Jag postade en bild på instagram där en tjej vid namn Evin Rabar hade skrivit ett inlägg ang H&M kampanjen. Jag delade den på både min story och min instagram och skrev att jag höll med.

Efter att jag delat bilden så blev jag kallad för ”dum vit flicka” och det EXTREMT uttjatade ordet. Gissa vilket det är? Jo nämligen rasist. Så jag blir alltså kallad rasist för att jag inte ser kopplingen mellan mörkhyade människor och apor? Jag ser alla människor på samma sätt(sen har jag mina åsikter om religon men det har ingenting med hudfärg att jag göra). Så det gör mig väl då till en ickerasist eller hur man ska kalla det.

Jag förstår att alla kan ha delade meningar om bilden. Men jag tror inte att personen som klädde pojken i tröjan menade någonting rasistiskt, utan det är just vad det är. En glad liten pojke med ett tryck på tröjan. Vi lever i 2018 då rasism nästan aldrig förekommer. Jag får många kommentarer om att jag är ”white trash” i negativ bemärkelse, när det egentligen är folk från underklassen i USA som kallas så. Är inte det mer rasistiskt isåfall? Att jag inte har rätt till MIN åsikt om detta bara för att ”jag är vit”.¨

Jag blir så trött på det här -.-. Alla människor har samma rättigheter idag i Sverige. Ett djur är inte förknippat med en människa. Tyckte inte jag iallfall.

Posted in: Livsstil
Kommentarer (35)
 • Liz

  Det är historielöst, naivt. Med tanke på att svarta back in the day blev inburade MED APOR på zoo så är det okänsligt. That’s why. Tänk några varv till.

 • ML

  Det handlar inte om att du inte ser kopplingen mellan svarta och apor. I den bästa av världar, en fantastisk värld utan några fördomar alls, skulle tröjan ha varit ok på den pojken. Problemet ligger i att det fortfarande finns en utbredd rasism som svarta möter än idag och att det finns en nära historia om att svarta jämfördes med apor. På grund av det är det okänsligt att inte ta hänsyn till historia. Förstår dock hur du tänker.

 • Sandra

  Är du verkligen så pass naiv att du skriver ”Vi lever i 2018 då rasism nästan aldrig förekommer”???? VAD FAN vet du om det, du faller in på normen på alla sätt och vis?! Vit och absolut inte arbetarklass, klart som faaaan att du inte upplever rasism!!! Minns att du skrev för inte så längesen att du inte skriver om politik, håll dig till det för du har absolut INGEN aning om vad fan du pratar om.

  • Amanda

   Jösses vad folk går igång.
   För dom som inte vet här i kommentarsfältet då det ska uttalas om hudfärger åt höger och vänster. Så kan man se huden som ett slags skydd för kroppen. Är du grön gul rosa brun vit, skit i färgen. Ju mörkare färg ju mer skydd mot solen har du. Det är hela poängen med hudens färger. Vissa föds i stekheta länder andra kalla. Sen om man inte visse om något om den nedvärderade historien så är man naiv? Jahapp. Man kan alltså kalla alla människor olika nedvärderande ord.och andra inte? .

 • E

  Jag håller med om bilden du la upp på instagram.
  Jag förknippar inte en mörkhyad människa med en apa och det känns som att dem som gör det faktiskt är rasister för dem som har dem tankarna.

 • Karin

  ”vi lever i 2018 då rasism nästan aldrig förekommer”
  Hur kan du som vit kvinna veta det?!

 • Elin

  När du skriver att rasism inte förekommer så är det samma sak som när män säger att det inte finns kvinnoförtryck. Med tanke på att du tidigare skrivit om jämställdhet bör du veta att människor behandlas olika i samhället. Att som vit person född i Sverige hävda att rasism inte finns är ignorant och kränkande mot de personer som dagligen möts av fördomar och förakt.

 • Lisa

  Skrev du precis att rasism inte förekommer? Det är just detta det handlar om att du är så påläst och inte ser hur dina åsikter är rasistikt

 • Lisa

  Skrev du precis att rasism inte förekommer? Det är just detta det handlar om att du inte är påläst och inte ser hur dina åsikter är rasistikt

 • Johanna

  Är av samma åsikt!
  Tycker du är jävligt kollig i många andra sammanhang men här måste jag ändå hålla med dig.
  Måste man skapa problem där de egentligen inte finns? Varför skapa rasism där det egentligen inte finns..
  Tillomed pojkens mamma har kommenterat hela grejen med ”get over it”
  Pojken bar otaligt många plagg som modell för h&m, men direkt skall världen ha en syndare som får ge fan för allt ont som händer i världen.. och denna gång blev det h&m

  Låt se om alla de som varit upprörda över denna bild nu kommer bojkotta h&m föralltid.
  Har svårt att tro det

 • Linda

  ”Vi lever i 2018 då rasism nästan aldrig förekommer” jag tror att jag lever i en annan värld än du, för här finns det massor av rasism. Jag ser/hör/läser om det varje dag. Det du skriver är som att säga att sexuella trakasserier inte finns för att jag har aldrig varit med om det. Så dumt….

 • Emma

  Förstår faktiskt inte hur du som vit kan sitta och säga vad som är rasistiskt och vad som inte är det. Förstår inte varför DU känner ett behov av att skriva hur icke rasistisk denna händelsen var, då de inte drabbar dig. Om människor reagerar på de, människor vars farfädrar var slavar eller ställdes ut på zoo, om dom blir sårade, uppröra, besvikna etc och väljer att säga ifrån, vad gör att du känner dig tvungen att ställa dig upp och säga emot? Jag förstår inte. Det är inte din rätt. Och förlåt, men ”vi lever i 2018”? Ja. 2018. Rasismen existerar fortfarande och så länge den finns kvar, så länge människor blir behandlade på ett annat sätt enbart på grund av att dom har en annan hudfärg än vit så får inte stora företag lov att göra sådana misstag. Punkt slut. Du är inte svart, sluta prata som att du vet vad rasism är eller hur det känns.

 • Laurice

  Jag har aldrig kommenterat innan, men jag vill ”break it down” åt dig. Du är vit. Du har inte blivit utsatt för rasism. Dina förfäder blev inte utsatta för det heller. Du kan inte säga hur en svart person ska uppleva en tröja med ordet APA på en svart pojke. Det är jättebra att du inte kopplar ordet apa till en svart person. Men om en färgad person gör det så har du ingen rätt alls att säga ”kom över det”. Förstår du? För DU har inte upplevt det. Säger du till judar att komma över förintelsen? Säger du till armenier att komma över det armenska folkmordet? DU får INTE uttala dig om detta. Du har inget tolkningsföreträde ALLS när det kommer till rasism för DU har inte fått uppleva det.

 • Victoria M

  Tror inte att du är rasist men du har tydligen inga svarta kompisar som kan informera dig om att svarta under historien blivit kallad för apor. Det är liksom en rasistisk förolämpning mot oss. Därför är det för oss sjukt förolämpande med denna kampanj. Konstigt att du inte fattar det om du inte sett hur kändisar osv reagerar så starkt och avslutar samarbeten med dem.pga detta? Det sker av en anledning. Tkr inte du är.en dum vit flicka. Skulle väl säga att du bara inte har koll när det kommer till rasism. Okunnig i detta ämne

  svar:Har jag visst det.

 • Victoria M

  Hur kan du säga att rasism aldrif förekommer 2018???? Förlåt men det där var bland det mest okunniga jag har hört. Faktum är ju att du faktiskt är vitoch blond och därför inte ser eller påverkas av rasism som jag som svart gör. Du får ju tänka lite innan du skriver såna här inlägg för du har tyvärr noll koll och man blir sjukt provocerad av att läsa ett så efterblivet inlägg 2018
  Försöker inte vara taskig men blir på riktigt upprörd

 • Frida

  Det bästa med hela den här debatten är att du, liksom jag, INTE har talföreträde och därmed inte har rätt att berätta vad som är, och inte är, rasistiskt.

  Det är bara att luta sig tillbaka, lyssna på, och lära sig av, de som faktiskt har rätt att berätta. Inte du. och inte heller jag.

 • AM

  Rasism är ingen åsikt det är fakta. Du upplever inte rasism så du kan inte säga att det inte förekommer 2018. Det förekommer DAGLIGEN.

 • Felicia

  ”Rasism förkommer nästan aldrig”
  Endast sådant vita, priviligierade överklasspersoner säger. Du lever i din egen bubbla där du bara ser din egna värld, öppnar du ögonen ordentligt (hallå, har du till exempel sett det som pågår i Libyen???!) så ser du att rasism förekommer VARJE DAG.
  Och det finns inget som heter OMVÄND RASISM som du verkar påpeka när du säger att en vit person blir kallad white trash=rasism. Nej det är INTE samma sak eftersom vita aldrig har levt i förtryck, i slavhandel eller blivit mördad på grund av sin HUDFÄRG.
  Du har en sjukt stor jävla plattform och det är farligt det du säger just nu, tänk på den nya generationen som följer dig och faktiskt håller med?? Antingen tar du till dig kritik eller så slutar du prata om ämnen som du inte vet ett skit om. Du har inte TF i den här frågan om vad som anses rasistiskt eller ej så jag förslår att du tar ett rejält steg tillbaka.

 • Cissi

  Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Du skriver att rasism nästan aldrig förekommer samtidigt som jag precis läst ett rasistiskt uttalande som världens mäktigaste man gjorde igår (Trump) och nazister i detta nu demonstrerar olovligt på Göteborgs gator (igen). Tips: Ta bort skygglapparna och se världen för vad den är. Peace.

 • Anna

  Att du väljer att vara blind är ditt privilegie – att folk kallar dig för rasist för dina tankar är av en uppenbar anledning; du förmedlar rasistika åsikter!
  Lyssna istället på medsyskon från den grupp du försöker representera (men snarare förtrycker).

 • Emma

  Att rasism inte förekommer år 2018! Vilken verklighet lever du i? Hur okunnig får man vara??? Alltså du behöver vidga dina vyer tjejen!

 • Johanna

  Så rasism förekommer inte 2018? Fast vad vet jag, har ju bara gått 2 veckor av året. Men 2017 och alla år innan det har då rasism funnit överallt av hemska människorm

 • M

  ”Vi lever i 2018 då rasism nästan aldrig förekommer” HAHAHAHAHA. Herregud vad tappad du är. Helt jävla sjukt. Trodde fan inte du kunde bli dummare. Svarta säljs IDAG som slavar, och du säger detta. Jävla idiot.

 • Reductil

  Passa på bli smal till sommaren 2018 Riktigt effektiva köpta i USA [email protected] pris 2månader 10mg 1400kr 15mg 1600kr 20mg 1800kr paket 3 kostar 700 valfri sort
  Namn adress antal så skickar jag betalning Info. Vanligt bankkonto tar en dag skicka

 • Reductil

  Passa på bli smal till sommaren 2018 Riktigt effektiva köpta i USA [email protected] pris 2månader 10mg 1400kr 15mg 1600kr 20mg 1800kr paket 3 kostar 700 valfri sort
  Namn ?adress? antal så skickar jag betalning Info. Vanligt bankkonto tar en dag skicka
  Riktigt effektiva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *