Ok att gå på Zoo eller inte?

Jag tog hästen som ett exempel. Varför ska man kunna rida på en häst, och inte på en elefant? Det spelar ingen roll ifall hästarna man har hemma är ”avlade” till att bli ridna på. Det har tagit säkert flera hundra år för att få ”hästarna” som man vill då man avlat fram och tillbaka. Men det betyder FORTFARANDE inte att hästen är i sitt rätta element. Folk som säger att ”hästen” vill bli riden på, efter flera år av tvång med sadel och sele. Jag skulle jämföra det med ”stocholms syndromet” att man till slut blir kär i sin kidnappare om man är med hen tillräckligt länge.

Sak samma. Hade man haft hästar som man har hundar/katter delvis fritt så hade det var en helt annan sak. Men det jag ville komma fram till är att ALLA hatar på zoon så jäkla mycket. Jag tycker själv egentligen inte att man borde hålla varken människor eller djur inlåsta i en onaturlig mijö. Men att det blev en JÄVLA diskution med många arga mejl, meddelanden på facebook, och till och med SMS från arga små hästtjejer.

Hästtjejerna förklarade att vi människor hanterat hästar i så pass många år så därför är det ok att rida på dem. Ja men djuren på zoo:ot då? Jag tror knappats att det finns många zoon i Världen där djuren tas från djungeln skogen och sätts direket i bur, utan där krävs ÅR av nedbrytning och avel för att få fram så snälla fina djur som möjligt. Ett tiger i fångenskap blir ca 20 år, i thailand så har tigrarna levt bland/med människorna i fångenskap i några hundra år. Elefanter har man också ridit på länge.

Så säg med nu KÄRA hästmänniskor. Varför det är MER okej att rida på en häst än en elefant? Varför skulle en elefant då ”gå med på att bli riden på” ifall dem inte ville? När det är ett av världens smartaste djur? Vill kameler bära på människor? Jag har läst om så många bloggare, instagrammare som är SÅ hemska för att dem ridit på elefanter, klappat delfiner osv. Så är du en sån som kommenterar hatiskt om det. Vad tycker du om detta ämne?

PS. JAG STÅR INTE FÖR VILDA DJUR I BUR ELLER DJUR SOM BLIR RIDNA PÅ.

(Visited 45 times, 1 visits today)

26 Comments

 1. Malin januari 27, 2018 at 12:42 e m

  Jag hoppas innerligt att din katt inte är innekatt paow! För annars är du sån dubbelmoral att jag kräks!

  Reply
 2. S januari 27, 2018 at 1:32 e m

  För att en häst tränar man med longering och så smått rider in. En elefant har man oftast en pinne med en krok på som man spöar den med till den gör som man vill. Alternativt taggar under skorna som man trycker bakom deras öron. Tycker dock att det är precis lika fel att piska en häst.

  Reply
  1. S januari 27, 2018 at 1:33 e m

   Fast jag brukar iof inte kommentera hatiskt heller haha

   Reply
  2. Molly januari 27, 2018 at 7:21 e m

   Skillnaden är att en häst har så pass tjock hud att de knapp märket när man ”piskar” dem. Tråkigt när folk yttrar sig utan att bra pålästa:/

   Reply
   1. Linnea januari 29, 2018 at 5:20 e m

    Molly, det är ALDRIG försvarbart att slå ett djur, oavsett hur tjock hud de har eller vad man använder för redskap. Det är ingen nyhet och inget man behöver vara påläst för, punkt! PS. Mina hästar tävlar 1.50m utan varken bett, pisk eller sporrar 😉 DS

    Reply
   2. Annika W januari 31, 2018 at 4:55 e m

    Gammal myt!
    Nej de har inte så tjock hud och de kan rista av en fluga då de har små hudmuskler och väldigt känsliga nerver vilket inte vi människor har.

    Reply
 3. E januari 27, 2018 at 5:13 e m

  Haha lite komiskt. Har du nån koll på hur man ens får en elefant att gå med på att ha människor som rider de? Jo man piskar de tills de lägger sig ned och visar att de är underlägsna. Gör vi förmänniskor så? Djuren på zoo, förut gick det runt då man hörde att när det blir för många t ex tigrarna så fryser man in de. Hästar i många fall har en stor hage de springer runt på och man piskar inte sönder de så att de ska känna sig underlägsna. Man rider in de, sakta men säkert. Sen visst man kan tycka det är fel men att jämföra med elefanter och zoon är ändå lite fel. Då är man inte påläst

  Reply
  1. hej januari 27, 2018 at 7:45 e m

   Snälla, lär dig när man ska använda de eller dem. Det blöder i mina ögon.

   Reply
 4. Isabelle januari 27, 2018 at 6:29 e m

  Fast det är ju LITE skillnad på hur dem hanteras och ”rids in”…
  Kolla bl.a. på den här filmen (du hittar fler under): http://youtu.be/dzAdwj53OQc

  Mvh hästtjej som också ridit på elefant i Thailand, och några dagar senare åkte till ett rescue-center och fick se och höra om sanningen.. Det låg strax utanför Hua Hin om ni är intresserade att besöka. Så värt.

  Reply
 5. Pingback: En intressant frågeställning | Bloggbevakning Nöjesguiden

 6. Håller med Paow! januari 27, 2018 at 6:36 e m

  Jag kan inte hålla med dig mer! Har gått i samma tankar, och nu satte du verkligen ord på vad jag längre tänkt och tyckt! Hästar är inte gjorda för att bli ridna på, likaväl som inte elefanter är det. Hästtjejer ska man passa sig för, för deras åsikter är tydligen så mycket mer värdefulla och viktiga än oss andra sunt tänkande människor!

  Reply
 7. Mea januari 27, 2018 at 7:50 e m

  Håller helt med dig! Tror int många tänker på om hästar faktist vill bli ridna eller är tvingade. Fastän det är mer fel att rida elefant så gör det väl inte det rätt att rida något djur alls?.. egentligen. Så fint att läsa att du har blivit vegan🤓😍❤💚

  Reply
  1. Siri januari 28, 2018 at 12:37 f m

   Elefanter är vilda djur. Gå till youtube å ser hur de ”rids in” å skapa din åsikt efter det

   Svar: bara för att du sett det på youtube så betyder det inte att det är så i alla fall. Snälla…

   Reply
 8. Erika januari 27, 2018 at 8:27 e m

  Elefanter blir ofta drogade om dem ska ridas på. Det blir inte hästar. Hästar gör man mycket mer med än bara rider på också.

  Att jämföra djur med varandra är korkat då alla djur inte är likadana. Ännu mer korkat när du själv har en innekatt. Tror du seriöst inte att din lägenhet räknas som en bur för henne!?

  Som sagt korkat… men vad annars förväntar man sig från dig. Börja plugga, eller något!

  Reply
 9. ?? januari 28, 2018 at 12:51 f m

  Ta reda på lite mer fakta innan du jämför elefant ridning och hur man behandlar elefanter och hur man behandlar hästar. Din katt är väll ändå innekatt va? Sitter alltså instängd hela dagarna? Dubbelmoral där ja

  Reply
 10. Agnes januari 28, 2018 at 6:28 e m

  Förlåt paow men detta är så dubbelmoral. Du lämnar din katt flera gånger om året när du reser utomlands, som förövrigt är en innekatt.. tror du din katt vill vara instängd? Nej. Elefanter rids in av att man tar elefant ungar ifrån deras mamma och piskar och drogar dem. Plus du bär äkta päls av minkar som föds upp i fångenskap eller ihjälsvältande vargar och rävar i häng.

  Reply
 11. Sofie januari 29, 2018 at 7:28 f m

  Så himla tråkigt att du jämför elefantridning med att rida in häst. Jag rider in min häst nu, jag tvingar den inte till något utan man tar det i den tid som den behöver. Alltid när jag kommer till stallet så står han vid grinden till hagen för han väntar på att jag ska komma och hämta honom, skulle en häst som inte ville stå och vänta så? Eller göra glädjeskutt när man kommer inåkandes med transporten för att man ska på träning? Jag har aldrig slagit honom någonsin eller tvingat han till att ha mig på ryggen mot hans vilja och man gör väl allt för sina djur? Passar tränset? Passar sadeln? Allt ska vara bekvämt och man ska trivas med varandra. Jag blir lite ledsen när folk tror att man plågar hästarna när man ger hela sin själ i hästens mående. Man lägger så mycket tid, pengar och känslor i denna sport så det är så tråkigt att folk tror att man tvingar och plågar dom. Mer behöver jag inte förklara för jag vet iaf att jag aldrig har plågat eller tvingat min häst till något, han är ju det bästa jag har i livet.

  Reply
 12. Rosalie Roobol januari 30, 2018 at 4:37 e m

  Håller med dig, älskar man verkligen hästar och vill att de ska tränas (på sina egna villkor) så kan man gå ut och promenera med dem eller låta de springa runt i en hage, ingen jävla häst skulle självmant ta på sig en sadel och en människa på ryggen. Jag är själv gammal hästtjej så hästbrudarna inte kan komma med ”men du vet inget om hästar”. Och ni som jämför det här med innekatter. Skillnaden är att det finns miljoner hemlösa katter och kan man då ta hand om en så mår de i 10/10 fall bättre i en lägenhet med kärlek och mat än ute på gatan.

  Reply
 13. Ebba januari 30, 2018 at 6:23 e m

  Hur mycket vi hästtjejer än vill så är inte hästar byggda för att ridas på. Det är däremot sant att vi avlat bort mycket av deras känslor och frihetsbehov genom åren och det gör att vi gärna tycker att om hästen ser glad ut så är den nöjd med tillvaron. Inte helt sant. Jag är lite rädd över att tillhöra den trångsynta gruppen ”hästtjej”, för vi har fått stå till svars för sedan vi började rida att vi är tuffa som rider. Det är ingen nyhet att vi blivit mobbade/trakasserade för att vi håller på med en så töntig tjejsport. Sedan vi var små har vi fått komma på bra och hårda ursäkter för att inte bli nedtryckta. Och detta sitter givetvis kvar i oss; vi kämpar allt vi kan för att bli accepterade för att vi håller på med det vi älskar. Men det betyder inte att hästar älskar det vi håller på med. Generellt blir hästar ”upplärda” som elefanter blir. Vi vill komma undan den lätta vägen och få en lätthanterlig häst så snabbt som möjligt och då är det enkelt att ta till med hot, slag och bråk för att få hästen att känna sig undergiven. På alla ridskolor ser det ut så, de flesta tävlingsstallen, försäljningsstallen osv. På det sättet går det fort att få en häst att lyda.
  Tack, Paulina, för att du uttryckt det här. Ju mer skillnad vi gör på djur, desto mer skillnad gör vi även på människor.

  Allt gott,
  Ebba

  Reply
 14. Sara januari 31, 2018 at 6:19 f m

  Amen! Jag är inne på samma spår.

  Reply
 15. Julia januari 31, 2018 at 7:14 e m

  Absolut till viss del. Jag har inget emot elefant ridning i sig, jag har något emot sättet att få elefanten att bära människan. Hur man behandlar djuret.
  Från början är hästen absolut framavlad till det den är idag, utan att säga emot. Där håller jag med till 200% just att djuret blir fel behandlat. Djur ska bli behandlade med värdighet. Därför hatar jag zoon, ridskolor och liknande.
  Men jag har min häst, han går i stora gräshagar 12-14 timmar/dygn, han får precis som han vill komma in på kvällen när han självmant kommer till grinden. Han har sina häst kompisar och blir riden. Jag har nu haft honom i 14 år. Har lite samma teori att man säljer inte ett djur oavsett om det är häst, hund eller katt. De är helt enkelt familj. Han kommer bo kvar hos mig tills han dör. Han löshoppas 1 gång i veckan, då får vi knappt honom att sluta då det bästa han vet är hoppningen. När han varit skadad och inte gått att rida av olika anledningar mår han dåligt och han avskyr gegga.
  Min häst har aldrig någonsin blivit slagen, skriken på eller drogad. Han har helt enkelt sin vilja (och tro mig. Den är inte rolig. Men precis som jag har en vilja har han rätt till den.) men i slutet ska han oavsett få vara häst.
  Så jag förstår dig och ditt resonemang absolut. Men behandlas djuren med värdighet, respekt och mänsklighet (positivt) så står jag absolut för hanterade tamdjur som får vara djur.

  Reply
 16. Michaela februari 1, 2018 at 2:16 f m

  Du är så sjukt pinsam. Verkligen.

  Reply
 17. E februari 2, 2018 at 7:54 f m

  Skaffa mer fakta innan du skriver om ett ämne och väldigt mycket dubbelmoral här. Mest pinsamt att läsa

  Reply
 18. Emma februari 2, 2018 at 7:27 e m

  Jag blir beklämd över den okunskap som ligger bakom de åsikterna och Paulinas allmäna okunskap. En korrigering i din text till att börja med, hästar och människor har levt tillsammans mellan 6000-8000 år. Sedan, för det första: Antalet hästar hade varit minimalt idag om inte hästen använts i sporten. Vilken funktion skulle den haft idag, om den inte används i sportsammanhang? Vi kan ju bara se tillbaka till 60-talet, hur antalet hästar minskat radikalt när dess betydelse för krigsinsatsen försvunnit, när den ersatts av maskiner i jordbruket, och när ridsporten inte kommit igång riktigt.

  För det andra: De hästar vi har idag, och som vi tävlar med, är helt annorlunda än den som fanns förr. Det är bara att bläddra i Ingvar Fredricsons tegelstenstjocka epos om Flyinge och dess historia, så ser man hur hästarna förädlats, från brukshästar till sporthästar, framavlade och ämnade för respektive gren.

  För det tredje: ”Sportredskapen” hästarna tas om hand på ypperligt sätt, mycket bättre än människan. Hade humanvården varit lika bra som veterinärvården hade vi inte haft några sjukvårdsproblem. Hästarna får komma till samma ”doktor” varje gång, de behöver aldrig vänta åtta timmar på en överfull akutmottagning, de får tillgång till röntgenundersökning utan några dröjsmål och deras hälsa står i ständig fokus hos hästägare/ryttare. Klart det finns undantag med mindre seriösa hästägare, men dessa uppmärksammas ofta av allmänhet och tillsynsmyndighet. Dagens hästar är knappast heller överansträngda, ofta tvärt om. En timmes arbete om dagen är en vanlig dos, resten av tiden får de tillbringa i hage/stall.

  För det fjärde: Det går a-l-d-r-i-g att tvinga en häst att hoppa eller göra dressyrrörelser. Klart man kan piska upp en häst och tvinga den att hoppa några hinder, men resultatet blir alltid synnerligen kortsiktigt och leder aldrig till några framgångar. Samma med dressyrhästen, det blir inga poäng för en spänd eller motvillig häst inne på banan.

  Den som inte sett, eller suttit på, en häst som spetsar öronen när den får syn på ett hinder, den kan inte fatta hur gärna hästar hoppar. Den begriper heller inte hur mycket hästar njuter av att stå i fokus. Jag kan ta ett närliggande exempel med min 21-åring. Han har inte varit någon elithäst, men varit ute en del på hopptävlingar. Han är numera självklart pensionär, men när han inte rids, eller blir borstad, blir han deprimerad och äter dåligt. Men när han ibland får hoppa några språng, och till och med få gå upp i transporten, då lyser han av lycka.

  På dressyrsidan är det likadant. Sofie Lexner berättade hur mallig 18-årige Charming Boy var när han fick tävla och trots att hans ganska slitna kropp gnällde så gjorde Charming Boy allt han kunde för att i sin sista tävling på bästa sätt dansa runt på banan.

  Hästar är sportredskap, javisst, men de tas om hand på bästa sätt – och de trivs med det. Sen går din åsikt helt och hållet emot din livsstil, om du anser att hästar endast ser glada ut pga det såkallade ”Stockholms syndromet” kan jag säga desamma om din katt. Lika framavlad som hästar, ledtråd nr 1 är att naturliga kattdjur är ett par storlekar större än din katt, och enligt dig då lika manipulerad och tvingad att tycka om dig som hästar. Våra hästar är åtminstånde friare än din katt i sina hagar. Dessutom kan du gärna googla lite på svårigheterna vildhästar har haft och jämföra den levnadsstandarden med den tamhästar och tävlingshästar har idag. Om hästen är gjord för att leva i frihet och gå tiotals mil om dagen för att finna grundläggande och livsavgörande saker som föda så borde vi männiksor bo i grottor och hyddor i små byar då det var våra levnadsförhållanden förr i tiden. Vår utveckling går hela tiden framåt vilket ALLA är medvetna om, och den står inte för alla arter förutom människor bara för att vi inte kan prata med andra arter. Hästens evolution och utveckling började flera miljoner år innan människan började tämja den.

  PS Är inte för djurplågeri och jag anser att har man ska man behandla dem bra och rättvist.

  Reply
 19. Ellen februari 3, 2018 at 10:17 f m

  Tror det är för att vi hästmänniskor kanske är mer professionella och är otroligt noggranna och tålmodiga när vi ska rida in/ utbilda hästarna, det kan ta flera år för att få fram en häst som ALLA kan rida på. Medans kanske dem på zoo gör det mer med våld för att få elefanterna ridbara på kort tid. (?!)

  Reply
 20. Johanna februari 3, 2018 at 6:29 e m

  För att hästarna i sverige får vara ute och hr det bra. Dom får vård om dom behöver, den mat dom behöver, blir omhändertagna. Klart att det är olika om de är en privathäst i ett litet eget stall eller en travhäst i ett stort tävlingsstall osv. Men det finns lagar i sverige som måste hållas för att hästar dka få ha det bra. Höstar i andra länder kan jag inte tala för men många turistländer har inte alls samma lagar för varken hästar, elefanter eller kameler.

  Får dom vilodagar? Gå i hage så att dom kan gå under tag, ha fri tillgång till vatten, röra sig fritt?? Oftast inte. Oftast har dom ständigt utrustning på sig och en litet utrymme att ”vila” på.

  Därför är det inte okej att rida på en kamel eller elefant eller va de nu är. Eller häst heller för den delen om det nu är ett turistland.

  Men vad vet jag. Jag tar iaf hand om min häst som mitt barn. Jag vet vad han tycker är kul och inte. Vet att han älskar att va ute i snön, att han inte håller för tävling längre, att han hatar promenader men älskar rida ut ihop med kompisar. Därför tävlar jag inte, jag rider ofta ut med kompisar och låter han springa hur han vill ute i lera o snö som han älskar.
  Tror inte elefanterna får det så bra :/

  Reply

Leave A Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *