surfa säkert

I samarbete med TechWarn Media

 

Hej alla,

 

Hoppas allt är bra med er, och att ni haft en bra vecka! Min vecka har varit bra men intensiv. 🙂

 

Jag har fått en utmaning från mina vänner på TechWarn att fundera över internetsäkerhet, både för mig som privatperson – men även för er, mina läsare. Att vara säker på internet tror jag att dom allra flesta tar för givet, men på senare tid har jag lärt mig att så inte är fallet. Internet är fullt av fallgropar, och det finns ingen garanti att du är säker och trygg bara för att du exempelvis har ett virusskydd. För att vara säker, även på offentliga nätverk, så kan en VPN vara till riktigt god hjälp. Några områden som en VPN gör sig användbar på är bland annat för att streama film genom streamingtjänster om filmen på exempelvis Netflix inte är tillgänglig i Sverige, nå delar av internet som inte går att nå från Sverige eller andra länder du reser till normalt sett – samt för att hålla dig skyddad när du surfar på exempelvis offentliga internet eller WiFi-hotspots.

 

Stream film genom VPN

Har du någon gång sökt efter en film eller serie på exempelvis HBO eller Netflix, men noterat att filmen eller serien inte finns tillgänglig i Sverige? I dessa fall kan en VPN hjälpa dig! En VPN gör så att streamingtjänsten uppfattar det som att du inte sitter i Sverige, utan i något annat land, och på det sättet får du tillgång till den film eller serie som du suktat efter att kolla på så länge.

 

Nå delar av internet som inte går att nå från Sverige

Många webbplatser och videor går inte att nå från Sverige. Jag kan inte minnas antalet gånger jag varit inne på YouTube, men mötts av att “Den här filmen är inte tillgänglig i ditt land”. Även här kan du ta hjälp av en VPN för att få tillgång till olika webbplatser eller videoklipp. Riktigt tacksamt!

 

Surfa säkert
Som jag tidigare var inne på så har jag nästan alltid tagit för givet att jag surfar säkert, vart jag än är. Men så är tyvärr inte fallet. Om man exempelvis kopplar upp sig mot ett WiFi på ett tåg, ett hotell eller i en bar så kan andra ta del av det du gör, om dom är tillräckligt tekniskt kunniga. För att undvika detta så kan du använda dig av ett säkert VPN-skydd som hjälper dig att hålla dina uppgifter säkra, och skydda från att inkräktare får tillgång till din information. Att någon ser vad du surfar på kan vara harmlöst, men om någon får tillgång till bankuppgifter eller lösenord så blir det plötsligt ett betydligt större problem.

 

Jag är så glad att jag blivit påmind om internetsäkerhet, men också andra fördelar med en VPN. Framöver ska jag se till att alltid aktivera min VPN när jag exempelvis sitter på ett café eller ett hotell, för att vara säker på att mina uppgifter stannar hos mig – och att ingen annan än just jag kan ta del av min information. Sedan ser jag det som ett stort plus att jag genom en VPN kan få tillgång till filmer, serier och underhållning som jag normalt sett inte skulle ha tillgång till.

 

Ha en fin dag alla!

(Visited 332 times, 1 visits today)

1 Comment

 1. Johan KH december 22, 2020 at 9:42 e m

  Jag förstår ju att det är mer av en annons än en teknisk beskrivning men jag vill bara påtala att VPN ger mycket falsk trygghet.

  Ett område där det hade hjälpt vore om du kommunicerade okrypterat på någon annans öppna nätverk där den ju då kunde kommit över informationen som utbyttes men nuförtiden är ju nästan allt krypterat. Gå att se vad du kommunicerar med går ju visserligen. Genom att kommunicera med VPN får du ju en krypterad tunnel till VPN-leverantören så det blir ju svårare att se vad som sker i den så att säga men då flyttar du ju bara risken till VPN-leverantören som ju rent teoretiskt kunde varit intresserad av vad du gjorde.

  Det döljer ju även din IP-adress för de du kommunicerar med men är det typ på websidor och så så brukar det ju finnas en 400 olika trackers som försöker spåra en och då blir man ju begränsat anonym ändå. Firefox och en del andra webläsare låter en väl blockera dem i varierande grad jag vet inte hur fullständigt det är och man brukar ju få en förfrågan om man vill blockera dittan och dattan dock brukar det ofta vara med en del spårning man inte tillåts neka ändå. Vidare kunde man ju spårats genom Java-Script som kör någon kod i webläsaren som försöker lista ut hur din dator beter sig eller genom att läsa e-post med direktlänkade bilder från någon websida som märker av vem som hämtade bilden. Talar vi myndigheter kan ju domstolar begära ut information och huruvida saker och ting loggas eller inte varierar väl men din Internetleverantör kommer väl ändå logga att du var kopplat emot VPN-leverantören om inte annat. Har man koll på all information som har passerat går det rimligtvis att bli ganska säker på vem det är.

  TL;DR: VPN döljer bara din IP-adress och krypterar din kommunikation (förutom i båda fallen mot VPN-leverantören) men förhindrar inte att man analyserar trafikflöden eller försöker spåra hur du rör dig på Internet via webteknologier. Många företag erbjuder ju ”gratis” VPN, och då kan man ju undra vad de tjänar pengar på, och det är möjligen trafikinformationen.

  Vill du bara komma åt annan information och erbjudanden kanske det inte är så stort problem men då kan det ju istället finnas avtal som inte tillåter dig att göra det som kan ge konsekvenser istället (typ om Netflix blir sura för att du tittar på deras amerikanska utbud fast du inte är amerikan och de inte har rätt att strömma det till dig i Sverige.)

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *