Kloka Zara Larsson

Duktiga Zara Larsson slår huvudet på spiken i ett blogginlägg som jag läste. Daniel ringde mig och tipsade om det precis och jag blir typ rörd över hur bra det är. Så bra och fint skrivet och sant. Inte nog med att hon kan sjunga (älskar hennes musik) så kan hon VERKLIGEN skriva!

Skärmavbild 2014-07-03 kl. 13.39.57

 Jag tror vi alla har samma slutvärdering – våldtäkter är hemska. Det ska inte få ske. Det var faktiskt riktigt svårt i vissa fall att hålla tummarna i styr och inte flippa ur totalt och kalla folk för själsord, men en liten andel av personer var helt enkelt troll som bara ville provocera. Inte en rolig grej att skoja om, enligt mig. En våldtäkt är ingen olycka som man kan råka ut för som när man ramlar med cykeln. Det förstör folks liv helt totalt. Vad ska man göra åt det  då? Jo, jag tycker personligen att man kan börja från the source. Kvinnosynen. Hur ser vi i samhället på kvinnan idag? Och hur ser kvinnorna på männen? Fick en sådan jävla bra kommentar på Instagram idag.

”Att alla är potentiella våldtäktsmän är inget vi kvinnor i allmänhet tror. Istället är det något vi enligt domare och samhället i stort sätt MÅSTE tro för att undvika våldtäkter. En kvinna som talar med en man på bussen hem från krogen får sedan skuld om han våldtar henne, ”varför var du trevlig mot honom?”. En kvinna som följde med sin dejt hem och sen blir våldtagen får skulden, ”varför följer du med honom hem? Hur kunde du lita på en nästan främmande man?”. EN kvinna med kort kjol på en fest blir våldtagen får skulden, ”varför hade du en kort kjol om du inte ville ha sex? Du förstår väl vilka signaler det ger?”. Kvinnor tror inte att alla män är våldtäktsmän; vi fortsätter ha korta kjolar, fortsätter svara när okända pratar på bussen och vi fortsätter att följa med dejter hem. Varför? För att vi är godtrogna och inte tror att alla män våldtar. MEN samhället ger oss sedan när vi tror att friheten är vår, att nej är ett nej och att alla har respekt för vår integritet. Enda sättet att ha ryggen fri för en kvinna är om hon misstror varje man.”

Vi måste prata om det! Lära oss från början. Hur många här pratade svåra relationer, våldtäkter och övergrepp i skolan? Alltså hade riktiga diskussioner om jobbiga ämnen som detta? Fan inte jag i alla fall. Jag såg hur många 12-åringar det var som kommenterade ”men du lägger ju upp bilder i bikini, då ber ju du om det”. Alltså VA? Vad fan har dina föräldrar lärt dig? Vad säger dina kompisar om det här? Hur kan du tycka så? Hur kan man vara nyss fyllda 12 och tro att det är offrets fel? Och vad är det för mesiga straff vi i Sverige har för våldtäkter? NEJ NEJ NEJ.

(Visited 47 times, 1 visits today)

7 Comments

  1. Manuela juli 3, 2014 at 2:09 e m

    Håller med fullständigt – ett nej är alltid ett nej. Och våldtäktsmän borde få valet kastrering eller dödsstraff.

    Reply
  2. Emelie juli 3, 2014 at 2:32 e m

    Hur fan kan du posta ett inlägg Zara har skrivit och ta creds för det på din egen blogg? Jag vet att du skriver att hon skrivit det, men att kopiera det rakt av och klistra in så att de inte går in på hennes blogg och läser istället är absurt. Lär dig skriva egna inlägg och lär dig att göra som man SKA, REN ARTIGHET. Fan pinsamt, tror inte hon kommer uppskatta det haha

    Svar: Jag gav henne cred och länkade till hennes blogg, inte till inlägget. Förhoppningsvis får hon ännu fler läsare som kommer läsa fler av hennes inlägg, hon skriver många bra saker. Jag vill att folk ska SE och LÄSA inlägget. Skriver man ”klicka här för att komma till Zaras inlägg” kommer inte alla mina läsare se det men nu kommer dom det.

    Reply
  3. Malin juli 3, 2014 at 3:08 e m

    Det är just därför feminism behövs. Inte den där ”mans-hatar-feminismen”, utan den som faktiskt är rationell, jämnställdhets-feminismen. Offret i frågan blir det skyldige, som skrivet, vilket är helt obegripligt. Generellt sett är det kvinnor som blir våldsoffer, men en liten procent enligt statistik är också killar/män, likt att det finns gärnings”män” som också är kvinnor, men även där är en liten andel. Och det är bara statistik, jag tror att många mer skulle våga träda fram om dem vet att de får något för mödan, kvinnor som män. Ett nej är ett nej, oavsett kön skulle jag vilja säga. Feminism handlar om jämnställdhet, alla ska få samma chans och samma villkor och det ska inte grunda sig i ditt kön. Med detta menar jag att man faktiskt inte får glömma män som fallit offer också, för det pratas så mycket om att kvinnor är offer (vilket ”vi” också är, tacka det patrialistiska samhället, synen på kvinnor är skrämmande), men männen som faller offer för en vålds”man” utesluts helt av samhället för att han just är en man. Det vi måste börja med är att se de som fallit offer för våldsbrott ska just få vara offer, utan att det grundar sig i utseende, bakgrund eller kön. Det kommer aldrig bli ett jämställt samhälle om det är ”vi mot dem”-tänket, män mot kvinnor/kvinnor mot män. Bryt normen om könsstereotyper nu, så åtminstone nästa generation slipper orättvisor.
    För att tillägga, det behövs en kvinnokamp för att vi ska uppnå målen med jämställdhet, men folk som på fullaste allvar tror att det blir bra om kvinnor ska ta över för att män alltid har styrt, att det är vår rättighet efter alla år av förtryck, så snälla tänk om. Det är så mycket dubbelmoral. Som tidigare skriver; alla ska få samma chans och samma rättigheter, och att straffa alla män som en grupp hjälper ingen. Det snarare får oss kvinnor att se lika dåliga ut som dem med dålig kvinnorsyn.

    /en feminist som vill ha ett jämställt samhälle NU!

    Reply
  4. Jauqline juli 3, 2014 at 4:10 e m

    Att våldta en person är fruktansvärt fel. Den som blir utsatt för det kan ta livet av sig för att personen inte orkar mer. Och istället för att man stöttar personen så ger man sig på offret som har bleve våldtogen och får hen och må mycket mer sämre.
    Man får klä sig hur man vill. Man får göra vad man vill om det är inom lagen så man inte gör något olagligt. Man får gå hem till den man dejtar. Du är en helt fri människa. Och jag tycker att man ska klanka ner på någon heller för att Paow skriver ett inlägg om vad Zara Larsson skrev om detta. Och att hon ger henne creds så behöver man inte bli helt jävla extas för att Paow skriver om det. Herregud väx upp istället. Sandlådebetende.

    Reply
  5. my juli 3, 2014 at 7:12 e m

    Jaa, offret får ta skit. De har jag själv fått..
    Jag håller verkligen me, men alla män våldtar inte.

    Reply
  6. Anna juli 17, 2014 at 4:14 e m

    tycker det är så jäkla kul och fantastiskt att du börjar uppmärksamma saker som du tidigare förnekat. Att du öppnat ögonen och börjar ifrågasätta normer! Du växer lite efter varje gång jag klickar in mig hit!

    Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *