BRACE

 Nu tänker jag prata om något som har vart så extremt känsligt för mig i många år.. Gud jag tror inte att jag nämt på snart två år att jag haft tandställning? Eller det kanske jag har? Vi nämner det igen i så fall.

För några år sedan så hade jag hemska tänder. Det var mitt största komplex på mig själv. Jag kunde aldrig se mig själv som vacker. Det spelade ingen roll hur fin jag var för att jag tyckte själv att varje gång som jag öppnade käften så skämdes jag så mycket. Mina tänder. Min ena framtand var väldigt sne, och det var egentligen bara det. Men jag ville dö. På riktigt.

(en dålig bild, ej min. Men jag på bilen)

495698

Jag blev nekad tandställning av staten. Jag ville operera mig bra, min farfar erbjöd sig att betal operationen och jag besökte oräkligt många plastikkiruger och tandklinker, varje gång någon av dom alla tandläkare/tandkiruger jag träffat nekade mig operation och sa att det inte gick så började jag gråta. Det var något extremt känsligt för mig. Flera gånger under min barndom så försökte jag slå ut mina tänder. Jag dunkade mina tänder mot en stentrappa. Slog mig själv med en liten tegelsten Jag lyckades en gång, men då slog jag bara av halva min framtand. Meningen var att jag skulle slå ut båda mina framtänder så jag fick löständer. Det gjorde så fruktransvärt ont. En gång så försökte jag även att dra ut mina framtand med en tång som jag hittade i källaren också, men det gick inte. Det blödde bara..

Här hade jag haft tandställning då, där ser man att jag slog av framtanden.( Inna jag lagade framtänderna.)

2012109235228390_sbig-1

När jag var 17 så gick jag till en tandreglerare. Fick en vit tandställning och hade den i ett år och 7 månader. Fick betala ca 80 tusen kronor för min, det var ju trots allt bara kosmetiskt fel.( och ni som säger något och är från små städer, Stocholm är annorlunda fick jag lära mig.Mina tänder blev raka men dom satte aldrig någon tråd bakom så dom håller på att gå tillbaka till sitt gamla. Men nu stör det mig inte lika mycket längre..

20110620-075604url

Log inte speciellt ofta på bild när jag hade det så hittade bara dessa. Det jobbiga med ”vit” tandställning var att det färgade av sig på gummisnoddarna vad jag än åt som hade färg i sen, godis curry rökning blåa drinkar ja allt.. Så jag avstår alla som vill skaffa det och ta vanlig istället. Nu kan jag nästan tycka det är lite sexigt och snyggt med vanlig tandställning. Ångrar att jag tog vit då det såg ut som jag hade smuts på tänderna då man inte kollade noga.

Såhär är det idag.

2012109235228390_sbig

Med lagning och allt. Men jag planerar inom snar framtid att byta ut mina framtänder mot porslin.

(Visited 741 times, 1 visits today)

17 Comments

  1. Klicka här! april 14, 2014 at 10:45 f m

    Åh vad kul att du visar, det blev ju verkligen jättefint!
    Jag ska kanske också få tandställning och detta piggar upp en <3<3

    Reply
  2. nathalie april 14, 2014 at 11:31 f m

    man blir ju fruktansvärt påverkad som ung och jag förstår dig ang tandställningen , jag har själv snea tänder men dom är där nere så det syns inte när jag ler . men det tyckte jag var fruktansvärt som tonåring . idag bryr jag mig inte ens , haha.

    Reply
  3. Maria april 14, 2014 at 1:05 e m

    Du måste ju tillbaka och få en sån där ståltråd på baksidan som håller kvar tänderna på dess nya plats! Kräv det. Jag gjorde inte det och mina tänder är lika sneda nu som innan jag hade räls. Du fick ju ett supersnyggt leende, var rädd om det:)

    Reply
    1. emma april 14, 2014 at 2:35 e m

      Nej man måste inte ha en ståltråd, det funkar även att ha en plastskena som man har på nätterna under ett år kanske, sedan klarar man sig utan något alls. så hade jag.

      Reply
  4. Linnea april 14, 2014 at 2:36 e m

    80000? Herregud! Var gick du då?! Jag fick betala själv (gjorde min i Malmö) också pga kosmetiska skäl med det kostade ”bara” 24000.

    Reply
  5. Anna april 14, 2014 at 4:09 e m

    Oj, 80.000 var mkt.. Jag betalade knappt 40,000 för min och hade en likadan. Jag tjatade dock till mig så de satte vit ståltråd runt fästena istället för gummisnoddar, så min färgades aldrig 🙂 Jag rekommenderar verkligen en sån tandställning, bästa beslutet jag någonsin tagit och det var värt varenda krona! 🙂

    Reply
  6. Svea april 14, 2014 at 5:44 e m

    Om du nu ska sätta in porslinständer kan du väl ta bort något finger eller en arm också och sätta dit en supersnygg protes. Ja menar, varför ska man behålla något av sin ursprungliga, 20-åriga gamla kropp??? Nervgift, silikon, porslin, plast – go for it!!!

    Reply
  7. Emelie april 14, 2014 at 8:27 e m

    När jag fick min tandställning av staten förklarade de att det enbart var pga att jag skulle få ”framtida problem som skulle bli dyrare i slutändan” om jag inte fick tandreglering. 2 år tog det, men fint blev det!

    Reply
  8. Emma april 14, 2014 at 8:52 e m

    Jag har fått beskedet av min tandläkare att jag kommer behöva ha tandställning. Mina tänder är inte sneda eller ”fula” men jag har ett överbett. Jag blev jätte ledsen när jag fick veta detta och har nu fått informationen om att jag ska ha den i 4 år :(. Ja det här med tandställning är en känslig fråga.

    Reply
  9. Anna april 15, 2014 at 12:22 f m

    80.000 var väl att ta i!? Min kostade 24.000:- (vit tandställning).

    Reply
  10. Maja april 15, 2014 at 9:27 f m

    Du har sjukt fina tänder!

    Reply
  11. fatima april 15, 2014 at 12:06 e m

    Gå tillbaka och be om att få ståltråden! Jag fick tandställning 2 ggr pga första gången så la de inte ståltråden och jag KRÄVDE att få tandställning en gång till pga att de hade gått tillbaka och då var de väldigt noga med att sätta ståltråden.

    Reply
  12. Ellinor april 15, 2014 at 8:40 e m

    Jag är också missnöjd med mina tänder! Har också frågat staten men får inte heller det betalt av staten! Jag har glugg både mellan mina framtänder i mitten och dem bredvid. Tycker också det är pinsamt och ”förstör” mitt utseende när jag ler, det ser så barnsligt ut tycker jag. Funderar på att betala själv för det så att man kan vara nöjd med sig själv till slut!
    Synd att det är så dyrt bara, men förhoppningsvis hittar jag någon för typ 20 000-25 000 kr, det är det värt. Förstår varför du gjorde det och resultatet blev fint!

    Reply
  13. Malin april 15, 2014 at 8:41 e m

    Jag har porslinfasader på mina 4 främre tänder i överkäken! Det bästa jag någonsin gjort. Kostade allt som allt under 30 000:- och då opererade/lyfte de mitt tandkött och jag var hos tandläkaren säkert varje vecka under två månaders tid. Så inte mycket pengar för allt jobb (det var min poäng)

    ENDA negativa är att allt du äter fastnar i porsilnfasaderna. Så du kommer alltid få ha tandtråd i väskan 😉 men de blir aldrig gula/gråa så de behåller en fin vit färg.

    Synd att du inte gjorde det innan din tandställning bara, hade blivit billigare 🙂 fick erbjudande om en tandställning som ung men tackade nej, 2-3 år jämfört med några månader = valet var ganska enkelt i mitt fall!

    Reply
  14. Jessica april 16, 2014 at 1:26 f m

    Sånt där är så orättvist. Jag bor i en rätt liten stad och jag ”tvingades” på en tandställning. Hade lite överbett bara men inget som syntes. Jag var helt nöjd med mina tänder men tandläkaren sa att det bara var så att jag skulle ha den. Visst blev tänderna super fina. Men tycker att de ska prioritera till de som verkligen vill ha det mer. 🙂

    Reply
  15. Lollo april 18, 2014 at 12:35 f m

    Att byta mot porslin är inget jag rekommenderar. Håller på sj just nu, ofrivilligt dock!
    Gått med skruv i munnen utan tand i snart en månad, gör ont i tanden bredvid, finns massa komplikationer runt op’ som man inte tänker på! Ex. tandlossning osv. Vart med om de sjukaste smärtorna under mina besök där!
    Skulle aldrig gjort de om jag inte va tvungen, fattas en framtand för mig.. Ångrar nästan lite att jag gick med på det till och med!

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *