värre än din, folk skrattar åt mig hah..

  Reply
 3. Amanda december 1, 2012 at 6:29 e m

  Ja, fyfan för att spy. Är inte lika extrem som dig, men det är utan tvekan bland de värsta sakerna jag vet.

  Reply
 4. Josefine december 1, 2012 at 7:45 e m

  Stackars dig, du kommer inte ha det lätt om du blir gravid och får morning sickness

  Reply
 5. Aa december 1, 2012 at 8:17 e m

  Nej Paulina. Läs på om vinterkräksjukan /Sjuksköterska på Infektionskliniken

  Reply
 6. Aa december 1, 2012 at 8:20 e m

  http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1857 Där är en länk – läs under profylax. Står klart och tydligt att handsprit alltså inte fungerar. Dock gör tvål och vatten.

  Svar: Oh ja, men det tror jag vad jag vill om. Det finns ytterst få virus som inte dödas av sprit! Och vinterkräksjukan tål inte sprit enligt vad jag lärt mig och inte heller enligt Smittskyddsinstitutet: http://www.smittskyddsinstitutet.se/upload/5150/rad-om-vinterkraksjukan.pdf

  Reply
 7. Min kamp mot cancer december 1, 2012 at 8:29 e m

  Tro mig, även om det är det absolut värsta du vet, så kommer du överleva!
  Det finns värre saker här i livet man kan drabbas av… men jag håller med dig, det är inte skoj att spy!

  Reply
 8. Lotta december 1, 2012 at 9:09 e m

  Ska du aldrig skaffa barn? Rätt stor sannolikhet att må illa och spy då tyvärr….

  Svar: Jo. Det kanske det är, men det är nog ett problem jag får hantera då och långt ifrån alla kräks dagarna i ända, en del inte alls, så det ska nog gå bra ska du se! 🙂

  Reply
 9. Aa december 1, 2012 at 9:20 e m

  Är ledsen att din länk inte besvarar just ditt problem… Caliciviruset, som alltså är DET virus som orsakar vinterkräksjukan dör inte av desinfektionsmedel (Internmedicin och ALLA andra råd). Inom sjukvården ska vi alltid sprita händerna innan och efter patientkontakt MEN när vinterkräksjukan härjar skall vi OCKSÅ tvätta händerna med tvål och vatten (vilket vi annars bara gör om vi är synligt smutsiga) just för att caliciviruset alltså INTE dör av handspriten. Tvål är ju också rådet som står i den länk du själv postat ??

  Men kör på med spriten du och lycka till 🙂

  Svar: Det ena utesluter inte det andra och om du jobbar inom vården och inte tvättar händerna OCH spritar efter/innan varje kontakt med patienter borde du ju fundera över ditt yrkesval och din yrkesetik. Dessutom brukar man inom vården ALLTID följa just Smittskyddsinstitutets råd, det är nämligen en av deras uppgifter, att ta fram råd för vård och allmänhet.

  Reply
 10. Jen december 1, 2012 at 9:36 e m

  Hur gör du när du dricker och kanske blir för full och måste spy? Haha alltid velat fråga ^^

  Reply
 11. P december 1, 2012 at 10:04 e m

  Jag dricker inte ens alkohol när jag är ute
  Rädd för illamåendet och spyan.,

  Reply
 12. Karin december 1, 2012 at 10:58 e m

  Man kan inte rå för vad man har fobier mot, så jag klandrar dig inte. Men jag tycker otroligt synd om Daniel, hoppas han kryar på sig snart!
  – Karin, behindmixedeyes.com

  Reply
 13. nicole december 1, 2012 at 11:10 e m

  Nej du är inte egoistisk, Jag är som du typ. När mina kära och nära börjar må illa så åker jag hem eller stänger in mej i mitt rum och kan inte ens pissa om någon spytt innan jag ska gå på toan, då pissar jag hellre ute typ. Jag förstår dej och det är inte kul att spy nej och hände mej offentlig i fridhemsplan en gång.

  Reply
 14. melinda december 2, 2012 at 12:15 f m

  åhhh du är inte ensam, finns inget värre! verkligen inget!

  Reply
 15. Christian K december 2, 2012 at 12:35 f m

  Att spy har väl aldrig varit så särskilt kul så att säga, har inte fobi för att spy men fruktansvärt äckligt att se spyor och att se andra spy.. fy fasen! :/

  Reply
 16. Jonna december 2, 2012 at 1:21 f m

  det är inte bra att inte äta om du nu skulle behöva spy. då kommer du förmodligen börja spy galla (dvs INTE bra) och när det inte ens går att få upp det, så kommer du börja spy blod. Så det bästa du kan göra är att dricka så mycket vatten som möjligt(så nånting kan komma ut() och lite mat. För man behöver spy för att bli friskare. det går inte att hålla emot. Och låta magen ta så mycket stryk av att inte kunna spy upp nånting är inte bra!!

  bara för att man har tom mage så undkommer man inte spyandet, tyvärr /;

  Reply
 17. A december 2, 2012 at 9:27 f m

  calici viruset (vinterkräksjukan) är luftburet och handsprit hjälper inte, tvål och vatten är det som hjälper… tvätta först, sprita sen! Livet suger sen dör man 😉

  Reply
 18. Lovisa december 2, 2012 at 9:30 f m

  Åh gud tycker så synd om dig är precis likadan!!! Dör hellre… På vintern har jag svårt att umgås med folk för att jag är så rädd att bli sjuk. Och en gång när min kille blev sjuk flyttade jag hem till mamma och pappa. Men jag har läst att vinterkräksjuka smittar inte innan någon blivit sjuk, så om du umgås med någon och den sedan på kvällen eller natten blir sjuk så är du inte smittad, det brukar kännas lugnade. Tänker på dig och ingen som inte har kräkfobi förstår hur det är, alla är säger alltid: men du måste ju försöka bli av med det eller ingen gillar ju att spy?!
  Men de vet inte… Det är som att fobin är värre än spyorna.
  Åh juste en läkare sa till mig att en med spyfobi kräks mycket färre gånger i livet än en utan av den anledningen att man är så noga. Men puss!

  Reply
 19. Sandra december 2, 2012 at 1:29 e m

  Jag lider också av emetofobi och har gjort det i 13-14 år nu. (Är 20 år så jag har levt med det i stort sätt hela mitt liv ) Tack vare mina mediciner kan jag leva relativt normalt men rädslan, ångesten och paniken kommer alltid finnas där hur mycket mediciner dom än proppar i mig. Och ja just det ja, vi får ju inte glömma att jag blev nekad hjälp från vuxen psyk då de ansåg att jag ” var sjuk , men inte sjuk – sjuk” ( exakt citat från läkaren jag pratade med, antagligen menade dom att jag inte var självmordsbenägen och är man inte det så får man oftast inte hjälp, inte där jag bor i alla fall) . Om jag förstår rätt så är detta ganska bytt för dig? Skicka gärna mejl till adressen jag registrerade det här meddelandet i om du vill prata med en likasinnad. Med vänlig hälsning, Sandra

  Reply
 20. Felice december 2, 2012 at 3:01 e m

  Jag är exakt så…hatar att spy. Min kompis var magsjuk för ett tag sen och samma kväll som hon spydde var jag med henne. Jag kunde inte sova på kvällarna för jag var rädd för att vakna och spy…men jag blev aldrig magsjuk 🙂 Det är fruktansvärt jobbigt. Så fort jag får reda på att någon jag precis träffat blivit magsjuk mår jag nästan illa på en gång…Men man får tänka på att det finns värre saker. Det dåliga är att när man är i den situationen så tänker man bara på om man kommer spy eller inte…kram

  Reply
 21. Josefin december 2, 2012 at 7:33 e m

  Handsprit dödar INTE Calici-viruset som orsakar vinterkräksjukan. Jag jobbar på sjukhus och när Calici upptäcks på en avdelning så är en av åtgärderna att de anställda blir tillsagda att tvätta händerna med tvål och vatten också istället för att enbart använda sprit. Spriten dödar alltså bakterier, inte virus. Jag säger inte detta för att skrämma dig utan vill att du ska få använda rätt metoder för att skydda dig från viruset. 🙂

  http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1857

  Svar: Oja, men vem sa att jag INTE skulle använda tvål och vaten och sprit lär säkerligen döda viruset eftersom Smittskyddsinstitutet rekommenderar både tvätttning med tvål och vatten samt användande av handsprit. Massor emd virus dör av sprit, egentligen alla, bara de får exponeras för sprit tillräckligt.

  Reply
 22. ALma december 2, 2012 at 9:08 e m

  Åh gud vad jag tycker synd om dig jag tänker på dig till 100 %.

  Reply
 23. Tina december 2, 2012 at 9:55 e m

  vet exakt hur det är! har också emetofobi, av riktigt extrem sort. har lämnat min stackars mamma ensam hemma när hon blev magsjuk, det var INTE kul 🙁 var på julbord igår och allt jag tänkte på var magsjuka, och att en kollega sen blev sjuk och fick åka hem gjorde inte saken bättre

  Reply
 24. Linda december 3, 2012 at 8:42 f m

  Hej.
  Man kan gå i terapi för emetofobi (har det också) – vanligast är KBT (kognitiv beteende terapi) då jobbar man oftast med interoceptiv exponering – dvs att man utsätter sig gradvis för det man är rädd för. Om man inte vill hålla på och mecka med vuxenpsyk så kan man öva lite själv. Det kanske känns långt borta mitt i ångesten, men när du mår lite bättre kanske du vill testa. Välj en bild på någon som spyr, ljudet eller en youtubevideo på båda (du kan ta bort ljudet om det blir för mycket). Titta på den varje dag och uppskatta ångesten du får. Skriv på ett papper: vad du gjorde, hur länge, hur du kände då, vilka tankar som väcktes, uppskattad ångest på en skala från 1 till 100.
  Det låter kanske bara sjukt drygt och hemskt men om du gör det ett tag och sedan avancerar (längre videos, utsätt dig för att ex ta i räcket på tunnelbanan och vänta tio minuter innan du spritar osv) så kommer du märka, och se på dina ångestpapper, att ångesten minskar lite.
  Bara ett tips från någon som verkligen vet hur det känns <3
  (brukar hålla andan när jag får reda på att någon är, har varit eller är bekant med någon som är sjuk och sedan springa därifrån)

  Reply
 25. Tanyk december 3, 2012 at 11:52 e m

  Ursäkta mig, men måste du skriva om självmord, på grund av rädsla för att kräkas i denna blogg som även 12 åringar läser. tyckte inte att det såg bra ut alls.
  Jaa, din blogg. Men vad tusan…

  Reply

Leave A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *