Afte

Jag har sedan jag var liten lidit av afte (blåsor i munnen, eller sår som det egentligen är)… Kommer ihåg en gång när jag var liten, typ 11 år. Då fick jag ungefär 20 st blåsor i munnen. Och jag kunde inte äta på säkert två veckor. Och dom gångerna jag skulle äta så var jag tvungen att gurgla med en bedövnings salva innan. Var tvungen att svälja den eftersom jag även fick det i svaljet. Men slutade med att jag höll på att käka upp min tunga istället. Haha!

Nej. Men nu så har jag fått en blåsa mitt på tungspetsen. Och det är allt annat än skönt, det gör ont varje gång jag pratar och jag gråter typ när jag äter. Alltså den sitter så dumt till!

Har faktiskt aldrig läst om varför man får afte. Och det är ingen som vet det heller. Här är lite information!

Afte smittar ej
Afte sitter innuti munnen
Afte visar sig oftast som kratrar/sår trots att det kallas blåsor
Afte drabbar 1 av 5
Afte kan ej botas
Afte kan lindras
Afte gör mycket ont
Afte uppkommer ofta vid skador i munnen eller vid nedsatt immunförsvar
Afte är en gåta, ingen vet riktigt vad det beror på

Läskigt. Har i alla fall asont nu.

20130204-102516.jpg

20130204-102559.jpg

20130204-102733.jpg
Äcklig bild! Men så mutantstor är min blåsa! Usch, försvinn!

Posted in: Livsstil
Kommentarer (39)
 • Frida

  Jag hade också mycket afte när jag var yngre. Jag hittade nån typ av röd tops med något medel på apoteket som funkade skitbra!! Bara ha på en gång så försvann smärtan helt och kom inte tillbaka förrän ”blåsan” var borta. Riktigt skönt! Fråga på apoteket så vet dom nog vad det är. Såååå värt, för satan vad ont det där gör… Eller så kan du skaffa barn, mina afte försvann efter det. Lite långvarig biverkning på den varianten dock, haha

 • Kurre

  Köp vitamin B12 samt Listerine.

 • Anna

  Jag biter/sticker alltid hål på blåsor jag får i munnen. Gör ganska ont men smärtan från blåsorna försvinner direkt!

 • Sofia

  Köp inte listerine!
  Använd zendium tandkräm så får du afte mer sällan eller inte alls
  Aloclair gel lindrar för stunden 🙂

 • Millan

  Har också haft afte sedan jag var liten. Det gör förskräckligt ont!
  Jag äter tabletter som heter ”longo vital” under ett år för ca 7 år sedan så hade jag inga blåsor alls!
  Då åt jag dessa tabletter flitigt! Men sen kom dem tillbaka. Nu har jag börjat med dem igen och jag har betydligt mindre blåsor i munnen nu! Om de verkligen är tabletterna som gör så att jag får mindre blåsor vet jag inte, men det kanske är värt att testa?
  Min pappa har alltid också haft blåsor, och han slutade med all laktos, å då fick han inte fler. Oklart de också ifall de var laktos han fick blåsor av! Som du skrev så är det ingen som vet varför man får afte, men de kan vara värt att testa lite olika grejer och se om något hjälper just dig!
  Lycka till!

 • Sara

  Finns bra geler på apotek! T.ex. Aftex aloclair, OralMedic eller AftaMed. Lindrar smärtan o kan påskynda läkningen! 🙂

  /Apotekstekniker

 • Moa

  Jag har också haft afte i alla tider. Men de har minskats betydligt mycket sedan jag började använda Zendium som tandkräm. Den innehåller någonting som är ”bra” för de som lider av afte. Har bara haft någon enstaka blåsa sedan jag började använda Zendium för några år sedan, innan dess var det i det närmsta konstant. Tandkrämen i sig tycker jag inte är lika ”stark” som vanlig tandkräm, och är alltså ganska mild. Jag kör på den som har en silvrig topp. Köp den, Paow! Det kommer att hjälpa dig.

 • Afte

  Köp Longovital! Det är ett naturpiller som hjälper mot afte, och tro mig det hjälper!Finns hos hälsokostaffärer. Jag har inte haft blåsor på över 1 år 🙂

 • Johanna

  Jag tycker du ska boka en tid på vårdcentralen för att göra test på gluten. Blåsor i munnen är ett mycket vanligt och tydligt symtom. Läs på 1177. se om gluten så finner du att det finns två sätt gluten allergin kan visa sig. Fysiska besvär är ont i magen, svullen buk och blåsor. Men det finns även en så kallad tyst gluten dem symtomen är inte lika lätta att upptäcka. Man är mycket nedstämd nästan så att man känner sig deprimerad, man är mycket trött spelar ingen roll hur mycket du sover. Ens psyke bli väldigt påverkat man kan ha kraftiga humörsvägningar och utbrott som sedan leder till otröstlig gråt.

  Ett råd från en tjej i Nyköping som känner igen sig själv i mycket det du verkar känna under dagarna, gör ett test.

 • Mathilda

  Jag har haft afte hela livet! Det finns bakteriedödande munskjölj att få utskriven av tandläkare också finns det bedövningsgel att lägga precis på blåsorna. De försvinner inte men det gör inte lika ont i allafall. Gå till en tandläkare och fråga dem! 🙂

  Kram.

 • Emma

  Jag har haft afte hela mitt liv också, köpt hexadent. Det hjälper lite, dock så är det väl något man får leva med, tyvärr :/

 • lisa

  Afte kan du även få om du på något vis skapar en infektion i munnen som att du tex bränner dig eller biter så hårt på tungan/kinden så att du då skapar ett sår som leder till inflammation.

 • Moa

  Jag brukar gurgla corsodyl, funkar för mig! 🙂

 • Lotta

  Blåsor i munnen kommer
  Från obalans i magen, immunförsvaret!!! Även en del brister . Hade det jämt när jag va liten st numer aldrig några . Jobbar nu med friskvård , alternativ hälsa och äter mkt vitaminet och mineraler!

 • Fanny

  Lider med dig. Själv har jag just nu en blåsa på min ena halsmandel. Skönt eller INTE >_<

 • Sofia

  tandkrämen zendium motverkar. har också haft afte till och från hela livet men min mormor tipsade mig om den tandkrämen och har nu inte haft afte på något år. men använder jag mig utav annan tandkräm/är utan zendium i mer än 2 veckor så dyker de upp igen

 • Josefin

  Använd Zendium som tandkräm (som även fler skriver) – en beprövad huskur som hjälper förebyggande mot afte!

 • Linda

  Hej paow!

  Jag har också haft det hela mitt liv, min tandläkare har alltid tipsat om olika saker som är det senaste, men ingenting har någonsin fungerat. Men när jag var på Rhodos nu i sommras gick jag in på ett apotek där nere och förklarade mitt problem, han sa då att jag har brist på b-vitamin utan att ens tveka, så hans råd va att jag skulle börja äta b-vitamin. När jag kom hem därifrån så började jag att äta det, och sedan dess har jag nästan inte haft en blåsa på över ett halv år!! Så jag råder er som lider av det att prova att äta b-vitamin det kan hjälpa!! 😉

 • Hedda

  Har också det förtillfället, satan i gatan vad det svider och är irriterande!

 • Gampi

  Har också afte från och till men KÖP AFTAMED! Till för just afte. Funkar skitbra, är bedövande och snabbar på läkningen! Finns receptfritt på apoteket

 • E

  Jag har precis samma problem!! 🙁 Får oftast på tungan och i halsen samtidigt, förjävligt, man vill bara gråta för att det gör så ont. Brukar leva på nudelsoppa och alvedon när jag får det.. :/

 • Bella

  Hej!

  Jag har också afte. Zendium tandkräm funkar jätte bra! Jag kör på den för vita tänder. Och även listerine den lila/rosa flaskan ska man använda när man känner att det är på gång. Då hindrar det aften från att bryta ut. Jag undviker också tomater, som gör att jag får afte. Allt detta har jag provat med i över 1 år och det är något som verkligen funkar. Kunde få afte ca. 2-3 ggr/mån förut, som jag har levt med sen jag var liten men nu har jag kanske afte 2 ggr/år. Värt att testa!

 • Sara

  Samma problem, haft i snart 13 år. Läste för några år sedan en artikel i expressen om afte. Undvik laktos (funkat sjukt bra för mig) undvik kött i den mån man kan och undvik läsk.

 • Julia

  Afta med funkar inte ifall dom är stora, blåsorna alltså.. Prova oralmedic, den fräter bort aften ungefär, gör jätteont i några minuter men sedan är det över 🙂

  Rekomenderas!

 • jenny

  som många skriver så hjälper det att byta tandkräm till Zendium. Orsaken till att detta oftast hjälper beror främst på att Zendium EJ innehåller ett visst skummedel som finns i typ alla tandkrämer; Natrium lauryl sulfat. Detta skummedel kan nämligen potentiera afte, alltså öka risken för det. Så det beror inte på att Zendium innehåller något speciellt utan för att det saknar en viss ingrediens. Jag får själv afte och har också upplevt förbättring av att använda Zendium.

 • Sarah

  Hej!
  Ja blåsor är nog den värsta smärtan som finns! Och dessa ”läkemedel”, salvor från apoteket hjälper inte. Du ska lägga den som en hinna över blåsan, men då det är saliv överallt försvinner salvan snabbt. Det enda jag har tyckt varit någorlunda bra är faktiskt från apoteket men inte salva! Det är en slags tops där det rinner ut vätska som man ska trycka på blåsan, typ man ”bränner” bort den. Kan säga så här att den är så stark och det gör så j*vla ont men det har faktiskt funkat rätt bra. Zendium tandkräm ska jag pröva, kanske kan förebygga iallafall 🙂

 • Erica

  Du kanske är glutenintolerant? Då kan man få blåsor i munnen och må mycket illa.

 • tips

  Ta lite citron då och då på blåsan, det hjälper! 😀

 • Sara

  jag har också haft det! fick min när jag var på semester i sommras, grät av smärta och min satt på ena sidan av tungan och inte nog med det, aften var så stor att den var lika stor som min tunga på sidan. den liksom täckte för sidan av tungan. grät av smärta och dom hade aldrig sett en sån stor. fick svavel på tungan för att dämpa smärtan och det var obeskrivligt!! men köp oral medic, fungerar så sjukt bra men gör otroligt ont i några sekunder men sen är du helt bedövad!!

 • Bakterien

  Jag har oxå haft blåsor och testade probiotika som verkar förebygga bra. Jag tror det beror på att både mage och immunförsvaret stärks. Bra att det är naturligt!

 • Molly

  Fellow afte-lidare här!

  Det ENDA som hjälper, och då verkligen hjälper är just Oralmedic. Svårt att få tag på, men upptäckte att det nu går att köpa online. Annars säljs det sällan på apotek med ibland i receptionen hos tandläkare. Gör lika ont som att amputera men smärtan liksom blåsan försvinner sedan helt och hållet. Love!

 • Mikaela

  Hej paow!
  Jag lider verkligen med dig! Jag har haft problem med afte länge och de är så jävla jobbigt, ont som satan gör de också! Skulle gärna vilja hitta något som lindrar smärtan men de mesta får man leva med tyvärr 🙁

 • Eva

  Hej

  Jag har nu konstant varje månad haft afte i munnen. Är så vansinnigt trött på smärtan. Har en annan teori och ska fråga tandläkaren nästa gång.
  Har endast 4 lagningar i mina tänder och då gamla med amalgam.
  Kanske det läcker kvicksilver så det är det som är boven till det onda?
  Stoppar i mig vitaminer o allt men ingenting hjälper. Någon som har fler tips

 • Ludvig

  ”Corsodyl”. Finns receptfritt på apoteket. Ingenting har fungerat för mig förutom den. Haft afte sen jag var fyra-fem år. Så fort man känner att en blåsa är på väg så ska man skölja med det så är den borta på nån dag.

 • joel

  Jag rekommenderar också att göra biopsi för celiaki/glutenintolerans. Både min herpes och afte försvann med strikt glutenfri kost.
  /Joel

 • Alice

  Hej pooow !

  Jag har också problem med dessa blåsor.
  Men jag kom på en sak som hjälper,

  Kläm den som om den vore en finne.

 • Johan

  Har testat oralmedic men i mitt fall blir det bara värre med den… Finns Kenacort munpasta att beställa från tex England som är det enda som hjälper för mig. Pastan fäster på slemhinnan.

  http://www.mouthulcers.co.uk/trinolone#.ViUFi8varqA

  Såldes på Apoteket för några år sedan men försvann tyvärr…

 • Bose

  Läste ni inte vad ”han” Afte skrev i början, köp Longovital för det är
  det enda som biter på Afte långsiktigt och alltså inte enbart för stunden. För mej försvann det helt och jag hade verkligen grym Afte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *